Hétvégi Harcos

PTRD-41 páncéltörő puska

2020. január 24. - Viharmadár, Vihar

Sziasztok!

Mint azt a korábbi bejegyzésemben olvashattátok, a 2020-as projektek nagyrésze történelmi wargame-ek/seregek  elkészítésére irányúl. Az elmúlt hétvégén a WW2-es orosz tervekhez megérkezett az első doboz. Így azonnal ki is festettem egy "prototipust". Ne szaladjunk ennyire előre, kezdjük az elején:

plastic-soldier-company-wwii-28mm-russian-heavy-weapons.jpg

Költséghatékonysági okokból a PSC ( Plastic Soldier Company ) 28mm dobozait választottam. Ezek a készletek elérhetőek 15mm-es és 20mm-es (1:72-es) verzióba is. Elméletileg feljavított kereteket kapunk a kissebb méretarányhoz képest. A jelenlegi készlet a "Russian infantry heavy weapons" nevet kapta. Gyalogsági támogató fegyverzeteket tartalmaz, az alábbi felosztásba:

 • 2 db Maxim-géppuka (2 fős, tüzelő pozíció)
 • 2 db Maxim-géppuska (2 fős, mozgásba)
 • 2 db 50mm aknavető (2 fős)
 • 2 db 82mm aknavető (3 fős)
 • 2 db PTRD/PTRS páncéltörő puska (2 fős, tüzelő pozició)
 • 2 db PTRD/PTRS páncéltörő puska (mozgásba)
 • 2 db megfigyelő/parancsnok

Kiemelkedő ár/érték arányú a doboz. Sajnos már nehezen beszerezhető a készlet.

Mivel a figurákat több rendszerben is szeretném használni - jelenleg a Bolt Action és Chain of Command népszerűek a klubban - így a keretről egy "magányos" figurát választottam. A páncélpuskát cipelő figurára esett a választásom.

psc_orosz_hw_keret.jpg

A keretről leválasztott figurán viszomylag kevés a sorja. Anyaga a "jobbik" kemény műanyag. Kissé elnagyoltnak tűnik.(Volt korábban 15 mm-es FoW seregembe is ugyan ebből a készletből.) Nem nagyon érzékeltem a javításokat.

A festéssel az elképzelésem egy gyors/egyszerűen kivitelezhető színséma, az otthoni - nem kevés - festékekkel.Igazság szerint ahány festmény, színezett háborús képet vagy "fan art-ot" néztem, mindegyiken más színűek - illetve más árnyalatúak - az egyenruhák. Ez nem is meglepő. Egyrészt nem egységesen koptak/használódtak, másrészt - ez feltételezés részemről - ilyen tömegben képtelenség ugyan azt a színt/minőséget reprodukálni (különösen a háborús megszorításokkal). Végül is ez lett a végeredmény:

ptdr_elso.jpg

Meglepő módon - számomra - részletesebb a figura,mint nyers álapotába gondoltam. Bőven megfelel a wargame igényeinek. Hamar - 3.5 - 4 óra alatt kényelmesen kifesthető. Nem használtam semmilyen "gyorsító eljárást". Sajnos a csizma nagyon fényes és nem tetszik a minimális eltérés a nadrág és zubbony színe közt.

ptdr_hatso.jpg

A jobb vál hátsó részén felfedezhető az illesztés helye. Erre jobban kell  figyelnem a későbbiekbe ( azt reméltem a festés elfedi teljesen). A figurát a talp teszi teljessé. Azt tudtam, hogy nem szeretnék téli talpat készíteni.Rendkívül unalmas és - szerintem - ocsmányak a fehérrel álcázott járművek, tankok...stb. Így egy őszi temánál maradtam. Lakkozva még nincs, az esetleg még kihozhat egy-két apróságot. Elégedett vagyok a kész figurával. Wargame-re tökélketes - számomra - az egyenruha színén változtatni fogok biztos.

A történelmi hadijátékok számomra azért nem vonzóak, mert rendkívül "kötöttek". Mind festésben, mind kiadható modellek tekintetében. (Engem például teljesen hidegen hagynak a technikai adatok is.) Ennek ellenére van egy érdekes és örömteli hozadéka: rengeteg információt lehet gyűjteni/találni. Engem is izgatott a téma, hogy most akkor ez PTRD vagy PTRS? Mi is ez tulajdonképpen?

 rajz.jpg

 1941 júliusában adott utasítást a SZTAVKA (szovjet főparancsnokság / szovjet katonai vezetőség) egy könnyű, olcsón, nagy tömegben és aránylag egyszerűen gyártható (kevés alkatrészből álló) páncéltörő fegyver készítésére. Három hét alatt elkészült két terv is. Vaszilij Gyegtyarjov és csapata  (PTRD) egyszerű felépítésű páncéltörő puskát mutatott be, kétlábú állvánnyal és egyszerű forgózárral, töltése egyenként történt. Míg Szergej G. Szimonov kollektívája (PTRS) fegyvere azonos elven működött, de 5 töltény befogadására alkalmas tárat tartalmazott. Mindketten a a 14,5 x 114mm-es lőszert alkalmazták.

loszerek.jpg

 Mindkét fegyver hadrendbe állítását elfogadták, állítólag az akkori vezetés nem látott lényeges különbséget a két fegyver között (?!).  A két fegyvertípusból a második világháború alatt együttesen körülbelül 400 ezer darabot gyártottak.(Ahány helyen néztem, annyi különböző féle adatot találtam, de nagyjából kétharmad volt a PTRD.)

ptrs_ptdr.jpg

 A háború kezdeti szakaszába nagyon jól teljesített a fegyver. Ám a német járművek páncélzatának megerősítését követően már "csak"a könnyebb járművek, légi járművek vagy páncélozatlan teherautók ellen volt sikeres. Eredetileg 500 méteres távolságig volt hatásos - gépkocsik vagy tehergépkocsik ellen 800-1000 méterig - de kénytelenek voltak közelebbről leadni a lövést a páncélok "vastagodása" miatt. Ezzel azt kockáztatva, hogy könnyebben felfedezhetik a lövészt. (Az elhamarkodott tervezés és az elkapkodott gyártás hibái csak a használat során derültek ki: például a csőszájfék konstrukciós hibájából adódóan a felverődő por, télen a hó lövéskor elárulta az állás helyét. Hibás volt a pontosabb célzást biztosító állvány konstrukciója is.) Közkedvelt volt a lánctalpak és görgő mechanizmus kilövése és "sebzése". Előszeretettel használták nehézfegyverzet és/vagy támogató fegyverek személyzete ellen is.

weak_points.jpg

Orosz péncéltörő puska ászokról néhány adat és fénykép itt található. ;)

TECHNIKAI ADATOK (PTRD-41)

 • Űrméret: 14,5 mm
 • Méretek: csőhossz 1215 mm; teljes hossz: 2100 mm
 • Tömeg: 21 kg
 • Tűzgyorsaság: 10 lövés/perc
 • Lövedék torkolati sebessége: 1012 m/sec
 • Tár befogadóképessége: nincs tár

 

ptrd.gif

TECHNIKAI ADATOK (PTRS-41)

 • Űrméret: 14,5 mm
 • Méretek: csőhossz 1219 mm; teljes hossz: 2020 mm
 • Tömeg: 20,3 kg
 • Elméleti tűzgyorsaság: 18 lövés percenként
 • Lövedék torkolati sebessége: 1012 m/sec
 • Tár befogadóképessége:  5 töltény.

 

kursk.jpg

 

Minden hiányossága ellenére kevés alkatrészből álló, egyszerű és könnyen elsajátítható kezelésű, megbízható fegyver volt. 1944 végére elavulttá vált és 1945-ben véglegesen kivonták a hadrendből (a Szovjetunióba). Egyes források szerint már korábban, 1943-ba  leállították a 14,5 mm-es PTRD és PTRS fegyverek gyártását. Azonban számos helyen a továbbiakban is használták, mint például a koreai és afganisztáni háborúk, valamint a csecsenföldi, a délszláv és az ukrán konfliktusok esetén.

 

tank.png

 

Ennyit a tényekről/adatokról. Jelen pillanatban azt gondolom, hogy a játékba - Bolt Action - az egyik legolcsóbb parancs kockát biztosító egység. (30 Pts / regular) Bővebben a cstariportok alkalmával. Jó játékot - addig is - mindenkinek!

charge.jpg

2020 tervek

Üdvözlök mindenkit!

 

Terveztem, hogy készítek egy számvetést a 2019-es évről,de mire eljutottam a megvalósításig már elvesztette az aktualitását. Így most megpróbálom összeszedni a 2020-as terveimet.

Történelmi wargame:

Akik ismernek, tudják, hogy közelebb áll hozzám a fantasy,mint a historical vonal. Természetesen volt FoW seregem - Obikával(nyugodjon békében) ezt játszottuk a kizárólag - és részt vettem a Deal in Lead fejlesztésében is. Ennek ellenére inkább csak a kötöttségét éreztem a történelmi hűségnek, mint előnyeit.

Az is lehet, hogy meg kell érni ezekhez a játékokhoz (is). Mindenestre ebben az évben három új -és egy régi - projekt is lesz.

28mm-es WW2:

wgb-ri-03-siberian-veterans-c_1200x1200.jpg

Itt elsősorban a Chain of Command (Too Fat Lardies) rendszere a vonzó számomra. De nyilván a Bolt Action-be és a Konflikt 47-be (Warlord Games) is kirándulni fogok néha. A választott seregem a szovjet/orosz. Egyszerű az oka: a társaságban - akikkel játszani fogok - ilyen még nincs jelenleg.  

28mm-es Pike& Shotte:

tyw.jpg

Csatlakoztam egy - számomra - nagyon izgalmas ötlethez. 2020 Novemberében a "Fehérhegyi" csata 400-dik évfordulójára szerveznek egy csatát. 8-10 fő lelekesen festi addig a kissebb csapatait, amelyeket oldalanként beosztanak és így kialakul egy gigászi csata.Kíváncsian várom a festést,gyakorlást és természetesen a csatát!

28mm-es SAGA:

saga_warband_rus_princes_large.jpg

Nagy kedvencem a SAGA (különösen az AoM). Tervbe vettem, hogy összerakok (lesz pár konverzió) egy Rus Princes / Eastern Princes sereget. Illetve befejezem  - a tavaly félbehagyott - Frankokat.

 

Fantasy:

Age of Sigmar:

aoskhornechanges-mar12-skullcrushers14xj.jpg

Nagyon vártam 2019-be a Slaves to Darkness Battletome-t - és figurákat/kockákat/scenery-t ...stb. - és év véggére meg is jelent. Sajnos - ahogy várható volt - mindenki (is) ilyen seregbe kezdett. Így nálam parkoló pályára kerültek. Különösen, amikor megtudtam, hogy jön az új Tzeentch könyv (és hozadékai). Véleményem szerint, ezt - nem kicsit - "túltolták". Ezért úgy határoztam, hogy a Khorne egységekre koncentrálok, azon belül is a mortal részre.

Age of Magic:

saga2dices.jpg

A tavalyi év - számomra - legnagyobb meglepetése és kedvence. Itt nem szükséges "zsebbe nyúlni", bármilyen figurákkal játszható ez a zseniális rendszer. Jelenleg van egy Skaven / The Masters of the Underearth és egy The Undead Legions seregem. Amíg ezek festését be nem fejezem, nem kezdek új sereg összeállításásba ( természetesen Rus/Eastern Princes is úgy lesz talpalva és összerakva, hogy használni tudja AoM-ba és AoS-ba is. :D )

 

Versenyek:

Igyekszem minél több hazai rendezvényen megjelenni. Szerencsére egyre több van ezekből is. Külföldi utazásokat minimalizálom - legfeljebb pár költséghatékony jöhet szóba: Bécs, Szlovákia...stb. - legfontosabb uticél a 2020-as Lengyel Blood Bowl EuroBowl lesz.

2020_eb.png

 

 

 

 

 

AoM - második felvonás: Seregalkotás

Amikor átlapoztam a könyvet, szinte minden frakcióra volt egy sereg ötletem. Ahogy közeledett a játék napja, folyamatosan szűkítettem a kört. Zotyó - TLK főisten - Hordát hoz ellenfélnek, így ez kiesik most. Az élőholt sereghez rengeteg figurát szükséges lenne áttalpalni, majd egyszer... Végül is a The Masters of the Underearth-re esett a választásom.

saga_ageofmagic_mastersoftheunderearth_logo.jpg

Sereg:

Skaven van otthon rogyásig és szinte mindent meg tudok jeleníteni figurával, amit a szabályok megengednek. Az elsődleges szempont az volt, hogy minél több új egységtípust és a mágiát ki tudjam próbálni (8 pontos csatát beszéltünk meg). Így a warlord mellé egy Sorceror ,  Creatures és Monster kerültek fel a listára. Utóbbi kettőre korlátozás van: csak egy-egy osztag hozható a seregbe. A War Machine nem volt meggyőző papíron, de a Destruction Team tetszett. Ebből akár kettő is hozható a seregbe,de csak valamilyen másik egységből "átváltható". Ebben az esetben nincs túl sok variációs lehetőség: két harcos (Warrior) az "ára". A harcosok felszerelése lehet: lőfegyver (firearms), nehéz fegyver (heavy weapons) és számszeríj (crossbows). Lőni nem feltétlenül érdemes a warrior-okkal, a létszámuk felével támadhatnak távolsági fegyverekkel.Ennek ellenére csak a teljes létszámú egységemet hoztam alabárdokkal (később kifejtem még).

6f5cecbd063fae6cff51c36eb284fb84.jpg

Így állt a lista:

Warlord - gyalog

Sorceror1 pont

Creaures - Biped (2 figura) 1 pont

Monster - Behemoth 1 pont

3 x Warriors - 22 figura 3 pont

Destruction Team (2 warrior)

Maradt még elkölthető 2 pont.Elgondolkoztam egy hadnagy (lieutenant) opcióba: ez egy speciálisan csak ebben a seregben elérhető Alkimista. Jópofa szabályai vannak, bombákat tud hajigálni az ellenségre. De ennek megvan az ára is (minden lieutant-nak): 1 db Creature, 2 db Hearthguard, 4 db Warrior vagy 6 db Levy figura konvertálható át; illetve nem termel SAGA kockát. Márpedig ebben a játékban - ha nem manőverezik a figura - a mozgatásnak is ára van: 1 kocka ami  egy aktiváció vagy egy Battleboard képesség. Maximum 8 kockát tudsz felhasználni és ahogy fogynak az egységeid, úgy a kockáid/lehetőségeid is apadnak...

58bbbdd7cb507bb6796d83226de7c913.jpg

Egy "lövős" Levies osztagot választottam (a Battleboard képességek és a mágia miatt). Mivel ez a sereg hozhat elit harcosokat (Hearthguard) hátas opcióval ez lett volna a logikus lépés,de a rendelkezésemre álló - nem kevés GW-s Skaven - figurakészletbe nincs nincsenek ilyenek. Így arra gondoltam, hogy hozok mégy egy osztag harcost (Warriors) és bővítem  Creature-őket, valamint tudom kompenzálni a varázsló miatti SAGA kocka kiesést.

Ez lett a végső sereg:

Warlord - gyalog  

Sorceror 

Creaures - Biped (3 figura)

Monster - Behemoth 

Warriors : 8 db heavy weapons , 8 db crossbow,  6 db crossbow, 4 db firearm

Levies: 12 db bow/sling

Destruction Team 

flint-fang-kill-thing-of-the-infernal-pits_orig.jpg

Ez így 8 pont és 8 db SAGA kocka.

(Kicsit részletezem azok részére, akik nem játszanak rendszeresen SAGA-t. Minden játékba hozott egységnél meg van határozva, hogy "termel-e" a kör elején SAGA kockát. Ebben a listában a Sorceror és a Destruction Team nem tud. Ezen felül az is meghatározott, hogy mennyi a minimum darabszáma ennek: Hearthguard 1 figura, Warrior 4 figura és Levies 6 db figura. Most jön a matek: 1 seregpontért 12 db jobbágy (Levy) ,8 db harcos (Warrior) vagy 4 db elit (Hearthguard) hozható. Én most Warriors-ra költöttem 4 pontot, ez 8 x 4 = 32 db figura. Kettőt átalakítottam Destruction Team-nek és négyet konvertáltam egy Creature-nek. Maradt 26 db warrior, ezeket osztottam fel a listában látható módon.) 

mrm_dkl_vrs_tcw_wld_102_000_01_large.png

Battleboard:

Ez a legizgalmasabb része a seregnek. Nagyjából itt dől el, hogy milyen stílusú taktikát tudsz alkalmazni a harcmezőn (ha Fortuna segíti a kockajárásod). Mivel  a szétosztott kockáidat tudod felhasználni az ellenfeled körében is, nagyon meg kell gondolni egy-egy kocka lehelyezését. Pár egyszerű példa az Underearth csatatábláról:A Tactical Withdrawal képesség lehetővé teszi egy mozgás megtételét fáradtság (fatigue)nélkül, ha az egység korábban az aktivációs körében harcolt, vagy lőtt. Az Experimental Techniques használatával, minden 6-os támadás dobás, két találatnak számít lövéskor. A Cave Dwellers lehetővé teszik, hogy az egyik egységed fedezékbe húzódjon a forduló végéig, még akkor is, ha egyébként erre nem lenne jogosult (pl. Creatures és Monster).

 skaven_by_bayardwu_dbprrk7-pre.jpg

Mágia:

Ez a sereg az Idő (Time) és Fém (Metal) varázslatokból választhat. Minden varázstudó három spell-t választhat összesen az elérhető tizenkettőből (6-6 van minden domain-nek/iskolának). Természetesen Lengendary seregekben vagy unit-oknál lehet ez is eltérő. Mivel ez lesz az első játékom ezért egy "iskolából", a Time-ból választottam mindhárom varázslatomat: 

Slowed Time :  ez a lövést / a lőfegyveres egységeket segíti

Aging : L távolságra bosszanthatjuk az ellenfél osztagát, fáradtság (fatigue) pontokkal 

Rush :  saját egységünk mozgását/rohamozását könnyíthetjük

1.jpg

Sacred Ground: Underground Network

Minden sereg rendelkezi egyénre/seregre szabott tereptárggyal. A miénk egy alagút. Ezen fogunk tudni átjuttatni egy egységet minden körben,ha szeretnénk (vagy ha a taktika úgy kívánja). 

„Alea iacta est.” Meglátjuk a harcmezőn, hogy mennyit ért a tervezés...

skaven_citadel_1980s_4x6.jpg

Age of Magic - első felvonás

Korábban már említettem a SAGA 2 ismertető cikkbe ( https://plagueravagerotanddeath.blog.hu/admin/post/edit/14688204 ) , hogy lesz egy kifejezetten fantasy kiegészítő is. Örömmel jelentem, hogy sikerült végre kipróbálni.

aom_nagyobb.jpg

Nagyon sok skirmish fantasy rendszer van jelenleg is a piacon.Azt gondolom, hogy az Age of Magic (továbbiakban AoM) dobogós helyezést kap - nálam - a képzeletbeli rangsorba. Tekintve, hogy a SAGA neve eddig egyet jelentett a minőségi történelmi hadijátékkal ez nem elhanyagolható eredmény! Tökéletesen sikerült átültetni a SAGA alap mechanikára mindent és olyan kiegészítőt készíteni, ami arra készteti a játékosokat, hogy elővegyék (az esetleg polcon porosodó) figuráikat. Ezzel el is érkeztünk a játék egyik legszimpatikusabb részéhez. ;) Lévén a Studio Tomahawk nem figuragyártó cég, így szabályrendszeréhez bármilyen modelleket használhatunk. 

ql-sagamagic-4.jpg

Az új szabályrendszer rendelkezik egy olyan lehetőséggel, melyet egyetlen másik elődjében (A&A, AoV és AoC) sem találtunk korábban.Lehetővé teszi az egységek (hearthguard, warriors, levies) egy részének eldobását további lények, szörnyek és hősök kiválasztásához. Sőt vannak olyan opciók, amelyeket csak így érhetünk el/hozhatunk seregünkbe. Ez egyedi rugalmasságot biztosít, amely a többi könyvben jelenleg nincs(tény azok történelmi korszakokat ölelnek fel).

fantasy-saga-1.jpg

AoM első fejezete új az egységeket írja le, amelyek olyan hősöket tartalmaznak, mint hadnagyok (paladin, alkimista..stb.) és varázslók (később részletesen ismertetem a mágiát), szörnyek és egyéb lények (Behemoth, Titan és a Scourge), valamint a hadigépek különböző fajtái (statikus, mozgó vagy akár repülni képes is akad). Tartalmazza az új speciális szabályokkal kapcsolatos összes információt (pl. Presence, Flight és Primitive. Ezt javasolt pontosan átnézni azoknak is, akik már veteránnak számítanak a SAGA -ba! 

ql-sagamagic-3.jpg

Természetesen ez a játék is egyedi Battleboard-okra (csatatáblák) épít. Hat különböző frakció található a könyvben: The Great Kingdoms, The Lords of the Wild, The Masters of Underneath, The Undead Legions,The Otherworld és a The Horde. A klasszikus fantasy témákat dolgozták fel,talán első ránézésre ez elég kevésnek (szűknek) tűnhet.De a frakciók nagyfokú rugalmassága lehetővé teszi, hogy a hadsereg hogyan néz ki, milyen taktikát szeretnénk játszani vagy milyen háttér történethez/figurákhoz szeretnénk igazítani.

saga-aom.jpg

Számos felszerelési opcióval, különleges egységekkel és legendás unit-okkal/warband-ekkel alakíthatjuk ki saját hadseregünk arculatát. Ezenkívül minden egyes frakció külön szabályokat kap a hadnagyaira és elhelyezhet egy speciális tereptárgyat amely valamilyen előnyt biztosít számára, vagy az ellenfélnek kellemetlen meglepetéseket tartogat.

saga_ageofmagic_cards.jpg

Nincs fantasy mágia nélkül! A könyv harmadik része a Grimoire, ezt taglalja. 6 domain-re osztották a világot átható mágiát. Minden sereg 2-2 különbözőt tud használni.( Legendás egységek eltérhetnek ettől.) Nagyon egyedi lett ez is. Az elmondott/alkalmazott varázslat mindenképp létrejön, a hatás eldöntésére szolgál a kockadobás. Ezek a legtöbb esetben támogatást biztosítanak - pl. élőholtak feltámasztása, extra mozgás/lövés -  de közel sem csata eldöntők. Ezeket ingyenesen le is tölthetjük: http://www.studio-tomahawk.com/dl/saga2_cards_sorts_aom_en.pdf

Javaslom mindenkinek, hogy próbálja ki a játékot. Biztos vagyok benne, hogy rákap az ízére...

 

 

 

 

 

Warcry...harci kiáltás vagy suttogás?!

Tegnap - a világ premierrel egyidőben - kis hazánkban is ki lehetett próbálni a Games Workshop új skirmish játékát a Warcry-t. Erről szeretnék pár gondolatot leírni,megosztani.Akik ismernek,tudják, hogy rendkívül kritikus vagyok, sőt hamarabb észreveszem egy játék negatívumait,mint pozitív vonatkozásait. Csak a Matched Play szempontjából érdekel a játék - mint minden GW-s termék.

Mielőtt belevágnék a cikkbe, feltétlenül szeretnék köszönetet mondani a Tuan/Goblin café csapatának és Farkasnak. Jóval a meghirdetett esemény időintervalluma után végeztünk, de zavartalanul befejezhettük a játékot. Játékmesterünk felkészülten és kimeríthetetlen energiával vezette az újoncokat "nyolcponti" kalandjaik során.

450px-newwarcrylogo.jpg

A játékról az elmúlt két hétben rengeteg információ kiszivárgott, egymást érték a megosztott videók: dobozbontás, csata riport, elemzés...stb. Nem is szeretnék most ezekkel foglalkozni.Mindenki utána tudd nézni/olvasni.

warcry-en.jpg

Ami tetszik:

 • a doboz ár/érték aránya
 • teljes játékot kapunk kézhez
 • AoS figuráidat is tudod használni (9 frakció kapott kártyákat)
 • gyors/egyszerű játékmenet
 • új játékmechanika (nem egy lebutított AoS-t kapunk)
 • gyönyörűek,hangulatosak az új figurák

 

warcryminis.jpg

Ami nem tetszik:

Nagyon sok múlik a kezdeményező dobáson. Amennyiben egy három körös csatában nem dobsz "jól" duplákat,triplákat nem fogsz tudni kvadrát összehozni(így használni se). Mondhatjuk, hogy ez a véletlen generálása - mint minden kockával játszott wargame esetében - de itt nincs idő rá, hogy megvárjuk az átlagos dobásokat.

Vannak küldetések, amelyeknél bizonyos csapatok a legjobb esetben is csak a döntetlenre játszanak (átlagos dobásokkal). Itt nem arra gondolok, hogy vannak egymásnak "counter" ellenlábasaik.

Horda csapatok az aktivációs fölénye. Mivel minden figura két akciót tud végrehajtani egy körben (mozgás, harc, kivárás, kibontakozás a harcból) így a magasabb létszámú banda "túl aktiválja" ellenfelét. Ezáltal jobban tudja dominálni a szűk játékteret.

A GW - és sok másik wargame cég legnagyobb problémája - a játék egyensúlya.Ebbe minden beletartozik. A pár kiugróan "elszámolt" pontértékű egység, az iszonyatos karakterisztika különbségek és ezek egymásra hatása. Remélhetőleg a későbbi kiegészítők orvosolni fogják ezeknek a problémákat. mert az biztos, hogy lesz folytatás. A játék - hibái ellenére - élvezetes. Gyorsasága mellet van mélysége. Összességében azt gondolom, hogy a Warcry egy jól sikerült, erőteljes kiáltás. A fejlesztése fogja eldönteni, hogy vérdermesztő csatakiáltás lesz vagy egy elhaló hörgés...

warcry-2_1200x1200.jpg

Verseny előtti gondolatok (Blood Bowl június)...

Ismét ezzel a - mint kiderült - népszerű témával jelentkezem. Rendhagyó módon tágabb lesz a kitekintés- mint a lutóbbi verseny - és néhány szempont is változhat. Mindezek oka, hogy az igen sikeres Pálinka Bowl 4-el lezárult egy szakasz az egynapos versenyekre vonatkozóan. Júniustól minden verseny a 2019-es NAF World Cup (Dorbirn) felkészülés jegyében zajlik.

bbwc2019_logo_db_v_col.jpg

Mit is jelent ez pontosan? Szabályok:

1 Rosters
All rosters for the World Cup have to be submitted by August 16th, 2019 latest. The rosters will be put online on the NAF WC IV webpage. Error corrections are permitted until August 30th, 2019. After this date no changes will be permitted. For squads, the captain will submit all rosters of his squad, individual sign-ups have to submit their rosters by themselves.

2 Division of Races (Tiers)
In order to reduce the unbalancing between the different races the World Cup will be divide the races into four tiers.
• Tier 1: Amazons, Bretonnians, Chaos Dwarves, Dark Elves, Dwarves, Lizardmen, Norse, Orcs, Skaven, Undead, Wood Elves
• Tier 2: Chaos Renegades, Elf Union, High Elves, Humans, Khemri, Necromantic
• Tier 3: Daemons of Khorne, Chaos, Nurgles Rotters, Slann, Underworld Denizens, Vampires
• Tier 4: Goblins, Halflings, Ogres

3 Team Creation
Teams at the World Cup will be built and will gain improvements (additional skills or stat upgrades) according to their placement in the tier system above. The composition of all teams and all improvements to be taken must be submitted before the tournament.

tabletopart_fantasyfootball_dornbirn_01.jpg


Team Building:

Coaches must spend a minimum of 1,100,000 gold pieces when building their team. When building your team, you may buy:
• At least 11 standard roster players before any star player
• 0-8 Re-Rolls
• Assistant coaches
• Cheerleaders
• 0-1 Apothecary or Igor, depending on race
• 0-9 Fan Factor
• Inducements. The cost will be as following and will count for all 9 games:
• 0-2 Bloodweiser Kegs for each 50 kgp
• 0-3 Bribes for each 100 kgp, for Goblins only for each 50 kgp
• 0-1 Masterchef for 300 kgp, for Halflings only 100 kgp
• 0-2 NAF-approved star players for their regular cost
Wizards, (in)famous coaching staff and/or Special Play Cards are explicitly not allowed at the World Cup

Additional Cash:

Each team receives additional funding based on their tier. Starting cash can be used for team building (as above) or used to buy skills or a mixture of both. Cash for days 2 and 3 can only be spent on skills in advance of those days.
Tier Starting Cash Day 2 Day 3
(gold pieces) (before game 4) (before game 7)
1 1,160,000 40,000 40,000
2 1,200,000 50,000 40,000
3 1,250,000 50,000 40,000
4 1,250,000 70,000 40,000

• A normal skill costs 20 kgp
• A double skill costs 30 kgp
• Tiers 1-3 are limited to one double skill during the tournament
• Tier 4 may have more than one double skill
• Your roster can have one player that has two additional skills. Both skills must be normal skills and the second skill has a cost of 30,000 gold pieces. These skills can be added at different times in the event.
• Tier 4 may buy a single stat upgrade. This cannot be combined with any other additional skill.
• + MA / AV costs 40,000 gold pieces,
• + AG 50,000 gold pieces and
• + ST 60,000 gold pieces.
• Star players may not receive additional skills or stat upgrades
All gold left unspent each day is lost, and does not carry over to subsequent days. If you choose to not spend all of your gold, the organizing committee thanks you for your contribution to our bar tab!

tabletopart_fantasyfootball_dornbirn_05.jpg

 

Pár dolgot kiemelnék: a Tier 2/3-ban ismét vannak nem oda tartozó - alulértékelt csapatok. Ezek képesek elfogadhatatlan előnyhöz jutni az első és második napon (is). A Sztárjátékosok megjelenése - feltételezésem szerint - próbálta arra ösztönözni az edzőket, hogy a konfortzónájukat elhagyva új lehetőségeket keressenek. Sajnálatos, hogy nem sikerült felmérni ennek veszélyeit és egyoldaluságát! Konkrétan vannak csapatok akik nem tudnak élni ezzel - pedig szükségük lenne rá - míg más csapatok indokolatlan előnyhöz jutottak. Azt már csak zárójelben jegyzem meg, hogy a Spike! magazinban megjelenő változásokat - Sztárjátékosok csapatba igazítása - teljesen figyelmen kívül hagyja a World Cup! Ennek jelenlegi csúcspontja - a játékosok teljes meglepetésére - , hogy a most debütáló GW álltal kiadott halflig csapat nem lesz játszható októberben!? Karakterisztikák növelése, teljesen szükségtelen (szerintem) olyan irányba viszi a játékot, ami felborítja az eddig is ingatag egyensúlyi helyzetet.

Mindezek ellenére biztos, hogy szuper jó lesz az esemény, egy felejthetetlen emlék. Óriási siker - számomra mindenképp - hogy három magyar csapat is indul ezen az óriási versenyen (jelenleg 1400 fölötti regisztrál edző!!!).

 tabletopart_fantasyfootball_dornbirn_04.jpg

Mit jelent mindez?

Előtérbe kerültek olyan csapatok, amelyek eddig inkább csak a polcon pihentek. Illetőleg stratégiai értéke lett  - méginkább -  a skill felvétel sorrendjének. Ez számomra is akkor kristályosodott ki, amikor a bécsi versenyen nem vettem fel első napra a Kick-et. ;)

Nézzünk néhány csapatot (amelyekre számítok a versenyen):

chasoteam.jpg

Chaos Chosen

Én ezzel az összeállítással készülök szombatra:

Minotaur

4 x Chosen Blocker

7 x Beastmen Runner

2 x RR és 1 x FF

Skill-ek első nap: Minotaur és a négy Warrior Block, Beastman Kick, Bestman Extra Arms (gondolkoztam/gondolkozom még Minotaur Claw és Sure Hands a mutáció helyett)

Skill-ek második nap: Beastman Block + Frenzy (így tudom a legoptimálísabban felhasználni az 50K-t)

Skill-ek harmadik nap: két Beastman Guard-ot kap.

Faék egyszerű csapat.Azonnal feltűnik a Tackle és az Apo hiánya, a kevés RR. Ennek ellenére működik. Nekem  - ugyan ezzel az összeállítással - a Négy Nemzet Kupán egy döntetlent és két győzelmet sikerült összehoznom.

 

titan-bay-thunderhawks-1.jpg

Humans

Ezzel a verzióval már több alkalommal is sikerült összefutnom. Legutóbb Dalibor vezetésével a 4NC-on. Kínkeserves döntetlent sikerült összehozni ellene...

4 x Blitzes

Thrower

Catcher

4 x Linemen

Ogre

Karla von Kill

1 x RR

Skill-ek első nap: Blitzer Tackle, 2 x Blitzers Guard , Thrower Leader és Lineman Wrestle

Skill-ek második nap: Ogre Block és Catcher Block

Skill-ek harmadik nap:Blitzer Guard és Lineman Wrestle

Rendkívül erős összeállítás. Szinte minden van ebben a csapatban ami kellhet.

warpstone_underworld_bb_team.JPG

Underworld:

Engem nagyon meglepett ez a lista (is). Nem egy szokványos roster.

Warpstone Troll

2 x Skaven Blitzers

2 x Skaven Throwers

2 x Skaven Linemen

5 x Underworld Goblin

Skitter Stab-Stab

2 x RR, 1 x Assistant Coach, 1 x Cheerleader és Apothecary

Skill-ek első nap: Troll Block, Blitzer Mighty Blow, Blitzer Tackle, Thrower Leader, Thrower Block és 2 x Linemen  Wrestle

Skill-ek második nap:MB-os Blitzer Claw és Goblin Horns.

Skill-ek harmadik nap: 2 x Goblins Two Heads.

Ez egy üveg kard. Amikor működik, szinte megfoghatatlannak tűnik. Ellenben, ha "elakad a fogaskerék" az nagyon tud fájni...

 

A verseny után jelentkezem egy újabb beszámolóval/elemzéssel. Addig is Nuffle segítsen és mindig Válaszd az Életet!... ;)

 (Csak 18 éven felülieknek) https://youtu.be/eW2wELn2fyY

Verseny előtti gondolatok (Blood Bowl március)...

Elérkezett a márciusi verseny nevezési határideje - ez mindig a verseny előtti kedd - így időszerű volt megírni a bejegyzést is. ;)

Elöszőször is szeretnék gratulálni a februári verseny győztesének Miklósnak (discret)! Nagyon szoros "befutó"volt - lásd a korábbi bejegyzést - megérdemelten léphetett a dobogó legfelső fokára.

thdkm30g82.jpg

Nézzük a győztes csapatlistáját:

 

Treeman (Grab)

3 x Catchers (Block,Wrestle)

Thrower (Leader)

2 x Wardancers (Frenzy, Tackle)

4 x Lineman

2 x Re-rolls

 blood_bowl_art2_1.jpg

  

Részemről maradok a Skaven csapatnál. Egyrészt még nincsenek leosztva a csapatok a Hungarian Raiders-nél, másrészt nem nagyon variálnék a Pálinka Bowl 4 előtt. Akik olvasták a korábbi bejegyzésem, azok emlékezhetnek, hogy elgondolkodtam egy skill lecserélésén. Ez pedig a Guard. Alapvetően nem szándékozom leállni verekedni,így bármennyire is hasznos ez a jártasság kipróbálok eg másikat helyette a mostani versenyen. Meglepően sok jöhet szóba : Kick, Frenzy akár Mighty Blow. Mivel a patkányok egyik legerősebb fegyverténye az egykörös TD-ben (is) rejlik így a Frenzy kap lehetőséget.Egyébként is hasznos egy rohamozón. Meglátjuk mire lesz elég ... ;)

 1ec602b883e305b7b03a428a06f80807.jpg

Az eddig megszokottaktól eltérően, most nem olyan csapatlistákat fogok bemutatni melyekkel indulnék a versenyek, hanem olyanokat amelyek (elsősorban a csapatokra gondolok) kifejezetten hiányoznak a hazai versenyekről.

A korábbi évekhez képest,idén a veterán versenyzők - érthető módon - előtérbe helyezték az "ügyes csapatokat". Januárban Alex simán lehozott egy versenyt a "faék" ork csapatával,de legutóbb negyedik helyen végzett FaVi élőholtakkal (mint a legeredményesebb "basher" csapat). Ennek az eltolódásnak az okait - és következményeit - egy másik bejegyzébe fogom kifejteni.Visszatérve a felvezető gondolathoz, vannak csapatok amelyek igazi nyertesei a kialakult helyzetnek és ennek ellenére nincsenek jelen a hazai versenymezőnybe:

 

Amazon csapat:

willy_amazon.jpg

Igazi "svájci bicska" ez a csapat. Nagyon kellemetlen lehet - talán csak törpe és káosz törpe csapatok a kivétel - ellenük játszani. Szinte biztos lesz a pályán minimum 6 blodge-os (Block+Dodge) játékos (de akár 10! is), amivel nagyon nehéz bármit kezdeni. A POW mindig segít! ;) Létszámuk is rendben lesz:garantált a minimum 12 játékos + gyógyító. Lévén a hazai versenyeken - veteránoknál - egyre ritkább madár bármelyik törpe csapat - az amazonok lubickolhatnának a sikerben.

 

Káosz csapat:

chaos_team_1.jpg

Az aktuális Tier rendszer egyik legnagyobb győztese.(T2: 6 sima jártasság, 1  dupla és további 20K extra = 8 skills!!!) Ez szerintem azonnal az élvonalba repítette, a korábban lesajnált csapatot. Simán hoznak mindent amit kell és még többet is! Lássunk egy példa listát:

Minotaur (Claw)

4 x Warriors (3 x Block , 1 x Guard)

6 x Beastmen (Leader, Wrestle,Sure Hands)

1 x Apothecary , 2 x Re-Roll

Ez kifejezetten egy ütésre, létszám előnyre felépített lista. Tipikusnak mondható. Nyilván a 2D6-os páncél lutri,de a Claw/MB kombináció sokmindent meg tud oldani. A Warrior- ok nem csak erősek,de labdát is tudnak kezelni. Talán a Sure Hands luxusnak tűnik, de szinte minden TD veszélyes csapatban van Strip Ball... ;)

 

Északi csapat:

 norse.jpg

Így, hogy a jobban páncélozott és szintén verekedős csapatok kikoptak a versenyekről (veteránoknál, kezdőknél akadnak még bőven), a Norse ismét régi fényével ragyoghatna. Ezek a srácok imádnak bunyózni, nem lassúak és a labdával is elvannak. De a páncélzatuk...nos...kissé hiányos. Amikor beindulnak nem érdemes az útjukba kerülni. Ime egy mindenes lista:

Yhetee

2 x Werewolves (Wrestle, Block)

2 x Blitzers (MB, Guard)

Catcher (ex Runner)

Thrower (Leader)

4 x Lineman (Tackle)

1 x Apo, 2 x Re-Roll és marad még 30K (FF-re, Assistant Coaches-ra, Cheerleaders-re vagy akár egy Linmen fejleszthetó Thrower-é... ;D ) Az elkapót eldobva/lefokozva, hozható még egy alapjátékos (12-es lesz a keret és ez nem elhanyagolandó AV7-nél) és 20K marad.

Természetesen tovább lehetne sorolni a csapatokat,de most "csak" ezekre -jobban mondva ezek hiányára - szerettem volna felhívni a figyelmet.

Remélem szombaton találkozunk egy izgalmas versenyen!

 

 

Verseny utáni gondolatok (Blood Bowl február)...

Lezajlott a februári verseny, nagyon jó volt ismét a hangulat. Nyolc kezdő és tíz veterán gyűlt össze, hogy három forduló alatt kiderítse, mennyit tud a csapata ?! Nagy örömömre a World Cup csapatunkból  - Hungarian Raiders - öt edzőnek is sikerült szabaddá tennie magát a szombati versenyre.

Skaven csapatot vittem és nem is bántam meg. Nagyon jó gyakorlás volt, el is gondolkodtam egy skill lecserélésén...

undead_team.jpg

Első mérkőzés (FaVi - Undead csapat): 

Mindig izgalmas, jó meccseket szoktunk játszani,de ez - nálam - top 10-es volt! Brutális bemelegítő kör volt. Olyan változatosra és pörgősre sikeredett, ami nagyon ritka - szerintem - versenyeken. Középkezdésből sikerül háromszor Blitz-et dobni és kétszer Riot-ot ! Ezt még megfűszereztük egy kis PouringRain-el ... őrületes volt!

Ezek mellett a szélsőségek mellett ellenfelem egy - számomra - meglepő, új és hatékony csapatösszeállítást hozott. Egy nagyon ki-ki meccsen sikerült behúzni a meccset 2-1-re, de megérdemeltebb lett volna egy 2-2-es döntetlen.

 

team3b.jpg

Második mérkőzés (Matyi - Wood elf csapat):

Nagyon régen játszottunk egymás ellen. Akkoriban még Matyi inkább a "verekedős" csapatokat preferálta. De mióta a World Cup-ra készül - külföldi veresenyeken is - az erdei elfeket használja. Annyi biztos, hogy jobban fekszik neki, mindt a korábbi csapatok. [vagy megtanult játszani ;) ]. Bátran és okosan játszott ellenem is. Sikerült meglepni egy-két alkalommal és azt tudjuk, hogy ez bőven elegendő egy ilyen agilis és gyors csapatnak a győzelemhez. Annyi szerencsém volt, hogy legendásan gyengén dob Matyi.Ezt sikerült most is bebizonyítania! :( Két köre szakadt meg egymást követően, így volt időm rendezni a sorokat és sikerült három játékosát is az öltözőbe juttatni. Ez meg is alapozta a mérkőzés további képét és sikerült 2-1-re megnyerni a meccset.

 Az utolsó kör előtt teljesen nyiltsisakos volt a küzdelem. 5 vagy 6 olyan edző is volt akiknek csak győzelmük és döntetlenük volt. Így mindenki esélyes volt a győzelemre vagy a dobogóra...

 

de_team1.jpg

Harmadik mérkőzés (Dávid - Dark elf csapat):

Még nem találkoztunk eddig versenyen a harmadik ellenfelemmel. De azt tudtam, hogy jól játszik és a Dark elfek nekem is nagy kedvenceim (pont azért nem indulok a World Cup-on velük, mert egy csapatban vagyunk :D ). Ez volt a leggyorsabb meccsem ezen a napon. Nyilván a feszültség is közrejátszott,de nagyon húztuk el az időd jópofaságokkal és anekdótázással. Szinte minden a terveim szernit alakult. 1-1 volt az első félidő előtti eredmény és volt még egy köröm támadni. De nem sikerült bevinni az egy körös TD-t, elesett cselezésben a Gutter Runer. Itt vétettem aznap a legkomolyabb hibát. Volt még újradobásom és nem azt használtam az elrontott cselezés javítására...

Ennek ellenére bizakodó voltam, de nem sokáig örülhettem. Dávid leküldte a "zuhanyzóba" a Rat Ogre-mat.Ez bizony fordulópont volt. Gyönyörűen és precízen kivitelezett támadást vezetett. Nagyon sokat kellett vállalnom, hogy a labda közelébe jussak. Nem is sikerült megszereznem, 2-1 oda. (Utólag beszélgettünk Dáviddal és mondtam neki, hogy korán vitte be. De azt mondta -és ezt elfogadom -hogy nagyon nagy volt a nyomás folyamatosan a játékosain és úgy is megpróbáltam volna megszerezni. Arra meg nem hagyatkozna, hogy szarul dobok.) Maradt három kör és viszonylag kényelmesen bevittem én is a második TD-t. Maradt még egy köre ellenfelemnek és az köztudott, hogy minden elf csapat egyköröst összehozni. De ez most elmaradt így az utolsó meccs döntetlen lett. Mivel jóval a többiek előtt végeztünk így gyorsan kiszámoltam, hogy Dávid biztos előttem végez (volt egy olyan meccse,ahol nem kapott TD-t). Már csak az volt a kérdés, hogy állnak a többik. Igen gyorsan kiderült, hogy Miklós barátom 6-2-re (!) iskolázza és ellenfelét, így nem volt kétséges, hogy Ő is előttem (és Dávid előtt) végez. Maradt is ez a sorrend a februári verseny végén - három veretlen edző volt, mindannyian 2 győzelmet és egy döntetlent hoztunk össze: első Miklós (Wood Elf), második Dávid (dark elf) harmadik Vihar (Skaven)...

balls.jpg

Jó verseny volt. Sokan voltunk. Annak külön örültem, hogy ismét jöttek új edzők és visszatérők is. Remélem hamarosan találkozunk a tábla mellett! 

 

SAGA 2...történelmi ismét az irány

Most, hogy kicsit pihentetem az AoS-t és kiszálltam/leszálltam  a Shadespire/Underwords expresszről ismét a skirmis játékok felé kacsingatok. Szerencsére akad bőven kínálat a piacon. Egy régi kedves ismerősre esett a választásom: a SAGA-ra. Jobban mondva a SAGA 2-re.

20180227_181814.jpg

Nagyon röviden összefoglalva: a SAGA második kiadása egy letisztult szabálykönyvet és - eddig - négy kiegészítőt kapott. (Tegnaptól előrendelhető az Age of Magic, ami fantasy skirmish lesz.) Az alap szabályokat megismerve,könnyedén játszható bármelyik korszak (Age of Vikings, Age of Crusades vagy az Aetius & Arthur). A Book of Battles egy gyűjtemény, amelyben küldetéseket és további játék variánsokat ismerhetnek meg a játékosok.

flemish_mercenaries.jpg

Megpróbálom összeszedni, hogy milyen változásokat hozott az új kiadás:

 • Maneuvers: mozoghatsz egy egységgel/osztaggal (SAGA kocka elköltése nélkül) amennyiben ez az első aktivációja és "L" távolságon (12") kívül kezdi és végzi a mozgást a legközelebbi ellenséges egységtől mérve
 • minden legalább hat fős Levy osztag generál egy SAGA kockát
 • négy fől alatti Warrior osztag nem generál SAGA kockát
 • Warlords változások: 8 (!) támadás (Aggression), nincs már "Resilience" és "Side by Side", "csak" a Hearthguards modellek vehetnek át sebet
 • minden egység/osztag maximum 3 "Fatigue" jelzőt kaphat (azonnal Exhausted lesz)
 • két "Fatigue" jelző felhasználásával (levételével) semlegesitheted az ellenséges egység/osztag aktivációját
 • a mozgás egyenes vonalba történik (nincs több kígyózás)
 • a lovasság (Cavalry) az első 6 inch-et egyirányba mozogja, majd a következő 6 inch-et onnan bármilyen szögbe folytathatja. Csak abban az esetben mozoghat másodszorra is 6-inch-et, ha teljesen lemozogta az első 6-inch-et ( L = M+M )
 • egy osztag minden tagja köteles a mozgása végén "S" (4 inch) távolságon belül lenni, az elsőnek mozgatott figurához
 • az osztag minden tagja támad/védekezik, függetlenül attól, hogy hol helyezkedik el
 • lövésnél és rohamozásnál, kötelező kijelölni a célpontot

Remélem nem hagytam ki semmi jelentőset...

page1.jpg

Természetesen megváltoztak a Battle Board-ok is. Nem csak kinézetre lettek letisztultabbak, könnyebben átláthatóbbak, hanem a képességeket is tisztázták,egyértelműsítették.Új seregekkel is találkozhatunk minden kiadványban. Vannak alternatív variációk javaslatok is - nincs saját Battle Board-juk- seregeknél pl. Árpádian Hungarians :) Természetesen nem maradhatnak el a zsoldosok és segédcsapatok sem.

Összességében nagyon elégedettek lehetünk a változásokkal. Van azonban pár apróság,amelyek mellett nem tudok elmenni szó nélkül...

saga-dice.jpg

Sajnos vannak olyan seregek amelyek kimaradtak, összevonásra kerültek(vagy már nem önáló seregként léteznek). Illetve az új kiadásban másik SAGA kockakészletet használnak,mint korábban.Azt gondolom ezeket elegánsabban is meg lehetett volna oldani...

Remélem sok-sok SAGA bejegyzéssel fogok tudni jelentkezni a jövőben...

f4da679e41197ccc7984a5bb109e1059.jpg

Verseny előtti gondolatok (Blood Bowl február)...

Sziasztok!

Gondoltam feltámasztom ezt a régen hanyagolt témát. Igyekszem minden verseny előtt három csapatösszeállítást bemutatni és pár mondatban elemezni. Mindig az aktuális magyar versenykiíráshoz igazítva a csapatok összeállításait.

De előtte...hatalmas gratuláció Virágnak (Wolio) aki a múlthéten a prágai versenyen a dobogó legfelső fokát hódította meg!!! Gyönyörű eredmény Virág, csak így tovább...!

 congratulations.jpg

 

Jelenlegi versenyszabályok (nem teljes):

Formátum: Resurrection, azaz minden meccs után törlődnek a Casualty-k, SPP-k, vagyis minden meccsed ugyanazzal a csapattal kezded, amivel az elsőt kezdted.

Csapat építés Veteránoknak :

 • Szabálykönyv szerinti csapatok 1.100.000 aranyból
 • Halflingok hozhatnak szakácsot 100-ért. (mindenki másak 300)
 • Goblinok vehetnek bribe-ot 50-ért. (mindenki másak 100)
 • Csak tier 4-esek vehetnek Sztár Játékost. Maximum 2 Sztár Játékosod lehet, de előtte meg kell venni a 11 normál játékost.
 • Minden skillt első meccset előtt kell kiosztani. Egy játékos csak egy skillt kaphat.
  Inducement-ek nincsenek.

Időmérés: Veteránoknál sakkóra alkalmazással, 70 perc/edző. Mérés a körök ideje alatt és a
kirúgásokhoz felállásnál. Akinek elfogy, köre megszakad, onnantól már csak a fekvő figurákat
állíthatja fel. (lehetőleg mindenki szerezze be az alkalmazást, pl.: Real Chess Clock)

Tierek:


Tier 1: Amazons, Chaos Dwarves, Dark Elves, Dwarves, Lizardmen, Necromantic, Norse, Orcs, Skaven, Undead, Wood Elves
6 normal skills

Tier 2: Bretonnians, Chaos, Chaos Renegades, Elf Union, High Elves, Humans, Khemri,
6 normal skills, 1 double skill és 20K extra pénz*

Tier 3: Daemons of Khorne, Nurgles Rotters, Slann, Ogres, Underworld Denizens, Vampires
7 normal skills és 50K extra pénz*

Tier 4 (stunty tier): Goblins, Halflings, Stunty Ogres (max 4 ogre), Stunty Underworld (without Blitzer and Thrower ) and Stunty Lizardmen (no saurus)
7 normal skills, 1 double skills és 50K extra pénz*

*Extra pénzt lehet skillek vásárlására is fordítani. 20K sima skill, 30k dupla skill. Sztár Játékosok nem kaphatnak extra skillt.

Skaven csapat (Tier 1) :

Nagy kedvenceim a patkányok. Ennek ellenére még soha nem játszottam velük nemzetközi versenyen. Talán majd idén...

 bloodbowl_skaven_team_01.jpg

Összeállítás:

Rat Ogre

2 x Blitzers ( ex Stormvermins)

4 x Gutter Runners

Thrower

4 x Linerats

Apothecary, 2 x Re-Rolls, Assistant coaches

Skill-ek: Gutter-ek: 1 x Block, 1 x Wrestle és 1 x Strip Ball (minden jártasság a tulélés és a labdaszerzés/TD elérése érdekében került kiválasztásra), Blitzer-ek: 1 x Guard és 1 x Tackle (itt erősen gondolkodom még, hogy lecseréljem a Guard-ot egy Frenzy-re), Thrower: 1 x Leader (szükséges a harmadik újradobás). Ennél a csapatnál mindig az a kérdés, hogy: mikor kezdenek elfogyni és mennyire?TD potenciáljuk igen magas, sok skill-van alapból, erő is jutott.Jogosan tartoznak a Tier 1-be.

 

Human csapata (Tier 2):

Az új kiadás igazi győztesei (60K lett végre az elkapó !). Ugyan azt gondolom, mint a Necromanta csapatnál: szükség lenne egy lépcsőre a Tier 1 és Tier 2 közt. Jelenleg - megítélésem szerint - a Káosz,a Nemes Elf, a Nekromanta és Ember csapatok nincsenek "jó helyen"...

 human_team_complete_1.jpg

Összeállítás:

Ogre

4 x Blitzers

2 x Throwers

1 x Catcher

4 x Linemen

Apothecary, 2 x Re-Rolls, Assistant coach és Cheerleader 1-1

Skill-ek: Ogre: 1 x Block (ez a duplára felvehető jártasság, üssön ezért van a pályán), Blitzer-ek: 2 x Guard, 1 x Frenzy és 1 x Tackle ( még egy kis plussz erő, agresszivitás és segítség a Blodge-os játékosok ellen), Thrower 1 x Leader ( számomra szükséges a 3 újradobás), Catcher: 1 x Block (csak az tudja elkapni a labdát, aki eljut a TD zónáig...) és Lineman 1 x Wrestle (ez csak egy bónusz jártasság - az egyik legjobb szerintem - de lehetnek Kick is). 8 skill (!) a meglévő 10+ mellé...kicsit túlzásnak tűnik. Ennek ellenére a januári versenyen Alex simán letolta ezt a csapatot 2-0-ra orkokkal. Ahogy Miklós barátom szokta mondani, van itt megoldás mindenre,de majd a kockák megmondják mire lesz elég... ;)

 A harmadik csapat az Underworld Denizens lenne...de a jelenlegi magyar versenyeken (Pálinka Bowl miatt) Tier 3 nem hozhat sztárjátékost.Így nem látom értelmét a csapatnak. Ezért szerepeljen itt Alex januári  - győzelmet hozó - ork csapatösszeállítása...

Ork (Tier1):

ork-blood-bowl-team-finished-broken-paintbrush.jpg

Összeállítás:

Troll

4 x Black Orc

4 x Orc Blitzers

Orc Thrower

Orc Lineman

Goblin

3 x Re-rolls és 1 x Fan Factor

Skill-ek: rendkívül egyszerű (de tapasztalat tudom, hogy rendkívül hatékony) 4 x Block a Fekete orkoknak és 2 x Mighty Blow két Rohamozónak... a pusztítás szomfóniája...

Remélem lesz időm beszámolót írni a verseny után is. Addig is... átlagos dobásokat és TD-be/CAS-be gazdag mérkőzéseket kívánok !

 

 

AoMf4 ... rögös út

Ott hagytam abba az előző bejegyzést, hogy a kitalált sereglista nem volt szabályos. : ( Ennél is nagyobb gond volt, hogy az Everchosen listák - ahogy maga a kiadvány is - réginek számítanak. Nincsenek megfelelően optimalizálva az új 2.0-ás szabályrendszer változásaihoz. Ezért nem is teljesen egyértelmű,hogy mi a szabályos és mi nem ( a legutolsó FAQ próbált irányelvet megfogalmazni,de nem tisztázott fontos kérdéseket). Órákon keresztül kutattam - nem csak én - az AoS fórumokat, elemzéseket de nincs egyértelmű válasz sehol,nem találtam. Teltek a napok és egyre nagyobb lett a fejemben is a káosz. Így a versenysorozat szervező guru-jához (és egyik éltrehívójához) fordultam segítségért. Tudnotok kell, hogy bár szinte minden hónapban "kihúzom a gyufát" a FB csoportban, rendszeresen megvitatjuk a kérdéseket,problémákat. Igen nagyra becsülöm a munkáját,amit a hazai Age of Sigmar közösségért tesz. Nyilván nem egyedül csinálja,de szinte minden vonalon fellelhető a munkássága. Meg is érdemli, hogy leírjam a nevét : Herce Zoltán.

list_making.jpg

Vissza a sereglista alkotáshoz. December 22-én (!) éjjel még arról chat-eltünk Zolival, hogy mi legyen a sereggel. Akik nem annyira járatosak az AoS Battalion, szövetségi és egyéb seregalkotást szabályzó labirintusába,röviden: nincs elég Mortal egység az Everchosen könyvben, amennyiben Slaves to Darkness és/vagy esetünkben Disciples of Tzeentch,esetleg Warriors of Chaos, akkor még tovább bonyolódik a helyzet. Erre nem tud senki - nemzetközi fórumokon sem - egyértelmű választ/válaszokat adni.  Végül engedélyt kaptam, hogy a következő listával nevezhessek/induljak a versenyen:

Leaders:

Magister (140) - Chaos Talisman

Darkoath Warqueen - General (80) Cunning Deceiver, Ghyrstrike

Units:

20 x Chaos Marauders (Axes & Shields) MoT (120)  - 18 kerül az asztalra Battalion bónusz miatt

20 x Chaos Marauders (Axes & Shields) MoT (120)  - 18 kerül az asztalra Battalion bónusz miatt

5 x Chaos Warriors (Hand Weapons & Shields) MoT

2 x Chaos Chariots MoT (2 x 80)

2 x Chaos Gorebeast Chariots  MoT (2 x 100)

1 x Chaos Warshrine MoT (160)

Battalion:

Fatesworn Warband (160)

Endless Spell:

Malevolent Maelstrom (20)  gondolkodtam még a Quicksilver Swords-ön is

age_of_sigmar_artwork_flesheaters_courts_ghouls_khorne_bloodbound.jpg

Ez 102 sebpont, viszonylag mozgékony sereg és sok unit (ez a küldetések pont írása miatt volt szempont). Mindenki 1-es Rend-el dolgozik és Warshrine is tud bónuszokat osztani. A Warqueen 12"-es Command képessége minden Slaves to Darkness osztagnak lehetővé teszi a rohamok újradobását. Ez egy "alpha strike" seregnél negyon hasznos, főleg a Gorebeast-ek 8+os roham bónusza miatt is. A szekerek nem dobnak battleshock tesztet, nem romlanak a statisztikáik ha sebződnek és a viszonylag nagy talp - ami természetesen hátrány is - tökéletesen alkalmas, hogy elzárja az ellenfeleket az objektíváktól. Elégedett voltam a sereggel. Papíron működőnek tűnt. De mint tudjuk a pudig próbája az evés. Így egy nappal a hivatalos nevezési határidő lejárta előtt a sereg átesett a tűzkeresztségen. Régi barátom, Dobák Zoli volt az ellenfelem. Egy kifejezetten hangulatos és hatékony Khorne listát hozott. Az új Wrath and Rapture dobozban megjelent Karanak-os Battalion-t hozta kiegészítve minden jóval. A második küldetést játszottuk - a nem túl barátságos éneklő ent-ek fiúzenekart alkotnak, hogy a Ghyran-i slágerlistára kerülhessen a legújabb kislemezük. Mivel ezt a csatát már mindketten kielemeztük a FB csoportban egy-egy battle riport formájában. Dióhéjban: mindössze a sikertelen Khorne rohamoknak köszönhetően sikerült egy kis győzelmet begyűjtenem. Kiderültek a lista hiányosságai és pár ötlet is felmerült bennem. A Warshrine - sajnos - nem volt annyira eredményes,mint gondoltam. Lassú a sereghez és nem evidens, hogy meg tudom dobni a 3+t. A felszabaduló 160 pontból szükséges egy unit-ra költeni és okosan felhasználni a maradékot. 24 óra alatt a következő módosításokat sikerült kipréselnem a szürkeálományommal: hozok még egy Gorebeast szekeret, a generális lecseréli az artifact-jét egy Crown of Conquest-re és még egy endless spell is belefért az Emerald Lifeswarm.

Indoklás: azt már a korábbi Murder-en megtanultam, hogy a Realm specifikus varázslatok nagyon dúrva extrákat kapnak a saját területen vívott csatákba. D6 sebpont gyógyítása nagyon jól jön a  szekereknek (is) ráadásul feltámaszthatok (visszahozhatok) levett egységeket is. A Warshrine búcsúztatásával a legtöbb sebpontos egységet  a 18 fős marauder osztagok képviselik a seregben. Ezálltal az elsődleges szerepük a "bekötés" és az objektívák elzárása lesz. Ebben a szerepkörben elkerülhetetlen, hogy veszteségeket szenvedjenek el. A moral-juk igen alacsony ezért fogja támogani őket - amennyiben az asztalon kialukult helyzet ezt lehetővé teszi - a Darkoath a koronájával.

zp392_1.jpg

Természetesen ezzel nem ért véget a sereg összeállítása. Szombaton lesz egy 1750 pontos csata is. Az alábbi kiegészítéseket kapja a sereg:

Daemon Prince (160) Axe (nincs igazán semmi a seregbe ami elbírna magas páncélzattal és/vagy sok sebponntal)

Arch Warlock (140)  - szövetséges (egy nagyon kedves varázsló szerűség)

20 x Gutter Runners (200) - szövetséges (a tartalékos gyilkos nindzsa szakosztály)

Ghyran varézslatok:

Mirrorpool és Realmblood (teleport és gyógyítás D3 a karaktereknek)

th5nmlk0yk.jpgSajnos az 1750 pontos seggel nem sikerült játszanom egyetlen csatát sem. Szombaton, éles helyzetben fog vizsgázni a lista. Ellenben az 1250 pontos csapatot sikerült még asztalra tenni - a végleges verziót - a héten Herce Zoli Idoneth serege ellen és Simai Zoli Slaves-e ellen is. Mind a két csata fontos tapasztalatokkal gazdagított. Ismertek az ellenfeleim seregei/listái is. Teljesen biztos vagyok benne, hogy izgalmas csaták várnak holnap...

42516.jpg

 

AoMf 4 ...egy sereg születése

Ez a bejegyzés az Age of Sigmar jétékrendszerhez, azon belül a legnépszerűbb hazai versenysorozat az Age of Murderfuck seregem kálváriájáról fog szólni.

850px-age_of_sigmar_title_2.png

 

Első rész: Kezdeti nehézségek...

Miután résztvettem az AoMf2-n -egész jól éreztem magam- elhatároztam, hogy egy másik sereggel megyek a 3-ra. Sikerült is kiválasztani a Skaven Pestilence-t. Pár teszt csata megmutatta a sereg hiányosságait és erősségét is. Sajnos a versenyre nem tudtam elmenni. Pár gondolat: a verseny kinőtte magát és a korábbi helyszínen (GépHáz) már nem lehetett megtartani, olyan sokan jelentkeztek. A szervezők értékeltés a korábbi verseny után kapott visszajelzéseket,kritikákat és ennek megfelelően írták meg a küldetéseket. A rengeteg munka meghozta gyümölcsét: 33 versenyző mérte össze tudását/szerencséjét.

Amikor mgnéztem az AoMf4 küldetéseit azonnal láttam, hogy a korábbi - nekem tetsző - változások folytatódtak a seregösszeállítás korlátozásainál és a küldetéseknél is. Elhatároztam, hogy elmegyek a versenyre. Mivel ez a rendezvény már két napos így sajnos választanom kellett, hogy melyik napra megyek. A szombatra esett a választásom: 3 csata lesz, akik szombaton isznak, azok jelentős része vasárnap már inkább elviselhetetlen,mint szórakoztató. ;)

Így a seregalkotást 1250 és 1750 pontra kellett kihegyeznem, ahol a kissebbik pontszámra építhető fel a nagyobb(minden unit-nak változatlan létszámmal szerepelni szükséges az 1750 pontos listában). Elolvasva a küldetések, az teljesen nyilvánvalóvá vált, hogy erre a versenyre nem érdemes elmenni a Pestilence seregemmel. A logikus választás az Order Serpentis lett volna (amivel az MF2-n indultam) de úgy gondoltam, hogy 1250 pontos seregbe betenni egy sárkányon lovagló Dreadlord-ot  (320 pont) nem feltétlenül barátságos. Mert attól függetlenül, hogy ez egy verseny. A szervezők kifejezetten igyekeznek ügyelni arra, hogy a sereglisták korrektek és ne "táposak" legyenek. Tovább kerestem a megfelelő csapatot... Nagyjából ez idő tájt lettek ismertek a GW "karácsonyi" Battlefoce dobozai és bizony a Slaves to Darkness rendkívűl csábítóra sikeredett. Manticore hőssel, Warshrine...régi tételek a beszerzési listámon.Így elkezdtem ebbe az irányba folytatni a keresgélést.

slaves-to-darkness-age-of-sigmar.jpg

Régebben már nézegettem az Everchosen listákat.de mindig elriasztott a beszerzendő figurák ára (Archaon,Varanguard). Most,hogy tudatosabban,figyelmesebben  - és lényegesen több játéktapasztalattal a hátam mögött - lapozgattam, megakadt a szemem a négy Káosz Istennek dedikált mortal battalionok-on:

Bloodmarked Warband

A MORTAL KHORNE HERO and 8 MORTAL KHORNE units.

Plaguetouched Warband

A MORTAL NURGLE HERO and 7 MORTAL NURGLE units.

Fatesworn Warband

A MORTAL TZEENTCH HERO and 9 MORTAL TZEENTCH units.

Pleasurebound Warband

A MORTAL SLAANESH HERO and 6 MORTAL SLAANESH units.
thw4lqq6yv.jpg

Mint látható az összes formáció a "Régi Világból" ismert szent számokra épít. Ez nekem - régi motorosnak - nagyon szimpatikus. Khorne-t és Nurgle-t alapból elvetettem. Egyrészt mindkettő rendelkezi már saját Battletome-al, másrészt ezek redkívűl népszerű seregek (sok van minden versenyen). Maradt a Változás Ura és a Herceg a ringben. A Slaanesh nem biztosít túl sok bónuszt (legalább is szerintem) így maradt a Fatesworn Warband.

Felmerülhet a kérdés, hogy minek is szenvedni a Battalion megkötéseivel,ha az nem feltétlenül kompetitív?! Teljesen jogos. Ám az AoS rendszerében - nagyon okosan - úgy oldották meg artifact-ek kérdését, hogy van egy a seregnek alapból és minden Battalion biztosít még egyet (illetve egy command pont-ot is a játék kezdetén). Ezek a tárgyak nagyon erősek tudnak lenni és/vagy olyan kombinációkat,előnyöket biztosíthatnak, melyre komplett stratégiák építhetők. Természetesen ezt nem adják ingyen. Azonkívül, hogy a Warband előírt egységeit megvásárolod pontból, magának a formációnak is van díj. Esetünkben ez 160 pont, ami nem elhanyagolható tényezős egy 1250 pontos seregnél. Megéri-e? Azt gondolom igen. A következő képességeket biztosítja: minden egység amelynek a létszáma a 9 többszöröse (ez Tzeentch Szent Száma) a játék kezdetén, bármikor sebződik (mortal wound is!) jogusult egy dobásra. Amennyiben az eredmény 6-os, semmisnek tekinthető a seb. Ez önmagában inkább viccesesnek tűnik. Bár az 1/6-od esély nem kevés, ha jobban belegondolunk. Továbbá - és engem ez ragadott meg igazán - minden fegyver sebzése Rend -1-et kap. (Eggyel csökkenti a védelmét/páncélzatát az ellenfélnek) Ezeken felül a hőseink varázsolhatnak Arcane Bolt-ot, mintha varázslók lennének. Amennyiben alapól varázslók (mindegyik ismeri ezt a spell-t), akkor kétszer tudják végrehajtani a hős fázisban! Na ez már fincsi!

warhammer_ageof_sigmar_artwork_all_gates_stormcast_vs_tzeentch.png

Lévén a a hősön kívül további kilenc (!) egység szükséges a seregbe (1090 pont) a legolcsóbbakat kezdtem keresni,amelyek Mortal-ok és rendelkeznek vagy kaphatnak Tzeentch jelet. Az alábbi egységek voltak otthon:

Számolatlanul hősök,bajnokok, varázslók ... Chaos Warriors, Marauders, Marauder Horsemen, Chaos Knights, Chaos Chariots, Chosen, Gorebeast Chariots, Chaos Spawn...megrendelve Warshrine, Manticore..stb.

everchosen9.jpeg

Azt tudtam, hogy varázslót szeretnék - szükséges is - lehetőleg többet. A logikus és fluff-os választásnak Gaunt Summoner of Tzeentch tűnt. A probléma, hogy nem rendelkezem ezzel - az egyébként nagyon hangulatos - figurával. Így keresgéltem tovább,míg megtaláltam a Magister névre keresztelt varázstudót. Olcsó, hatékony...tökéletes. További egységek: Warshrine, Marauder osztag, szekerek, szekerek...és még több szekér. A végére egy Spawn. :) Pontosan 1250 pont, 107 wounds ... jónak tűnik.Annyi a bökkenő, hogy nincs meg a kötelező három Battleline... :D.Lehet agyalni tovább...

Hamarosan folytatom...  

Ismét változások...én változtatok...

Rengeteg félbahagyott bejegyzést (elkezdett cikket) találtam itt a blog-on is. Úgy tűnik, hogy - egyhén szólva - nem vagyok valami tudatos/következetes...

 

Ezért igyekszem változtatni jó pár, eddigi - szerintem rossz - szokásomon. Csupán néhány ezek közül: 

 • túl sok projekt (csak a festő asztalomon 9 (!) különböző rendszer/csapat/sereg van pillanatnyilag)
 • rendszerezés teljes hiánya (versenyek, festés, klub játék...stb)
 • elaprózott figyelem (sok rendszer, sok játék, mindenre nincs idő)
 • elfelejtett alapok ( amikor sokmindennel játszol,nem játszol igazán semmivel)

...és még rengeteg egyéb figyelmeztető jel, hogy nem a legjobb irányba haladok a hobbiban. Szinte minden arra vezethető vissza, hogy több rendszert játszanék ,mint amennyi időm van. Vannak barátaim akik képesek évekig ugyan azzal játszani és legtöbb esetben sikeresek maradni. Sajnos (?!) én nem ilyen vagyok. Minden érdekel(ne),rendkívül izgalmas egy új rendszert megismerni és kipróbálni az egyedi újításait. Mivel nem ebből élek és nincs ilyen boltom (se) így lehetetlen/értelmetlen folytatni...

Itt az ideje prioritást felállítani és lemondani - fájó szívvel - rendszerekről és játékokról.

Játékok,amelyekkel játszottam az elmúlt egy évben legalább 5 alkalommal:

Warhammer 40K, Age of Sigmar, Infinity, Blood Bowl, Guild Ball, Dreadball, Sangin Skirmish, Shadespire, Deadzone, Firefight...tudnám még folytatni... ;)

Sci-fi játékok:

40K: Rengeteg pozitív változást hozott az elmúlt időszak. Jó lett az Errata, volt ETC csapatunk, sok a verseny és esemény és folyamatos a fejlesztés/megjelenés. Egyetlen problémám van: nem tetszik az irány,ami felé tart a játék. Így szinte biztos, hogy le fogom építeni a - több évtizedes munkám eredményét- gyűjteményem. :(

Infinity: Talán a legegyedibb rendszerű skirmish játék a témában. Kellően kompetitív - ha valaki szeretné úgy játszani - folyamatos a megjelenés és fejlesztés. Itt is leépítésekre kényszerülök - nincs szükségem 4 seregre - megy az ALEPH és a Mercenary is. Tohha és CA maradnak és igyekszem kifesteni is végre...

Firefight: Nálam simán a 40K helyére lépett ez a viszonylag egyszerű,de élvezetes rendszer. Mantic-os figurák, pörgős és kellően taktikus. Sörmeccsre való. Egyelőre kevésbé elterjedt itthon... (A Deadzone is ennek a kissebb "társasa", de inkább móka játék. Amennyiben sci-fi skirmish, akkor az Infinity - nálam verhetetlen)

"Sport" játékok:

Blood Bowl: Igazi veterán - talán ehhez köthető leginkább a személyem a hazai játékosok részéről. Sajnos nem tudott kellően megújúlni és eljárt felette az idő. :( Ennek ellenére örök szerelem marad. Ligára már nem neveztem, de versenyekre és egyéb eseményekre szívesen elmegyek. Rengeteg az új megjelenés.Sajnos nagyrésze csak "remake".meglátjuk meddig tart ki a GW részvényeseknél...

Dreadball: Nagyon egyszerű és gyors játék a Mantic-tól. Sok csapat van benne,de nagyon eltérő a kezelhetőségük/sikerességük is. Inkább "filler" játék. Volt, hogy 5 perc alatt eldőlt egy meccs és olyan is, amikor csak a 16-ik kör utolsó akciójától...Inkább jópofa,mint taktikus.

Guil Ball: Warmachine kicsiben: 6 játékos, nincsenek pontszámok - minden figura egy darabnak számít- nem fix felosztású a pálya. Igazi agymunka egy-egy meccs. Csak időre érdemes játszani (ez része is a játéknak). Dinamikus Balance-van és iszonyatosan jó hazai  -  és nemzetközi - közössége. A legkompetítivebb skirmish az én listámon. Itt is leépítések várhatóak, különösen a hamarosan megjenő S4 után.

Egyéb játékok:

Age of Sigmar 2: A régi Warhammer Fantasy már soha nem fog "feléledni",de talán a hamvain éledő főnix méltó lesz elődjéhez. Legalábbis ebbe az irányba halad a AoS. Vannak még javítandó hibái és seregek amelyekkel nem lehet felvenni a versenyt  -a legújabb Battletome-os csapatok -de kifejezetten alkalmas taktikus - és élvezetes - fantasy csaták lejátszására. Remélhetőleg további pozitív változások jönnek...

Shadespire: Fantasy táblás társas. Jó ötlet, de sokkal többet is ki lehetett volna hozni belőle. Jelenleg indul a "második hullán" : varázslatok megjelenése, újabb nyolc csapat...stb. Ami gondom:  az nyer aki több kritikust tud dobni. Ez nem egy okos játék hangsúlyosabb a kockapóker mint a pakli összeállítása és a jó taktika...

Sangin Skirmish: Szerintem rendkívül nehéz téma a modern hadviselést terpasztalra átdolgozni. Úgy tűnik sikerült. Egy nagyon komplex és gyors rendszer jellemzi és minden egyes figura saját értékekkel van jelen az asztalon. Aktuális hadszintereken játszható küldetésekkel és fegyverzettel.

Egy szónak is száz a vége: több a játék és sereg,mint amennyire időm van. Ezért szelektálnom szükséges a következő 6 hónapra ezek maradnak "elöl": Age of Sigmar: Skaven (mert van még további 5 seregem), Infinity: Tohaa, Guild Ball: Union/Order. Meglátjuk mire jutok...

Ezt a bejegyzést 2018.09.12-én írtam és azóta nem élesítettem (képeket szerettem volna csatolni, átolvasni, javítgatni).Azóta pár dolgot/játékot/rendszert máeként látok. Itt hagyom ezt a bejegyzést és igyekszem 3-4 havonta írni egyet.Érdekes lesz látni a változásokat... ;)

Orruk-ok kaladjai Shadespire-ben...

 

Nagyjából két hete jelent meg a Games Workshop legújabb táblás játéka a Warhammer Underworlds: Shadespire.

Ez egy egy taktikai harci játék. Sok egyedi dolgot nem fedezhetünk fel (szinte mindennel találkozhattunk már valamelyik másik játékrendszernél) de sikerült egy egész hangulatos koktélt összehozni.
A játékot variálható táblán, figurákkal, egyedi kockákkal és kártyákkal játsszák.
A játékban használt paklik mindegyike teljesen testre szabható - vagyis minden játékos létrehozhatja a saját pakliját a felhasználandó képességeket és a játékban elérni kívánt célokat figyelembe véve.
Rendkívül gyors, kombinatív és taktikus játék, ahol a győzelem kulcsa a jó pakli, a manőverezés és a lapok megfelelő időzítése...(természetesen a kocka szerepe sem elhanyagolható)... ;)

Miért is írok erről? Nem azért mert sokan kezdték el. Nem is azért mert ez a játék érdekes lehet wargamer-eknek és társasjáték fun-oknak is. Azért ragadtam klaviatúrát (többek között), mert végre olyan összefogást hozott a játék, mely példaértékű és követendő. A HammerTime Cafe és a Metagame Kártya-, és Társasjáték Bolt közös Shadespire ligát hívott életre. Szuper kezdeményezés!

Időpontok:

November 4 (Szombat) Meta
November 16 (Csütörtök) HTC
December 2 (Szombat) Meta
December 14 (Csütörtök) HTC
Január 5 (Péntek) HTC
Január 20 (Szombat) Meta

...lesz szezon összesítés és ranglista.Óriási!

 

Miután elolvastam a szabálykönyvet (inkább füzet) és belelkesedtem, kiválasztottam egy frakciót. A most megjelenő Ironskull's Boyz-ra esett a választásom. Tetszetősek a figurák, átlagosak a képességek (semmi kiugró).

Így pontosan nulla darab játékkal a hátam mögött ma lemegyek a Metagame-be. Felmarom a dobozom a kockáimat és elindulok az első Shadespire versenyemen. Tisztában vagyok vele, hogy minimális esélyem van a négy frakció lapjaiból válogatott paklik ellen,de nem zavar. Ez buli! Legkésőbb holnap jövök vissza egy beszámolóval... ;)

 

 

Igazítsd céljaidat az eszközeidhez!

Liddell Hart az 1967-ben megjelent Stratégia című könyvében, pontokban határozta meg a stratégia és a taktika sűrített lényegét. A cikk címe az első pont.Teljesen logikus megállapítás. Akár a mindennapi életben is alkalmazzuk nap mint nap. Később még visszatérek az idézett mondathoz...
Társaságunk minden tagja játszik valamilyen "verseny játékkal". Nálam nem csak azok tartoznak ide, amelyekből ténylegesen vannak rendszeres megmérettetési lehetőségek, azokat is ide sorolom, amelyek: komplexitásuk, folyamatos változásaik vagy egyéb miatt lekötik a játékos (szabad)idejének minimum 70%-át. Sajnálatos módon - vagy nem ;) - ebben a viszonylag kis létszámú  - ám annál szerteágazóbb - hobbiban viszonylag szűk átfedések akadnak a csoporton belül a verseny játékok kapcsán. Szerencsére van igény a maradék 30% közös eltöltésére, sörmeccs játékkal.
Az egyértelmű volt, hogy egy skirmish-t keresünk, lehetőleg historical legyen és többet tudjon egy "kocka pókernél". Az alábbiakat találtuk érdekesnek:
Skirmish Sangin
Black Ops
Force on Force
Flying Lead
Fireteam:Modern
Spectre Operations
Danger Close
Oscar Sierra Charlie: Part 1
Wars of Insurgency
Mint látható kifejezetten a mostanában zajló konfliktusok stratégiai modellezését részesítjük előnyben. Legszimpatikusabb a Sangin, ezzel fogunk foglalkozni mostanában.
28mm-es figurákat fogunk használni. Egyszerűen azért, mert szeretjük szépen kifesteni a "seregeinket" és ehhez a méretarányhoz rendelkezünk mindannyian tereptárgyakkal/járművekkel.Szemfülesebbek már be is szerezték a csapataikat: tálibok és amerikai gyalogság. Én hosszas válogatás után a felkelő/gerilla/terrorista/szabadságharcos vonal mellett döntöttem...
Hamarosan ismét jelentkezem a figurákkal...

Sörverseny

avagy a legjobb 10 megtalálása

Már a bejegyzés elején szeretném leszögezni, hogy viszonylag kezdő vagyok a Brewes csapattal. Azért jegyzem le a meglátásaimat, elemzéseimet, hogy 40-60 meccs vagy akár negyed év távlatából láthassam az esetleges változásokat...

A jelenlegi S3 alapján 10 játékost lehet delegálni a versenylistába, egy lehet Union. Megpróbálom összefoglalni eddigi tapasztalataim alapján ki miért kerül be - vagy épp nem kerül be - a versenykeretbe.

Legfontosabb, hogy már az elején tudjuk,mit szeretnénk/tudunk játszani a csapatunkkal. Illetve miben tudunk jobbak lenni az ellenfélnél?!

Azt gondolom a Seresek teljesen átlagosak, szinte minden szempontból. Szívósak és jól tudnak küzdeni ( könnyű KO-t összehozni),páncélzat és védekezés tekintetében semmi kiugró. Viszonylag lassúak (azért lehet rajta segíteni), rövid playbook-jaik könnyítik a momentum "farmolást" és a többszörös hatások elérését. Bizonyos összeállítás a tömegbunyóra kihegyezhető, míg másik a pontszerzésre.Rendelkeznek AOE és távolsági opciókkal is (Harry ebben nagy segítség lehet). Könnyen tudnak KD-olni és elég sok az MZ "2-es játékosuk.  Kicsit olyan mindenes a csapat. Ezek alapján 2/2 - gól és TO - vagy 1/4-es csapatnak érzem őket. 

Kapitányok:  Esters (S2) és Tapper (S1)

Kihagyhatatlan, kötelező elem a kapitány a csapatba. Eddig minden verseny mérkőzésemre Tapper-t hoztam. Könnyebben játszható és szimpatikusabb volt, mint a női kapitány (nem tetszik a faragása szegény hölgynek). Esters csupán azért került a listámba, hogy ne legyek teljesen kiszámítható, illetve a conditions-al bőven rendelkező csapatok ellen ( Alkimisták, Hentesek, Szakszervezet...de felállás alapján pár másik is) talán jobb választás. A legutóbbi versenyen András játéka meggyőzött, hogy lényegesen több van Esters-ben, mint gondoltam. Azóta gyakorlok a női kapitánnyal is ,de nem igazán éreztem még rá. A 10-es listánál szükséges figyelembe vennem azon játékosok bekerülési esélyeit is,akik "csak" vele működnek igazán jól.

Kabalák: Scum (S1) és Quaff (S2)

Soha nem tettem még pályára a kutyát. Engem inkább zavar még a 40mm-es talp, mint ki tudnám használni az előnyét. A +1 TAC nagyon jó, annál csak a +2 TAC a jobb... ;). De Scum mozgékonysága elengedhetetlen. Amíg Friday alaptag, addig nem lehet kérdéses a macska szerepeltetése.

Csatátok: Friday (S1), Mash (S2) és VetSpigot (S2)

Friday csak abban az esetben maradna ki, ha egy kifejezetten verekedésre kiélezett csapatot tennék pályára (ilyen nem nagyon lesz). A legmozgékonyabb a Brewers csapatban - mivel ebben vagyunk igazán gyengék, így számomra kihagyhatatlan -, - DEF-et és méreg kondíciót tud osztani...és a legfontosabb:ingyen tudja mozgatni Scum-ot! Nagyon jól tud összedolgozni oSpigot-al.

Mash a szóbeszéd alapján Esters mellet tud igazán kiteljesedni (Protected). De MZ "2-es tulajdonsága és 40mm-es talpa "tökéletes" terület ellenőrzővé teszi. UM jellemvonása már csak hab a tortán.

 Veterán Spigot-al nincs tapasztalatom. Az eredeti verzió mindig kiszorítja csapatból. Érzem benne a lehetőséget,de még nem került pályára eddig...

 Középpályások: Hooper (S1), Pint Pot (S3), oSpigot (S1) és Stoker (S1)

Hooper sokszor szerepel a kezdőcsapatomba. Annak ellenére, hogy ő az egyetlen akinek nem rövidebb a Play Book-ja a TAC-jánál. Hasznos képességei vannak és egy KD-zott ellenfél ellen igazi "hentes"...

 

 Pint Pot nagyon izgalmas figura. Saját sör jelzőiből képes - 3 alkalommal egy aktiválásakor - támadni, Caracter és Heroic Play-t használni. Igazi momentum gyáros...

oSpigot a "Legenda". Minden alkalommal hoztam. Képességei az egész csapatot segítik - nyilván,ha megfelelő helyen van - szinte mindenre használható.

Stoker a tűzköpő. Az egyetlen a csapatban aki ARM2-vel rendelkezik. Molotov-jai tökéletesek a terelésre és/vagy zónázásra. Amennyiben az ellenfél csapata sok kondíciót képes osztani érdemes betenni.

 Középhátvéd: Stave (S1)

 Az egyik leghangulatosabb - és talán legismertebb - figurája a Sereseknek. Ennek ellenére nagyon ritkán kerül pályára. Mindössze 1 influence -el segíti csapatát és az a charecter play-e -amiért hoznád - kettőbe kerül. 2-es védelme és 0-ás páncélzata miatt ideális célpont, ha az ellenfél momentumot szeretne szerezni.

Elérkeztünk a Union játékosokhoz. Mint az elején említettem, már csak egy kerülhet - ebben a szezonban - a 10-es listára.

Gutter (S1), Hemlocke (S1), Rage (S1), Fangtooth (S1), Harry "The Hat" (S2) valamint az Avarisse és Greede (S1) páros szerződtethetők ebben a szezonban.

Nézzük sorban őket:

Gutter jó választás lehet. 2 Inf.-et hoz, gyors, MZ "2 átlagosan kezeli a labdát. Támadási gyógyíthatják és csökkentik az ellenfél páncélzatát.

Hemlocke is izgalmas. Jól segítheti a csapatot, de nem nélkülözhetetlen.

Rage nem tud olyat hozzátenni a játékunkhoz amiért betenném.

Fangtooth-on elgondolkoznék, ha nem 1 Influence-t adna...így mehetünk is tovább...

Harry "The Hat" Hallahan. Amelyik csapat hozhatja, az be is teszi S3-ba. "Broken". Ez a figura "egy isten"

Avarisse & Greede páros túrhatná ki egyedül a kalapost...ha tudnék velük játszani...

 

Összegzés:

Leggyakrabban a következő csapatot szoktam hozni: Tapper, Scum, oSpigot, Friday, Pint Pot és Harry.

A következő négy fér még a keretbe: Esters, Mash, Hooper és Stoker.

Remélem a hamarosan megjelenő harmadik kapitány új színt hoz a Sörösök játékába!

Köszönöm, hogy elolvastad! Találkozzunk a pályán... ;)

Foci, de kicsit másként...

„Ha nem tudod levenni a pattanó labdát, dobjál rá kabátot!"

Írhattam volna valami frappánsabb címet is (pl. ...a tékozló fiú visszatér...),de nem szerettem volna. A sok-sok "jó pofaság" mellett elveszne a lényeg: a játék minősége és a közösség ereje...

Az első hazai Guild Ball liga közepén már éreztem, hogy nem igazán fekszik nekem a Mérnökök céhe. Azt is tudtam, hogy lényegesen többet kellene gyakorolnom és foglalkoznom a játékkal, mint szeretnék. Így kapóra jött az óra bevezetése - és pár nem kedvelt játékos kapcsán - hátat fordítani az egésznek. Csonti csak így fogalmazta meg : Rage quit...igaza volt... ;)

Közben vettem csapatokat (és el is adtam), belekezdtem az Infinity-be. Azért szemmel tartottam a hazai GB életet mindig. Eleinte még mérhetetlen önbizalmamnak és önfejűségemnek köszönhetően sikerült elhitetnem magammal - és sajnos másoknak is ezt kommunikáltam-, hogy ez volt a jó döntés. Tévedtem. A közösség megmutatta, hogy minden félremagyarázás ellenére fontos része a játéknak az óra. Több résztvevős versenyeket produkáltak zsinórban, mint a több éve játszott Blood Bowl-osok (pedig itt is új doboz/kiadás látott napvilágot 2016 karácsonyára). A szervezők kijárták a hivatalos szponzor támogatást is. Meccsriportokkal, videós oktatással, cikkekkel halmozzák el az érdeklődőket. Golden age van!

Amikor meghirdették a tegnapi versenyt meg se lepődtem, hogy hat nap alatt - emlékeim szerint - elfogyott a 16 hely. Csak azt tudtam, hogy szeretnék én is részese lenni ennek a csoportnak ismét. Óriási szerencsémre - és mások önzetlen segítségének hála - részt vehettem a megmérettetésen.Jövök eggyel Barbara... ;)

Felkészülni igen gyengén sikerült. Voltak tervek, elképzelések a csapattal,de játszani egyet sem sikerült. A környék riasztóinak szerencsétlen közbenjárásának köszönhetően, teljesen kialvatlanul indultam. Sikerült késve megérkeznem - a hétvégi villamospálya felújításnak köszönhetően - egy 50 perces, szaunázással tarkított buszos városnézésnek köszönhetően... :(

A jelenlegi szabályok szerint 10 fős csapatot lehet delegálni a versenyre. Nálam ez így nézett ki: Tapper, Ester, Scum, Spigot, Stoker, Hooper, Friday, Pint Pot, Mash és Harry.

Első ellenfelem Walter (Union). Ezt hamarosan ti is végig röhöghetitek - ha szeretnétek - sikerült megnyernünk a kamerás asztalt. Tamás az egyik legjobb Szakszervezeti manager/játékos. Nem voltak illúzióim. Ezen a meccsen csapata így állt össze: VetRage, Benediction,Gutter, Minx, Mist és Coin. Nekem sikerült kiszenvednem a következő összeállítást: Tapper, Scum, Spigot, Hooper, Friday és Mash. Ellenfelem fogadott és megkezdődött az első Brewer's mérkőzésem. Hibát-hibára halmoztam: több influence került néhány játékosra,mint szükséges volt, így hiányzott a többiről, MZ 2" -es figuráimat is betoltam feleslegesen, aktivációs sorrendben is hibáztam...így hirtelen ennyi jut eszembe. ( A videó visszanézésekor nyilván fel fogok még fedezni jó pár ostobaságot) "Sajnos" ellenfelem nem volt ennyire rutintalan és már az első körben kitette Spigot-ot. A kockák sem segítettek, a játék folyamán öt alkalommal passzoltam és ebből csak egy volt sikeres...de nem ezen múlt a végeredmény. Walter végig nagyon segítőkész volt és több alkalommal is felhívta a figyelmem - már előtte ismertetett - játékosai bizonyos képességeire, amelyek kihatással lehetnek a döntéseimre. A csapatom MVP-je Friday Nagyon jó hangulatú tanuló játék volt. 12 - 4-es megérdemelt Union győzelemmel. Nem figyeltem a Plot kártya pontos szövegére, rosszul helyezkedtem, teljesen feleslegesen harcoltam Benediction-al.

A szüneti bandázás során rengeteg hasznos tanácsot és infót kaptam a játék aktuális "kombóiról" és sikerült pacsizni a rég nem látott ismerősökkel. A GépHáz klimatizált felsőrészében ideális körülmények között vártuk a második kör sorsolását. ( ...és az Emerald hozott nagyon finom sütit is :D )

 

Második kör: Csiga (Fish). Laci a legeredményesebb Halász edző, nem volt szerencsém a sorsolással. A következő sort hozta ellenfelem: Shark, Salt, Siren, Angel, Greyscales és Hag. Az én csapatom: Tapper, Scum Spigot, Friday,Mash és Pint Pot. ismét ellenfelem fogad így én választok térfelet. Elemezve a terepet - és legyőzve a szokásos lustaságot/beidegződést - helyet cserélünk. Kirúgok és indul is a küzdelem. Mondjuk ez erős túlzás. Sima 0-4 és Legendary Play után csak az ment meg rövid időre, hogy Csontival pont erről a szituról beszélgettünk a pihi alatt. Sikerül annyi Momentumot "farmolnom" , hogy kezdeni tudjam a következő kört és még a labda is nálam maradt. 4 - 4 - re szépítek, de percekkel később már csiga be is vágja a következőt. Idővel meglepően jól állunk - ez nagyon nem ment régen - és egész jól alakulnak a dolgok. Majd  megvillan az ellenfél tudása és csak Fortuna kegye ment meg az azonnali vereségtől ( 4 kockával nem "talált" Shark kapura lövése). Természetesen azonnal megbüntetjük az ellenfél kapitányát és pihenni küldjük kicsit. 8 - 6 . Egy időre ismét fellélegezhetünk és kicsit verekedhetünk a kékekkel. Ezt nem annyira bírják/kedvelik és mivel a kockák is jól forognak nálam kezd átrendeződni a játék. Spigot sikeresen leszakad Siren-ről - elkerüli a Hag- ot - pont eléri a labdás fókát. Sikerül kiszenvedni két sikert és boldogan jelentem be, hogy: Ball's Gone! Majd vakarom a fejem, hogy nincs momentumom a lövésre...mit csinálja?! Előttem a kártya épp csak ki nem szúrja a szemem a megoldás... végre sikerül fókuszba hozni a dolgokat. Playbook első sora Tackle és Momentum. Csiga úriemberhez méltóan nem emel kifogást amikor megkérdezem, hogy inkább választhatom-e ezt a megoldást. Spigot rácsavarja és...8 - 10! Gyorsan tovább is futtatom a Plot kártyából, mert nem szeretném, hogy Csiga a jobb oldalra rúgjon. Balra megy a labda és gyors csiki-csuki után,a Hag is megvillantja magát. Siren simán besétál távolságba és "megkéri" Scum-ot, hogy passzoljon az időközben felfejlődött Greayscals-nek. Okos macska ez, hibás a pakk leadása. Kimegy a labda és a pálya közepén - a legnagyobb buliban - folytatódik a játék. Próbálkozom amivel csak tudok, de nem tudom megakadályozni, hogy Angel bevágja a győztes gólt. 12-10-re nyertek, nagyon jó játékkal a pecások. A csapatom MVP-je: Tapper. Nagyon izgalmas meccs volt - szerencse is kellet hozzá -  sokat tanultam és lényegesen jobban kezeltem a csapatomat, mint az első mérkőzésen. Sok hibát vétettem: benéztem több alkalommal is az UM-et, rosszul helyezkedtem és a csapat összeállítás is lehetett volna jobb (erről később).

Kis pihenő ismét, sorsolás és megyünk is tovább...

 

Harmadik ellenfelem: András (Brewers). Tükörmeccs...ez érdekes lesz-gondoltam. Egyszerre felfedtük a kapitányokat és meglepetésemre ellenfelem Esters-t hozta (később elárulta, hogy nem szeretett volna ugyan olyan csapatot hozni). Én is betettem a 10-es listámba a női kapitányt,de papíron nem találtam elég meggyőzőnek...majd most meglátjuk, hogy jól okoskodtam-e?! András csapata: Esters, Quaff, Spigot, Friday, Stoker és Pint Pot. Nálam a következő összeállítás lépett pályára: Tapper, Scum, Friday, Spigot, Pint Pot és Harry the Hat Hallahan. A Union figurát még nem volt időm kellően kielemezni,de én is szerettem volna valami mást kipróbálni. Én fogadtam a labdát és próbáltam mindenre felkészülni....Esters rúgott ki és indult az óra. A labdát gyorsan visszapasszoltam hátra. András helyezkedését és jól elhelyezett molotov-al jutalmaztam és próbáltam felfejlődni. Az ellenfél kapitánya nem sokat teketóriázott, gyorsan lerohanta a Szakszervezeti besegítőmet és  - az átlag alatti dobások ellenére - már nem volt olyan őszinte Harry mosolya. Iszonyat mennyiségű momentumot szerzett, így csupán egy előnnyel várhattam a dobást. Fortuna kisegített és Tapper gyorsan le is küldte a termetes hölgyet a gyepre. Esters érezte a vesztét és "elénekelte" a Legendary áriát, majd érkezett PintPot és kiküldte az öltözőbe. 0 - 2. Nem tétlenkedtek a másik oldalon se: Harry is a zuhanyzóba látogatott. 2 - 2. Spigott kapott egy mérgezett kést a kutya blokkolta az utat. Ennek a fele se tréfa! Friday elszaladt a labdával, próbált kimaradni a tömegverekedésből. Stoker tűzlabdás mutatványa után teljes volt a káosz a pályán. Eloszlik a füst és Spigot is  fekve marad. 4 - 2. Teljesen elbuktam a baloldalt és kiszámíthatatlan, hogy ki kezdi a következő kőrt. Fortuna felkacag és ismét én osztok elsőnek influence-ket. Lecsapok valakit és próbálok elegendő momentumot szerezni a folytatáshoz (kondíciókat levenni, gyógyítani, Heroic  Play-eket aktiválni...stb.) András itt - szerintem - hibázik és felkocog a kapitányával. PintPot azonnal megragadja a lehetőséget és kifilézi a hamis másolatot ( 4 - 4 ) és 1 életben hagyja a viking tűznyelőt. Itt figyelmetlen voltam, mert csak egyszer számoltam a Commanding Aura bónusz sebzést, pedig körbefordult a playbook. :( A további eseményeket nem tudom rekonstruálni pontosan. 12 - 8 lett a vége, így sikerült egy győzelmet is összehozni. MVP egyértelműen PintPot volt.Nagyon élvezetes,szoros mérkőzés kerekedett a mirror match-ből. Sikerült kijátszanom a mérkőzésen, így nyertem egy ingyen beugrót a következő versenyre. :D

Nagyon sokat tanultam ebből a három mérkőzésből. Teljesült az elvárt minimum: nem kaptam ki 12-0-ra (ez csalóka, mert Csiga ellen csak a kocka segített ki). Belefértem minden meccsen az időkeretbe - azért van hova fejlődni. Nagyon sokat szükséges gyakorolnom, ha szeretnék méltó ellenfele lenni a jelenlegi hazai elitnek. Talán 2018-ra... ;)

 

Verseny előtti gondolatok...

2017-ben is tovább hasít a hazai Blood Bowl versenysorozat. Új helyszínen, új kiadású alapdobozzal,de szinte változatlan szabályokkal...

Ahogy eddig is a havonta megrendezésre kerülő versenyeket használjuk fel az idei EuroBowl (Portugália) felkészülésre. ugyan azok a szabályok, csapat összeállítási megkötések vannak érvényben, mint a világversenyen is. Ennek megfelelően továbbra is három csoportba (tier-ekbe) sorolták összeállíthatóság szempontjából a vérfoci csapatokat:

Szabályok:

NAF által elfogadott szabályok:
http://www.thenaf.net/blood-bowl/rules/
http://www.thenaf.net/wp-content/uploads/2013/06/CRP1.pdf

Formátum: Resurrection, azaz minden meccs után törlődnek a Casualty-k, SPP-k, vagyis minden meccsed ugyanazzal a csapattal kezded, amivel az elsőt kezdted.

Csapatépítés Veteránoknak 
Szabálykönyv szerinti csapatok 1.100.000 aranyból
Halflingok hozhatnak szakácsot.
Goblinok vehetnek bribe-ot.
Tier 3-as csapatok hozhatnak sztárjátékost.
Inducement-ek nincsenek.
Időmérés: Veteránoknál sakkóra alkalmazással, 70 perc/edző. Mérés a körök ideje alatt és a kirúgásokhoz felállásnál. Akinek elfogy, köre megszakad, onnantól már csak a fekvő figurákat állíthatja fel.
Tierek:
Tier1 (6 Skill, dupla nincs): Amazon, ChaosDwarf, DarkElf, Dwarf, Lizardmen, Norse, Orc, Skaven, Undead és WoodElf
Tier2: (6 Skill +1 Dupla Skill és + 20K arany a csapatépítéshez*): Chaos, ChaosPact, HighElf, Human, Khemri, Necromantic, Nurgle, ProElf és Slann
Tier3 (6 Skill +1 dupla Skill és + 50K arany a csapatépítéshez*): Goblin, Halfling, Ogre, Underworld és Vampire
Egy játékosnak csak 1 skill adható.
*A plusz pénzt fel lehet használni további skill-ek vásárlására is: normál skill 20K, dupla skill 30K. Az így vásárol skill-ekre is érvényes, hogy egy játékosnak csak 1 skill adható.
(11 alap játékos után lehet sztárjátékost szerepeltetni.)

Semmi változás a 2016-os szabályokhoz képest (talán itt lenne az ideje, hogy valamelyik "tökös" rendező végre kitaláljon valami újat).

Ismét három csapatlistával készültem a versenyre:

Tier 1 - Skaven

Életveszélyes csapat avatott kézben. Itthon kevesen használják, ezért is vettem elő.

Rat Ogre (én nem tudom elképzelni nélküle a csapatot)

2 x Blitzers (ex Stormvermin-ek) - (MB, Tackle)

Thrower (Leader)

4 x Gutter Runners (Block, Strip Ball)

4 x Linemen (rat) (Wrestle)

2 x Re-Roll, 1 x Fun Factor és Apothecary

 

Tier 2 - Ember csapat

Itt történt a legnagyobb (és régóta kért) változás az új kiadásban: az elkapó ára lecsökkent 60K-ra. Elméletben az ember csapat bármilyen játékstílusra képes így viszonylag könnyen tud alkalmazkodni az ellenfélhez és változtatni a taktikán (megfelelő összeállításnál).

Ogre (Block)
4 x Blitzers ( 2 x Guard, Tackle, Frenzy)
Thrower  (Block)
Catcher  (Wrestle)
5 x Linemen  ( Guard)

3 x Re-Roll, 2 x Fun Factors, 1 x Apothecary
Tier 3 - Alvilág csapat
Ezt az összeállítást mindig szeretném kipróbálni, annak ellenére, hogy a sztárok elvesztése után szerintem életképtelen...

Warpstone Troll (Claws)

2 x Skaven Blitzer (Mighty Blow, Guard)

1 x Skaven Thrower (Leader)

2 x Skaven Lineman (2 x Block)

5 x Goblin (2 x Wreste)

Glart Smashrib Jr.

Skitter Stab-Stab

1 x Re-roll és 1 x Fun Factor

 

Az alábbi nevezések érkeztek veterán kategóriában:

Alex - élőhalott (éles váltás a Dark Elf után, kiderül, hogy mennyire ízlik a verekedés az edzőnek)

BlackOrc - törpe (uncsi...Guard, Guard,Guard... lehetnénk kreatívabbak is )

dantes - gyíkember (Lacit nem láttam még ezzel a csapattal játszani, kíváncsi vagyok)

discret - erdei elf (legutóbbi versenyen döntő asztal, gondolom most is ez a cél)

FaVi - skaven (lehet, hogy próba,de lehet, hogy EB felkészülés áll a változás mögött, szorítok)

Itzla - erdei elf ( érdekes lesz...)

Vihar - ember

Wolio - erdei elf  (ez is egy tudatos EB váltás...szerintem hiba, maradni kellene az Északinál)

 

Verseny után jövök beszámolóval...

Miért pont Batman...!?

Szeretném leszögezni az elején, hogy nem szándékom eldönteni, hogy kinek melyik játét tetszen. Nem szeretnék megbántani senkit, akinek más az ízlése vagy más játékrendszer(ek) mellett tette le a voksát. Ez csupán pár gondolat az én meglátásaimról...

Lehetséges, hogy többen meg fognak kövezni de én nem vagyok egy képregény vagy szuperhős rajongó. Amikor elöszőr hallottam a Batman Miniature Game-ről nem is nagyon foglalkoztam vele. Megnéztem a szép figurákat, örültem, hogy ingyenesen elérhetőek a szabályok és csendesen mosolyogtam a spanyolok által lazán kezelt határidők betartásán. Közben játékok jöttek és mentek, de a BMG makacsul kitartott.

Szűkebb játékos (és baráti) körünkben felmerült, hogy keressünk valami érdekes, okos skirmish-t. Mindenki gőzerővel kutatott és sikerült is találni pár nagyon ígéretes jelöltet. Voltak amik elbukta már a témájuk, hangulatuk  miatt vagy gyorsan kiderültek a hiányosságaik. Végül is a Batman volt az, amelyik mindenben lefedte a felmerült igényeket.(kiemelném, hogy fontos volt számunkra a kocka szerepe is)

Hamar megrendeltük a kiválasztott figurákat és elkezdtük a terepek beszerzését. Azt már az elején leszögeztük, hogy ennek a játéknak csak Gotham-ben (nagyon jellegzetes városi terepen) van értelme.

A kezdeti botladozások után ( mindenkinek legalább 10+ éves wargame tapasztalata van a csapatban) gyorsan kiderült, hogy egy nagyon agyalós és igényes játékról van szó. Küldetés alapú, de komoly pontokat lehet begyűjteni az ellenfél figuráinak/csapatának likvidálásából is.

Nincsenek "auto win" figurák és kombinációk. Előfordulhat, hogy pont a vezéred beáldozása szükséges a győzelem eléréséhez, vagy a "legolcsóbb" figurádat kellene megvédened/pozicióba vinned.

Jelenleg 17 (!) különböző frakcióval lehet játszani Gothan-ben. A 18-ik LexCorp még nem rendelkezi megfelelő számú figurával. Kétszáz fölött jár a jelenleg elérhető figurák száma.

Ez vázlatként itt porosodott...hamarosan...folytatom...

Verseny előtti gondolatok...

Szombaton ismét Blood Bowl verseny lesz (az idei World Cup szabályokat használjuk). Remélem ismét olyan sok és remek edző lesz mint a februári versenyen! Itzla és mRmU is jelezte,hogy talán kipróbálja a Nekromanta csapatot így nem velük készülök a holnapi megmérettetésre(annak ellenére, hogy legutóbb is versenygyőzelmet hoztak ;) ). Mindenképpen viszek egy Tier1-es csapatot és két Tier2-vel is készülök.Lássuk az elképzeléseket:

Tier 1 - Dwarf / Törpe

Szombati Blood Bowl verseny - előkészületek

2015 első Vérfoci verseny szombaton (02.07.-én) kerül megrendezésre a Cantina klubban. Miklós barátommal szoktuk ezeket a rendezvényeket összehozni,leszervezni. Viszonylag kevés Blood Bowl verseny van hazánkban ( nemzetközi viszonylathoz képest) így már jó ideje ezeket a versenyeket használjuk fel a lelkes hazai edző nemzetközi felkészítésére, gyakorlásokra. Ez most sincs másként: a Lucca-ban megrendezésre kerülő 2515 World Cup szabályai szerint kerül megrendezésre a hazai megmérettetés is. Teljes leírás pdf veziója itt elérhető .

Aki valaha is játszott Vérfocit az nagyon jól tudja, hogy a jelenleg játszható 24 csapat közel sincs egyensúlyba ( ez talán minden GW játékra jellemző). Ezzel a versenyszervezők is tisztába vannak így a csapatokat különböző  csoportokba (tier-ekbe) sorolták erősség, játszhatóság szerint. Így adta magát a helyzet, hogy három összeállítást is készítsek.

Tier 1 - Dwarf / Törpe

Két éve is ezzel a csapattal mentem az EuroBowl-ra Ausztriába.Alig variáltam az akkori összeállításon:

2 x Troll Slayer

2 x Blitzer

2 x Runner

5 x Blocker

1 x Apothecary, 3 x Re-Rolls, 3 x Fun Factor, 1 x Ass. Coach és 1 x Cheerleader

A skill-ek kiosztása lesz inkább kérdéses. Most a versenyen 2 x Guard -os(a Blitzer -eknek) és 1 Block-os ( az egyik Runner-nek) verziót fogom kipróbálni...

 

Tier 2 - Necromantic / Nekromanta

Versenyről-versenyre változik a megítélése ennek a csapatnak. Én sem igazán tudom eldönteni. Voltak már szuper meccseim és óriási vereségeim is a csapattal. Ezt találtam ki :

2 x Flesh Golem

2 x Werewolf

2 x Wight

2 x Ghoul

4 x Zombie

2 x Re-Rolls, 1 x Ass. Coach és 1 x Cheerleader  Skill-ek: 2 x Guard (Wight-ok) és 2 x Block (Werewolf-ok) és egy Leader ( valakinek,majd kitalálom...) . A 2+1 RR -től tartok, de nem tudtam optimálisabbat összehozni...

 

Tier 3 - Undeworld / Alvilág

 

Igazi csemege a jelenlegi kiírás szerint: hozhatnak sztárjátékost! Így természetesen én is szerződtettem egy sztárt:

Warpstone Troll

2 x Skaven Blitzer

2 x Skaven Thrower

2 x Skaven Lineman

4 x Goblin

Glart Smashrib Jr.

2 x Re-rolls, 1 x FF és 1 x Apothecary

Skill-ek: 1 x Tackle ( Skaven Blitzer), 1 x Mighty Blow (Skaven Blitzer) , 1 x Leader (Skaven Thrower), 1 x Wrestle (Skaven Lineman) és Block (Troll). Igazi fekete ló a csapat...

Még nem tudom melyikkel fogok játszani holnap. Nyilván ami ellen szeretnének gyakorolni a World Cup-ra készülő edzőtársak. Verseny után beszámoló...

 

 

初陣 - Uijin

Eljött az első verseny is. Talán kicsit korán, de gyakorlásnak tökéletes. Akár a figurás játékok esetében az első lépés itt is egy koncepció megalkotása (jelen esetben a figurák helyett lapokkal). Volt egy lapkészletem (mégy egyszer köszönet Narem-nek!) és egy elképzelésem: Naval/Scout paklit építek. Szerencsére a gyakorló játékok alkalmával bebizonyosodott, hogy nem lesz életképes. Kevés benne force és nem tud kezelni bizonyos paklikat (fear, shugenja spell "torony"...stb.). Átgondolást követően körvonalazódott egy új ötlet,de sok-sok lap hiányzott a véglegesítéshez. Ennek ellenére úgy gondoltam érdemes elmenni a versenyre. Egyrészt tapasztalatokat szerezni és megismerni a jelenlegi versenykörnyezetet.Másrészt, pont annyit tudtam játszani egy nap alatt, mint eddig összesen. Közben igyekeztem begyűjteni a szükséges lapokat is. 90%-ban sikerült is leszervez/lebeszélni, hogy szombaton a kezembe kapom. Pár gondolat a helyszínről. A Tuan klub jelenleg Budapest legigényesebb helyszíne. Nagyon jó a kialakítása, remek helyen van (Kodály körönd) és rendkívül barátságosak a tulajdonosok/dolgozók. Komoly létszámmal képviseltette magát a hazai L5R játékoskeret.Annak ellenére, hogy a megelőző napon draft volt Fehérváron. Lelkesen várta mindenki a kezdést jó volt a hangulat. Számomra megalapozta a napot, hogy Szergej vigyorgó fejjel fogadott a bolt bejáratánál. Kb. 17 éve nem találkoztunk, de pont ott folytattuk, ahol anno abbahagytuk... :D

Sok-sok lapot kaptam (utólag is köszönet mindenkinek), de sajnos a legnagyobb "csomag" nem érkezett meg. Így az eredeti koncepció borult 11 lap hiányzott, kénytelen voltam betenni amit tudtam.(Nem játszom kölcsön lapokkal,van egy ilyen perverzióm...Pedig adott volna legalább egy tucat ember.)Így komoly veszélybe került a kitűzött cél: legalább egy csatát nyerni...

A következő paklival vágtam neki:

Nem lesz lista mert idő közben eltelt pár hónap és nem látom értelmét, hogy leírjam. Azon egyszerű okból kifolyólag, mert el eltelt időszakban pontosan zéró alkalommal sikerült játszanom L5R CCG-t (mondjuk más játékra se jutott időm). Ezért be kell látnom, hogy nem fogok tudni komolyan foglalkozni ezzel a remek kártyajátékkal. Felszámolom az eddigi gyűjteményem, eladom a lapokat illetve felajánlom a szervezőknek használják belátásuk szerint a versenyeken/rendezvényeken...

Köszönöm a hazai közösség minden tagjának a rengeteg tanácsot és segítséget. Sok sikert kívánok nekik!

Búcsúzom Rokugan-tól, ezúttal véglegesen...

(azért egy csatát sikerült nyerni a versenyen... ;) )

 

Csomag bontás #2

Eltelt egy hét így ismét vettem egy L5R booster-t. Most a The Coming Storm-al tettem egy próbát. Itt is minden lap érvényes az aktuális versenykörnyezetben. Nézzük mit sikerült bontani:

Gyakori lapok:

Fear the Thunder

Shiba Kakei

The Eternal Chase

Defensive Memorial

Untested Blade

Kakita Burei

Death from Above

Mirumoto Reji

Tested Blade

Nao

Nem gyakori lapok:

Profiteer

Bookkeeper

Unsanctioned Strike

Yorimoto Shotsuo

Ritka lap:

Daidoji Sutebo

Alapvetően elégedett vagyok a csomag tartalmával. Elég széles a szórás,de tekintve a jelenlegi lapkészletemet ez nem is baj. Továbbra sem tudom még, hogy melyik klánt választom a Sáska mellé...

Csomag bontás #1

Narem nagyon régi guru (vagy inkább sensei,ha stílusos szeretnék lenni) az L5R kártyás játékában. Mikor megtudta, hogy ismét  játszani szeretnék, összeállított részemre egy "kis" kezdő csomagot. Ezúton is szeretném megköszönni a figyelmességét!

http://f.ptcdn.info/397/018/000/1398856384-SamuraiRes-o.jpg

Sok minden változott kiadásról-kiadásra a játékban. Rengeteg új kifejezés, képesség került be a rendszerbe. Óriási öröm, hogy jó pár olyan is amelyeket még anno Marcival is hiányoltunk...

Hamarosan következik egy éra váltása, nevezetesen Rokugan világa (kártyás szemszögből) átlép az Ivory Edition II-be (röviden IvE2). Így teljesen logikus, hogy erre koncentráljak a pakliépítés szempontjából. Ezért az első booster-em egy A line in the sand csomagból került ki. Ennek minden lapja legális IvE2-ben.

Nézzük,mit sikerült bontanom:

Gyakori lapok (10) : Shikomizue, Ikoma Genichi,Strike First,Hida Kiruma,Ichigo's Guard,Shosuro Kiyofumi,Ideological Differences,House of Loose Silk,Untouched Lands, Akenohoshi

Nem gyakori (4): Sachina Sensei, Momiji, Press the Advantage, Tsuruchi Taito

Ritka (1): Tamori Wataru

Prémium (1): Minor Illusion (ez persze nem legális IvE2-ben)

Nem rossz csomag, teljesen középszerű lapok. Jelenlegi ismereteim alapján 3-4 használhatónak tűnik. Hamarosan tesztelgetek és akkor jobban átlátom az igazi értéküket...

Találkozzunk a harcmezőn!

http://military.china.com/zh_cn/bbs2/11018521/20041201/images/11990639_220409.jpg

 

Elefántcsont

Ismét egy újrakezdés, vagy csak a szokásos fellángolás? Majd az idő eldönti...

Nagyjából 20 éve ért véget saját elhatározásomból az L5R CCG-s pályafutásom. Nagyon szép időszak volt és úgy tűnik ez a játék most ismét meg fogja ragadni a lelkem...

Természetesen igyekszem teljesen új alapokon elkezdeni(újrakezdeni) az Öt Gyűrűt. Majd meglátjuk mennyire sikeresen...

A új kezdő klánom a sáskák lesznek. Miért? Egyszerű a válasz :Yoritomo...

http://img4.wikia.nocookie.net/__cb20071018151008/l5r/images/3/38/Yoritomo3.jpg

A terv az, hogy minden héten veszek maximum egy az az 1 db booster-t. Illetőleg a szükséges paklikat és versenyekre fogok csak befektetni. A jelenlegi kiadás még nagyjából 15 hónapig lesz legális versenykörnyezet.Ennyi időnek (és befektetésnek) elégnek kell lennie, hogy eldőljön: ismét csak egy fellángolásról van szó vagy sikerül magával ragadnia végleg Rokugan világának...

Azért van itt egy fontos kérdés: mikor fogok tudni és kártyázni? Heti egy alkalom nagyon jó lenne,de ez a jelenlegi munkabeosztásommal szinte lehetetlen.Illetőleg az egyéb játékok listáját is csökkentenem szükséges.Ami biztos marad (a ma esti elgondolás alapján): Blood Bowl, Malifaux,Guild Ball.Már csak egy monumentális sok figurás játék hiányzik.Itt elég komoly a vetélkedés: WHFB, Warmahordes és a15mm-es történelmi játékok közt. Elsőnek a rendszere riaszt,bár most jön az új kiadás. Másodiknak a versenyeken és a társaságon belül fellelhető feszültség miatt van egy kis félni valóm.Tény,hogy mióta nem játszottam kb. 35-40 budapesti új játékos is van. Legutolsónak a legnagyobb "hibája" a kevés játékos és a tematikus aprózódás...de ez legyen egy másik cikk és a jövő zenéje.Addig is : ROKUGAN,VISSZATÉREK!