Hétvégi Harcos

Hétvégi Harcos

AoM - második felvonás: Seregalkotás

2019. november 21. - Viharmadár, Vihar

Amikor átlapoztam a könyvet, szinte minden frakcióra volt egy sereg ötletem. Ahogy közeledett a játék napja, folyamatosan szűkítettem a kört. Zotyó - TLK főisten - Hordát hoz ellenfélnek, így ez kiesik most. Az élőholt sereghez rengeteg figurát szükséges lenne áttalpalni, majd egyszer... Végül is a The Masters of the Underearth-re esett a választásom.

saga_ageofmagic_mastersoftheunderearth_logo.jpg

Sereg:

Skaven van otthon rogyásig és szinte mindent meg tudok jeleníteni figurával, amit a szabályok megengednek. Az elsődleges szempont az volt, hogy minél több új egységtípust és a mágiát ki tudjam próbálni (8 pontos csatát beszéltünk meg). Így a warlord mellé egy Sorceror ,  Creatures és Monster kerültek fel a listára. Utóbbi kettőre korlátozás van: csak egy-egy osztag hozható a seregbe. A War Machine nem volt meggyőző papíron, de a Destruction Team tetszett. Ebből akár kettő is hozható a seregbe,de csak valamilyen másik egységből "átváltható". Ebben az esetben nincs túl sok variációs lehetőség: két harcos (Warrior) az "ára". A harcosok felszerelése lehet: lőfegyver (firearms), nehéz fegyver (heavy weapons) és számszeríj (crossbows). Lőni nem feltétlenül érdemes a warrior-okkal, a létszámuk felével támadhatnak távolsági fegyverekkel.Ennek ellenére csak a teljes létszámú egységemet hoztam alabárdokkal (később kifejtem még).

6f5cecbd063fae6cff51c36eb284fb84.jpg

Így állt a lista:

Warlord - gyalog

Sorceror1 pont

Creaures - Biped (2 figura) 1 pont

Monster - Behemoth 1 pont

3 x Warriors - 22 figura 3 pont

Destruction Team (2 warrior)

Maradt még elkölthető 2 pont.Elgondolkoztam egy hadnagy (lieutenant) opcióba: ez egy speciálisan csak ebben a seregben elérhető Alkimista. Jópofa szabályai vannak, bombákat tud hajigálni az ellenségre. De ennek megvan az ára is (minden lieutant-nak): 1 db Creature, 2 db Hearthguard, 4 db Warrior vagy 6 db Levy figura konvertálható át; illetve nem termel SAGA kockát. Márpedig ebben a játékban - ha nem manőverezik a figura - a mozgatásnak is ára van: 1 kocka ami  egy aktiváció vagy egy Battleboard képesség. Maximum 8 kockát tudsz felhasználni és ahogy fogynak az egységeid, úgy a kockáid/lehetőségeid is apadnak...

58bbbdd7cb507bb6796d83226de7c913.jpg

Egy "lövős" Levies osztagot választottam (a Battleboard képességek és a mágia miatt). Mivel ez a sereg hozhat elit harcosokat (Hearthguard) hátas opcióval ez lett volna a logikus lépés,de a rendelkezésemre álló - nem kevés GW-s Skaven - figurakészletbe nincs nincsenek ilyenek. Így arra gondoltam, hogy hozok mégy egy osztag harcost (Warriors) és bővítem  Creature-őket, valamint tudom kompenzálni a varázsló miatti SAGA kocka kiesést.

Ez lett a végső sereg:

Warlord - gyalog  

Sorceror 

Creaures - Biped (3 figura)

Monster - Behemoth 

Warriors : 8 db heavy weapons , 8 db crossbow,  6 db crossbow, 4 db firearm

Levies: 12 db bow/sling

Destruction Team 

flint-fang-kill-thing-of-the-infernal-pits_orig.jpg

Ez így 8 pont és 8 db SAGA kocka.

(Kicsit részletezem azok részére, akik nem játszanak rendszeresen SAGA-t. Minden játékba hozott egységnél meg van határozva, hogy "termel-e" a kör elején SAGA kockát. Ebben a listában a Sorceror és a Destruction Team nem tud. Ezen felül az is meghatározott, hogy mennyi a minimum darabszáma ennek: Hearthguard 1 figura, Warrior 4 figura és Levies 6 db figura. Most jön a matek: 1 seregpontért 12 db jobbágy (Levy) ,8 db harcos (Warrior) vagy 4 db elit (Hearthguard) hozható. Én most Warriors-ra költöttem 4 pontot, ez 8 x 4 = 32 db figura. Kettőt átalakítottam Destruction Team-nek és négyet konvertáltam egy Creature-nek. Maradt 26 db warrior, ezeket osztottam fel a listában látható módon.) 

mrm_dkl_vrs_tcw_wld_102_000_01_large.png

Battleboard:

Ez a legizgalmasabb része a seregnek. Nagyjából itt dől el, hogy milyen stílusú taktikát tudsz alkalmazni a harcmezőn (ha Fortuna segíti a kockajárásod). Mivel  a szétosztott kockáidat tudod felhasználni az ellenfeled körében is, nagyon meg kell gondolni egy-egy kocka lehelyezését. Pár egyszerű példa az Underearth csatatábláról:A Tactical Withdrawal képesség lehetővé teszi egy mozgás megtételét fáradtság (fatigue)nélkül, ha az egység korábban az aktivációs körében harcolt, vagy lőtt. Az Experimental Techniques használatával, minden 6-os támadás dobás, két találatnak számít lövéskor. A Cave Dwellers lehetővé teszik, hogy az egyik egységed fedezékbe húzódjon a forduló végéig, még akkor is, ha egyébként erre nem lenne jogosult (pl. Creatures és Monster).

 skaven_by_bayardwu_dbprrk7-pre.jpg

Mágia:

Ez a sereg az Idő (Time) és Fém (Metal) varázslatokból választhat. Minden varázstudó három spell-t választhat összesen az elérhető tizenkettőből (6-6 van minden domain-nek/iskolának). Természetesen Lengendary seregekben vagy unit-oknál lehet ez is eltérő. Mivel ez lesz az első játékom ezért egy "iskolából", a Time-ból választottam mindhárom varázslatomat: 

Slowed Time :  ez a lövést / a lőfegyveres egységeket segíti

Aging : L távolságra bosszanthatjuk az ellenfél osztagát, fáradtság (fatigue) pontokkal 

Rush :  saját egységünk mozgását/rohamozását könnyíthetjük

1.jpg

Sacred Ground: Underground Network

Minden sereg rendelkezi egyénre/seregre szabott tereptárggyal. A miénk egy alagút. Ezen fogunk tudni átjuttatni egy egységet minden körben,ha szeretnénk (vagy ha a taktika úgy kívánja). 

„Alea iacta est.” Meglátjuk a harcmezőn, hogy mennyit ért a tervezés...

skaven_citadel_1980s_4x6.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://plagueravagerotanddeath.blog.hu/api/trackback/id/tr4315317992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása