Hétvégi Harcos

Hétvégi Harcos

Age of Magic - első felvonás

2019. november 21. - Viharmadár, Vihar

Korábban már említettem a SAGA 2 ismertető cikkbe ( https://plagueravagerotanddeath.blog.hu/admin/post/edit/14688204 ) , hogy lesz egy kifejezetten fantasy kiegészítő is. Örömmel jelentem, hogy sikerült végre kipróbálni.

aom_nagyobb.jpg

Nagyon sok skirmish fantasy rendszer van jelenleg is a piacon.Azt gondolom, hogy az Age of Magic (továbbiakban AoM) dobogós helyezést kap - nálam - a képzeletbeli rangsorba. Tekintve, hogy a SAGA neve eddig egyet jelentett a minőségi történelmi hadijátékkal ez nem elhanyagolható eredmény! Tökéletesen sikerült átültetni a SAGA alap mechanikára mindent és olyan kiegészítőt készíteni, ami arra készteti a játékosokat, hogy elővegyék (az esetleg polcon porosodó) figuráikat. Ezzel el is érkeztünk a játék egyik legszimpatikusabb részéhez. ;) Lévén a Studio Tomahawk nem figuragyártó cég, így szabályrendszeréhez bármilyen modelleket használhatunk. 

ql-sagamagic-4.jpg

Az új szabályrendszer rendelkezik egy olyan lehetőséggel, melyet egyetlen másik elődjében (A&A, AoV és AoC) sem találtunk korábban.Lehetővé teszi az egységek (hearthguard, warriors, levies) egy részének eldobását további lények, szörnyek és hősök kiválasztásához. Sőt vannak olyan opciók, amelyeket csak így érhetünk el/hozhatunk seregünkbe. Ez egyedi rugalmasságot biztosít, amely a többi könyvben jelenleg nincs(tény azok történelmi korszakokat ölelnek fel).

fantasy-saga-1.jpg

AoM első fejezete új az egységeket írja le, amelyek olyan hősöket tartalmaznak, mint hadnagyok (paladin, alkimista..stb.) és varázslók (később részletesen ismertetem a mágiát), szörnyek és egyéb lények (Behemoth, Titan és a Scourge), valamint a hadigépek különböző fajtái (statikus, mozgó vagy akár repülni képes is akad). Tartalmazza az új speciális szabályokkal kapcsolatos összes információt (pl. Presence, Flight és Primitive. Ezt javasolt pontosan átnézni azoknak is, akik már veteránnak számítanak a SAGA -ba! 

ql-sagamagic-3.jpg

Természetesen ez a játék is egyedi Battleboard-okra (csatatáblák) épít. Hat különböző frakció található a könyvben: The Great Kingdoms, The Lords of the Wild, The Masters of Underneath, The Undead Legions,The Otherworld és a The Horde. A klasszikus fantasy témákat dolgozták fel,talán első ránézésre ez elég kevésnek (szűknek) tűnhet.De a frakciók nagyfokú rugalmassága lehetővé teszi, hogy a hadsereg hogyan néz ki, milyen taktikát szeretnénk játszani vagy milyen háttér történethez/figurákhoz szeretnénk igazítani.

saga-aom.jpg

Számos felszerelési opcióval, különleges egységekkel és legendás unit-okkal/warband-ekkel alakíthatjuk ki saját hadseregünk arculatát. Ezenkívül minden egyes frakció külön szabályokat kap a hadnagyaira és elhelyezhet egy speciális tereptárgyat amely valamilyen előnyt biztosít számára, vagy az ellenfélnek kellemetlen meglepetéseket tartogat.

saga_ageofmagic_cards.jpg

Nincs fantasy mágia nélkül! A könyv harmadik része a Grimoire, ezt taglalja. 6 domain-re osztották a világot átható mágiát. Minden sereg 2-2 különbözőt tud használni.( Legendás egységek eltérhetnek ettől.) Nagyon egyedi lett ez is. Az elmondott/alkalmazott varázslat mindenképp létrejön, a hatás eldöntésére szolgál a kockadobás. Ezek a legtöbb esetben támogatást biztosítanak - pl. élőholtak feltámasztása, extra mozgás/lövés -  de közel sem csata eldöntők. Ezeket ingyenesen le is tölthetjük: http://www.studio-tomahawk.com/dl/saga2_cards_sorts_aom_en.pdf

Javaslom mindenkinek, hogy próbálja ki a játékot. Biztos vagyok benne, hogy rákap az ízére...

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://plagueravagerotanddeath.blog.hu/api/trackback/id/tr3114994480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása