Hétvégi Harcos

Hétvégi Harcos

PTRD-41 páncéltörő puska

2020. január 24. - Viharmadár, Vihar

Sziasztok!

Mint azt a korábbi bejegyzésemben olvashattátok, a 2020-as projektek nagyrésze történelmi wargame-ek/seregek  elkészítésére irányúl. Az elmúlt hétvégén a WW2-es orosz tervekhez megérkezett az első doboz. Így azonnal ki is festettem egy "prototipust". Ne szaladjunk ennyire előre, kezdjük az elején:

plastic-soldier-company-wwii-28mm-russian-heavy-weapons.jpg

Költséghatékonysági okokból a PSC ( Plastic Soldier Company ) 28mm dobozait választottam. Ezek a készletek elérhetőek 15mm-es és 20mm-es (1:72-es) verzióba is. Elméletileg feljavított kereteket kapunk a kissebb méretarányhoz képest. A jelenlegi készlet a "Russian infantry heavy weapons" nevet kapta. Gyalogsági támogató fegyverzeteket tartalmaz, az alábbi felosztásba:

  • 2 db Maxim-géppuka (2 fős, tüzelő pozíció)
  • 2 db Maxim-géppuska (2 fős, mozgásba)
  • 2 db 50mm aknavető (2 fős)
  • 2 db 82mm aknavető (3 fős)
  • 2 db PTRD/PTRS páncéltörő puska (2 fős, tüzelő pozició)
  • 2 db PTRD/PTRS páncéltörő puska (mozgásba)
  • 2 db megfigyelő/parancsnok

Kiemelkedő ár/érték arányú a doboz. Sajnos már nehezen beszerezhető a készlet.

Mivel a figurákat több rendszerben is szeretném használni - jelenleg a Bolt Action és Chain of Command népszerűek a klubban - így a keretről egy "magányos" figurát választottam. A páncélpuskát cipelő figurára esett a választásom.

psc_orosz_hw_keret.jpg

A keretről leválasztott figurán viszomylag kevés a sorja. Anyaga a "jobbik" kemény műanyag. Kissé elnagyoltnak tűnik.(Volt korábban 15 mm-es FoW seregembe is ugyan ebből a készletből.) Nem nagyon érzékeltem a javításokat.

A festéssel az elképzelésem egy gyors/egyszerűen kivitelezhető színséma, az otthoni - nem kevés - festékekkel.Igazság szerint ahány festmény, színezett háborús képet vagy "fan art-ot" néztem, mindegyiken más színűek - illetve más árnyalatúak - az egyenruhák. Ez nem is meglepő. Egyrészt nem egységesen koptak/használódtak, másrészt - ez feltételezés részemről - ilyen tömegben képtelenség ugyan azt a színt/minőséget reprodukálni (különösen a háborús megszorításokkal). Végül is ez lett a végeredmény:

ptdr_elso.jpg

Meglepő módon - számomra - részletesebb a figura,mint nyers álapotába gondoltam. Bőven megfelel a wargame igényeinek. Hamar - 3.5 - 4 óra alatt kényelmesen kifesthető. Nem használtam semmilyen "gyorsító eljárást". Sajnos a csizma nagyon fényes és nem tetszik a minimális eltérés a nadrág és zubbony színe közt.

ptdr_hatso.jpg

A jobb vál hátsó részén felfedezhető az illesztés helye. Erre jobban kell  figyelnem a későbbiekbe ( azt reméltem a festés elfedi teljesen). A figurát a talp teszi teljessé. Azt tudtam, hogy nem szeretnék téli talpat készíteni.Rendkívül unalmas és - szerintem - ocsmányak a fehérrel álcázott járművek, tankok...stb. Így egy őszi temánál maradtam. Lakkozva még nincs, az esetleg még kihozhat egy-két apróságot. Elégedett vagyok a kész figurával. Wargame-re tökélketes - számomra - az egyenruha színén változtatni fogok biztos.

A történelmi hadijátékok számomra azért nem vonzóak, mert rendkívül "kötöttek". Mind festésben, mind kiadható modellek tekintetében. (Engem például teljesen hidegen hagynak a technikai adatok is.) Ennek ellenére van egy érdekes és örömteli hozadéka: rengeteg információt lehet gyűjteni/találni. Engem is izgatott a téma, hogy most akkor ez PTRD vagy PTRS? Mi is ez tulajdonképpen?

 rajz.jpg

 1941 júliusában adott utasítást a SZTAVKA (szovjet főparancsnokság / szovjet katonai vezetőség) egy könnyű, olcsón, nagy tömegben és aránylag egyszerűen gyártható (kevés alkatrészből álló) páncéltörő fegyver készítésére. Három hét alatt elkészült két terv is. Vaszilij Gyegtyarjov és csapata  (PTRD) egyszerű felépítésű páncéltörő puskát mutatott be, kétlábú állvánnyal és egyszerű forgózárral, töltése egyenként történt. Míg Szergej G. Szimonov kollektívája (PTRS) fegyvere azonos elven működött, de 5 töltény befogadására alkalmas tárat tartalmazott. Mindketten a a 14,5 x 114mm-es lőszert alkalmazták.

loszerek.jpg

 Mindkét fegyver hadrendbe állítását elfogadták, állítólag az akkori vezetés nem látott lényeges különbséget a két fegyver között (?!).  A két fegyvertípusból a második világháború alatt együttesen körülbelül 400 ezer darabot gyártottak.(Ahány helyen néztem, annyi különböző féle adatot találtam, de nagyjából kétharmad volt a PTRD.)

ptrs_ptdr.jpg

 A háború kezdeti szakaszába nagyon jól teljesített a fegyver. Ám a német járművek páncélzatának megerősítését követően már "csak"a könnyebb járművek, légi járművek vagy páncélozatlan teherautók ellen volt sikeres. Eredetileg 500 méteres távolságig volt hatásos - gépkocsik vagy tehergépkocsik ellen 800-1000 méterig - de kénytelenek voltak közelebbről leadni a lövést a páncélok "vastagodása" miatt. Ezzel azt kockáztatva, hogy könnyebben felfedezhetik a lövészt. (Az elhamarkodott tervezés és az elkapkodott gyártás hibái csak a használat során derültek ki: például a csőszájfék konstrukciós hibájából adódóan a felverődő por, télen a hó lövéskor elárulta az állás helyét. Hibás volt a pontosabb célzást biztosító állvány konstrukciója is.) Közkedvelt volt a lánctalpak és görgő mechanizmus kilövése és "sebzése". Előszeretettel használták nehézfegyverzet és/vagy támogató fegyverek személyzete ellen is.

weak_points.jpg

Orosz péncéltörő puska ászokról néhány adat és fénykép itt található. ;)

TECHNIKAI ADATOK (PTRD-41)

  • Űrméret: 14,5 mm
  • Méretek: csőhossz 1215 mm; teljes hossz: 2100 mm
  • Tömeg: 21 kg
  • Tűzgyorsaság: 10 lövés/perc
  • Lövedék torkolati sebessége: 1012 m/sec
  • Tár befogadóképessége: nincs tár

 

ptrd.gif

TECHNIKAI ADATOK (PTRS-41)

  • Űrméret: 14,5 mm
  • Méretek: csőhossz 1219 mm; teljes hossz: 2020 mm
  • Tömeg: 20,3 kg
  • Elméleti tűzgyorsaság: 18 lövés percenként
  • Lövedék torkolati sebessége: 1012 m/sec
  • Tár befogadóképessége:  5 töltény.

 

kursk.jpg

 

Minden hiányossága ellenére kevés alkatrészből álló, egyszerű és könnyen elsajátítható kezelésű, megbízható fegyver volt. 1944 végére elavulttá vált és 1945-ben véglegesen kivonták a hadrendből (a Szovjetunióba). Egyes források szerint már korábban, 1943-ba  leállították a 14,5 mm-es PTRD és PTRS fegyverek gyártását. Azonban számos helyen a továbbiakban is használták, mint például a koreai és afganisztáni háborúk, valamint a csecsenföldi, a délszláv és az ukrán konfliktusok esetén.

 

tank.png

 

Ennyit a tényekről/adatokról. Jelen pillanatban azt gondolom, hogy a játékba - Bolt Action - az egyik legolcsóbb parancs kockát biztosító egység. (30 Pts / regular) Bővebben a cstariportok alkalmával. Jó játékot - addig is - mindenkinek!

charge.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://plagueravagerotanddeath.blog.hu/api/trackback/id/tr5215422968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gorugrany 2020.02.20. 11:56:13

Most jutottam el addig, hogy elolvastam a blog bejegyzést. Ahhoz képest, hogy írod hidegen hagynak a technikai részletek, a bejegyzés felét az teszi ki. :) Hát én kb. így képzelek el egy történelmi wargames cikket. Kb. releváns képekkel illusztrálva benne van minden, amit az adott figuráról, játékról és a történelmi háttérről tudni kell. Szép munka!

Viharmadár, Vihar 2020.02.20. 12:05:58

@gorugrany: Igen nagylelkű és megtisztelő a hozzászólásod. Köszönöm! Nagyra tartom a munkáidat (így különösen jól esik). Remélem tudom tartani ezt a szinvonalat a továbbiakba is. Illetve nagyon várom, hogy találkozzunk a terepasztal mellett! :)
süti beállítások módosítása