Hétvégi Harcos

AoMf4 ... rögös út

2019. január 18. - Viharmadár, Vihar

Ott hagytam abba az előző bejegyzést, hogy a kitalált sereglista nem volt szabályos. : ( Ennél is nagyobb gond volt, hogy az Everchosen listák - ahogy maga a kiadvány is - réginek számítanak. Nincsenek megfelelően optimalizálva az új 2.0-ás szabályrendszer változásaihoz. Ezért nem is teljesen egyértelmű,hogy mi a szabályos és mi nem ( a legutolsó FAQ próbált irányelvet megfogalmazni,de nem tisztázott fontos kérdéseket). Órákon keresztül kutattam - nem csak én - az AoS fórumokat, elemzéseket de nincs egyértelmű válasz sehol,nem találtam. Teltek a napok és egyre nagyobb lett a fejemben is a káosz. Így a versenysorozat szervező guru-jához (és egyik éltrehívójához) fordultam segítségért. Tudnotok kell, hogy bár szinte minden hónapban "kihúzom a gyufát" a FB csoportban, rendszeresen megvitatjuk a kérdéseket,problémákat. Igen nagyra becsülöm a munkáját,amit a hazai Age of Sigmar közösségért tesz. Nyilván nem egyedül csinálja,de szinte minden vonalon fellelhető a munkássága. Meg is érdemli, hogy leírjam a nevét : Herce Zoltán.

list_making.jpg

Vissza a sereglista alkotáshoz. December 22-én (!) éjjel még arról chat-eltünk Zolival, hogy mi legyen a sereggel. Akik nem annyira járatosak az AoS Battalion, szövetségi és egyéb seregalkotást szabályzó labirintusába,röviden: nincs elég Mortal egység az Everchosen könyvben, amennyiben Slaves to Darkness és/vagy esetünkben Disciples of Tzeentch,esetleg Warriors of Chaos, akkor még tovább bonyolódik a helyzet. Erre nem tud senki - nemzetközi fórumokon sem - egyértelmű választ/válaszokat adni.  Végül engedélyt kaptam, hogy a következő listával nevezhessek/induljak a versenyen:

Leaders:

Magister (140) - Chaos Talisman

Darkoath Warqueen - General (80) Cunning Deceiver, Ghyrstrike

Units:

20 x Chaos Marauders (Axes & Shields) MoT (120)  - 18 kerül az asztalra Battalion bónusz miatt

20 x Chaos Marauders (Axes & Shields) MoT (120)  - 18 kerül az asztalra Battalion bónusz miatt

5 x Chaos Warriors (Hand Weapons & Shields) MoT

2 x Chaos Chariots MoT (2 x 80)

2 x Chaos Gorebeast Chariots  MoT (2 x 100)

1 x Chaos Warshrine MoT (160)

Battalion:

Fatesworn Warband (160)

Endless Spell:

Malevolent Maelstrom (20)  gondolkodtam még a Quicksilver Swords-ön is

age_of_sigmar_artwork_flesheaters_courts_ghouls_khorne_bloodbound.jpg

Ez 102 sebpont, viszonylag mozgékony sereg és sok unit (ez a küldetések pont írása miatt volt szempont). Mindenki 1-es Rend-el dolgozik és Warshrine is tud bónuszokat osztani. A Warqueen 12"-es Command képessége minden Slaves to Darkness osztagnak lehetővé teszi a rohamok újradobását. Ez egy "alpha strike" seregnél negyon hasznos, főleg a Gorebeast-ek 8+os roham bónusza miatt is. A szekerek nem dobnak battleshock tesztet, nem romlanak a statisztikáik ha sebződnek és a viszonylag nagy talp - ami természetesen hátrány is - tökéletesen alkalmas, hogy elzárja az ellenfeleket az objektíváktól. Elégedett voltam a sereggel. Papíron működőnek tűnt. De mint tudjuk a pudig próbája az evés. Így egy nappal a hivatalos nevezési határidő lejárta előtt a sereg átesett a tűzkeresztségen. Régi barátom, Dobák Zoli volt az ellenfelem. Egy kifejezetten hangulatos és hatékony Khorne listát hozott. Az új Wrath and Rapture dobozban megjelent Karanak-os Battalion-t hozta kiegészítve minden jóval. A második küldetést játszottuk - a nem túl barátságos éneklő ent-ek fiúzenekart alkotnak, hogy a Ghyran-i slágerlistára kerülhessen a legújabb kislemezük. Mivel ezt a csatát már mindketten kielemeztük a FB csoportban egy-egy battle riport formájában. Dióhéjban: mindössze a sikertelen Khorne rohamoknak köszönhetően sikerült egy kis győzelmet begyűjtenem. Kiderültek a lista hiányosságai és pár ötlet is felmerült bennem. A Warshrine - sajnos - nem volt annyira eredményes,mint gondoltam. Lassú a sereghez és nem evidens, hogy meg tudom dobni a 3+t. A felszabaduló 160 pontból szükséges egy unit-ra költeni és okosan felhasználni a maradékot. 24 óra alatt a következő módosításokat sikerült kipréselnem a szürkeálományommal: hozok még egy Gorebeast szekeret, a generális lecseréli az artifact-jét egy Crown of Conquest-re és még egy endless spell is belefért az Emerald Lifeswarm.

Indoklás: azt már a korábbi Murder-en megtanultam, hogy a Realm specifikus varázslatok nagyon dúrva extrákat kapnak a saját területen vívott csatákba. D6 sebpont gyógyítása nagyon jól jön a  szekereknek (is) ráadásul feltámaszthatok (visszahozhatok) levett egységeket is. A Warshrine búcsúztatásával a legtöbb sebpontos egységet  a 18 fős marauder osztagok képviselik a seregben. Ezálltal az elsődleges szerepük a "bekötés" és az objektívák elzárása lesz. Ebben a szerepkörben elkerülhetetlen, hogy veszteségeket szenvedjenek el. A moral-juk igen alacsony ezért fogja támogani őket - amennyiben az asztalon kialukult helyzet ezt lehetővé teszi - a Darkoath a koronájával.

zp392_1.jpg

Természetesen ezzel nem ért véget a sereg összeállítása. Szombaton lesz egy 1750 pontos csata is. Az alábbi kiegészítéseket kapja a sereg:

Daemon Prince (160) Axe (nincs igazán semmi a seregbe ami elbírna magas páncélzattal és/vagy sok sebponntal)

Arch Warlock (140)  - szövetséges (egy nagyon kedves varázsló szerűség)

20 x Gutter Runners (200) - szövetséges (a tartalékos gyilkos nindzsa szakosztály)

Ghyran varézslatok:

Mirrorpool és Realmblood (teleport és gyógyítás D3 a karaktereknek)

th5nmlk0yk.jpgSajnos az 1750 pontos seggel nem sikerült játszanom egyetlen csatát sem. Szombaton, éles helyzetben fog vizsgázni a lista. Ellenben az 1250 pontos csapatot sikerült még asztalra tenni - a végleges verziót - a héten Herce Zoli Idoneth serege ellen és Simai Zoli Slaves-e ellen is. Mind a két csata fontos tapasztalatokkal gazdagított. Ismertek az ellenfeleim seregei/listái is. Teljesen biztos vagyok benne, hogy izgalmas csaták várnak holnap...

42516.jpg

 

AoMf 4 ...egy sereg születése

Ez a bejegyzés az Age of Sigmar jétékrendszerhez, azon belül a legnépszerűbb hazai versenysorozat az Age of Murderfuck seregem kálváriájáról fog szólni.

850px-age_of_sigmar_title_2.png

 

Első rész: Kezdeti nehézségek...

Miután résztvettem az AoMf2-n -egész jól éreztem magam- elhatároztam, hogy egy másik sereggel megyek a 3-ra. Sikerült is kiválasztani a Skaven Pestilence-t. Pár teszt csata megmutatta a sereg hiányosságait és erősségét is. Sajnos a versenyre nem tudtam elmenni. Pár gondolat: a verseny kinőtte magát és a korábbi helyszínen (GépHáz) már nem lehetett megtartani, olyan sokan jelentkeztek. A szervezők értékeltés a korábbi verseny után kapott visszajelzéseket,kritikákat és ennek megfelelően írták meg a küldetéseket. A rengeteg munka meghozta gyümölcsét: 33 versenyző mérte össze tudását/szerencséjét.

Amikor mgnéztem az AoMf4 küldetéseit azonnal láttam, hogy a korábbi - nekem tetsző - változások folytatódtak a seregösszeállítás korlátozásainál és a küldetéseknél is. Elhatároztam, hogy elmegyek a versenyre. Mivel ez a rendezvény már két napos így sajnos választanom kellett, hogy melyik napra megyek. A szombatra esett a választásom: 3 csata lesz, akik szombaton isznak, azok jelentős része vasárnap már inkább elviselhetetlen,mint szórakoztató. ;)

Így a seregalkotást 1250 és 1750 pontra kellett kihegyeznem, ahol a kissebbik pontszámra építhető fel a nagyobb(minden unit-nak változatlan létszámmal szerepelni szükséges az 1750 pontos listában). Elolvasva a küldetések, az teljesen nyilvánvalóvá vált, hogy erre a versenyre nem érdemes elmenni a Pestilence seregemmel. A logikus választás az Order Serpentis lett volna (amivel az MF2-n indultam) de úgy gondoltam, hogy 1250 pontos seregbe betenni egy sárkányon lovagló Dreadlord-ot  (320 pont) nem feltétlenül barátságos. Mert attól függetlenül, hogy ez egy verseny. A szervezők kifejezetten igyekeznek ügyelni arra, hogy a sereglisták korrektek és ne "táposak" legyenek. Tovább kerestem a megfelelő csapatot... Nagyjából ez idő tájt lettek ismertek a GW "karácsonyi" Battlefoce dobozai és bizony a Slaves to Darkness rendkívűl csábítóra sikeredett. Manticore hőssel, Warshrine...régi tételek a beszerzési listámon.Így elkezdtem ebbe az irányba folytatni a keresgélést.

slaves-to-darkness-age-of-sigmar.jpg

Régebben már nézegettem az Everchosen listákat.de mindig elriasztott a beszerzendő figurák ára (Archaon,Varanguard). Most,hogy tudatosabban,figyelmesebben  - és lényegesen több játéktapasztalattal a hátam mögött - lapozgattam, megakadt a szemem a négy Káosz Istennek dedikált mortal battalionok-on:

Bloodmarked Warband

A MORTAL KHORNE HERO and 8 MORTAL KHORNE units.

Plaguetouched Warband

A MORTAL NURGLE HERO and 7 MORTAL NURGLE units.

Fatesworn Warband

A MORTAL TZEENTCH HERO and 9 MORTAL TZEENTCH units.

Pleasurebound Warband

A MORTAL SLAANESH HERO and 6 MORTAL SLAANESH units.
thw4lqq6yv.jpg

Mint látható az összes formáció a "Régi Világból" ismert szent számokra épít. Ez nekem - régi motorosnak - nagyon szimpatikus. Khorne-t és Nurgle-t alapból elvetettem. Egyrészt mindkettő rendelkezi már saját Battletome-al, másrészt ezek redkívűl népszerű seregek (sok van minden versenyen). Maradt a Változás Ura és a Herceg a ringben. A Slaanesh nem biztosít túl sok bónuszt (legalább is szerintem) így maradt a Fatesworn Warband.

Felmerülhet a kérdés, hogy minek is szenvedni a Battalion megkötéseivel,ha az nem feltétlenül kompetitív?! Teljesen jogos. Ám az AoS rendszerében - nagyon okosan - úgy oldották meg artifact-ek kérdését, hogy van egy a seregnek alapból és minden Battalion biztosít még egyet (illetve egy command pont-ot is a játék kezdetén). Ezek a tárgyak nagyon erősek tudnak lenni és/vagy olyan kombinációkat,előnyöket biztosíthatnak, melyre komplett stratégiák építhetők. Természetesen ezt nem adják ingyen. Azonkívül, hogy a Warband előírt egységeit megvásárolod pontból, magának a formációnak is van díj. Esetünkben ez 160 pont, ami nem elhanyagolható tényezős egy 1250 pontos seregnél. Megéri-e? Azt gondolom igen. A következő képességeket biztosítja: minden egység amelynek a létszáma a 9 többszöröse (ez Tzeentch Szent Száma) a játék kezdetén, bármikor sebződik (mortal wound is!) jogusult egy dobásra. Amennyiben az eredmény 6-os, semmisnek tekinthető a seb. Ez önmagában inkább viccesesnek tűnik. Bár az 1/6-od esély nem kevés, ha jobban belegondolunk. Továbbá - és engem ez ragadott meg igazán - minden fegyver sebzése Rend -1-et kap. (Eggyel csökkenti a védelmét/páncélzatát az ellenfélnek) Ezeken felül a hőseink varázsolhatnak Arcane Bolt-ot, mintha varázslók lennének. Amennyiben alapól varázslók (mindegyik ismeri ezt a spell-t), akkor kétszer tudják végrehajtani a hős fázisban! Na ez már fincsi!

warhammer_ageof_sigmar_artwork_all_gates_stormcast_vs_tzeentch.png

Lévén a a hősön kívül további kilenc (!) egység szükséges a seregbe (1090 pont) a legolcsóbbakat kezdtem keresni,amelyek Mortal-ok és rendelkeznek vagy kaphatnak Tzeentch jelet. Az alábbi egységek voltak otthon:

Számolatlanul hősök,bajnokok, varázslók ... Chaos Warriors, Marauders, Marauder Horsemen, Chaos Knights, Chaos Chariots, Chosen, Gorebeast Chariots, Chaos Spawn...megrendelve Warshrine, Manticore..stb.

everchosen9.jpeg

Azt tudtam, hogy varázslót szeretnék - szükséges is - lehetőleg többet. A logikus és fluff-os választásnak Gaunt Summoner of Tzeentch tűnt. A probléma, hogy nem rendelkezem ezzel - az egyébként nagyon hangulatos - figurával. Így keresgéltem tovább,míg megtaláltam a Magister névre keresztelt varázstudót. Olcsó, hatékony...tökéletes. További egységek: Warshrine, Marauder osztag, szekerek, szekerek...és még több szekér. A végére egy Spawn. :) Pontosan 1250 pont, 107 wounds ... jónak tűnik.Annyi a bökkenő, hogy nincs meg a kötelező három Battleline... :D.Lehet agyalni tovább...

Hamarosan folytatom...  

Ismét változások...én változtatok...

Rengeteg félbahagyott bejegyzést (elkezdett cikket) találtam itt a blog-on is. Úgy tűnik, hogy - egyhén szólva - nem vagyok valami tudatos/következetes...

 

Ezért igyekszem változtatni jó pár, eddigi - szerintem rossz - szokásomon. Csupán néhány ezek közül: 

 • túl sok projekt (csak a festő asztalomon 9 (!) különböző rendszer/csapat/sereg van pillanatnyilag)
 • rendszerezés teljes hiánya (versenyek, festés, klub játék...stb)
 • elaprózott figyelem (sok rendszer, sok játék, mindenre nincs idő)
 • elfelejtett alapok ( amikor sokmindennel játszol,nem játszol igazán semmivel)

...és még rengeteg egyéb figyelmeztető jel, hogy nem a legjobb irányba haladok a hobbiban. Szinte minden arra vezethető vissza, hogy több rendszert játszanék ,mint amennyi időm van. Vannak barátaim akik képesek évekig ugyan azzal játszani és legtöbb esetben sikeresek maradni. Sajnos (?!) én nem ilyen vagyok. Minden érdekel(ne),rendkívül izgalmas egy új rendszert megismerni és kipróbálni az egyedi újításait. Mivel nem ebből élek és nincs ilyen boltom (se) így lehetetlen/értelmetlen folytatni...

Itt az ideje prioritást felállítani és lemondani - fájó szívvel - rendszerekről és játékokról.

Játékok,amelyekkel játszottam az elmúlt egy évben legalább 5 alkalommal:

Warhammer 40K, Age of Sigmar, Infinity, Blood Bowl, Guild Ball, Dreadball, Sangin Skirmish, Shadespire, Deadzone, Firefight...tudnám még folytatni... ;)

Sci-fi játékok:

40K: Rengeteg pozitív változást hozott az elmúlt időszak. Jó lett az Errata, volt ETC csapatunk, sok a verseny és esemény és folyamatos a fejlesztés/megjelenés. Egyetlen problémám van: nem tetszik az irány,ami felé tart a játék. Így szinte biztos, hogy le fogom építeni a - több évtizedes munkám eredményét- gyűjteményem. :(

Infinity: Talán a legegyedibb rendszerű skirmish játék a témában. Kellően kompetitív - ha valaki szeretné úgy játszani - folyamatos a megjelenés és fejlesztés. Itt is leépítésekre kényszerülök - nincs szükségem 4 seregre - megy az ALEPH és a Mercenary is. Tohha és CA maradnak és igyekszem kifesteni is végre...

Firefight: Nálam simán a 40K helyére lépett ez a viszonylag egyszerű,de élvezetes rendszer. Mantic-os figurák, pörgős és kellően taktikus. Sörmeccsre való. Egyelőre kevésbé elterjedt itthon... (A Deadzone is ennek a kissebb "társasa", de inkább móka játék. Amennyiben sci-fi skirmish, akkor az Infinity - nálam verhetetlen)

"Sport" játékok:

Blood Bowl: Igazi veterán - talán ehhez köthető leginkább a személyem a hazai játékosok részéről. Sajnos nem tudott kellően megújúlni és eljárt felette az idő. :( Ennek ellenére örök szerelem marad. Ligára már nem neveztem, de versenyekre és egyéb eseményekre szívesen elmegyek. Rengeteg az új megjelenés.Sajnos nagyrésze csak "remake".meglátjuk meddig tart ki a GW részvényeseknél...

Dreadball: Nagyon egyszerű és gyors játék a Mantic-tól. Sok csapat van benne,de nagyon eltérő a kezelhetőségük/sikerességük is. Inkább "filler" játék. Volt, hogy 5 perc alatt eldőlt egy meccs és olyan is, amikor csak a 16-ik kör utolsó akciójától...Inkább jópofa,mint taktikus.

Guil Ball: Warmachine kicsiben: 6 játékos, nincsenek pontszámok - minden figura egy darabnak számít- nem fix felosztású a pálya. Igazi agymunka egy-egy meccs. Csak időre érdemes játszani (ez része is a játéknak). Dinamikus Balance-van és iszonyatosan jó hazai  -  és nemzetközi - közössége. A legkompetítivebb skirmish az én listámon. Itt is leépítések várhatóak, különösen a hamarosan megjenő S4 után.

Egyéb játékok:

Age of Sigmar 2: A régi Warhammer Fantasy már soha nem fog "feléledni",de talán a hamvain éledő főnix méltó lesz elődjéhez. Legalábbis ebbe az irányba halad a AoS. Vannak még javítandó hibái és seregek amelyekkel nem lehet felvenni a versenyt  -a legújabb Battletome-os csapatok -de kifejezetten alkalmas taktikus - és élvezetes - fantasy csaták lejátszására. Remélhetőleg további pozitív változások jönnek...

Shadespire: Fantasy táblás társas. Jó ötlet, de sokkal többet is ki lehetett volna hozni belőle. Jelenleg indul a "második hullán" : varázslatok megjelenése, újabb nyolc csapat...stb. Ami gondom:  az nyer aki több kritikust tud dobni. Ez nem egy okos játék hangsúlyosabb a kockapóker mint a pakli összeállítása és a jó taktika...

Sangin Skirmish: Szerintem rendkívül nehéz téma a modern hadviselést terpasztalra átdolgozni. Úgy tűnik sikerült. Egy nagyon komplex és gyors rendszer jellemzi és minden egyes figura saját értékekkel van jelen az asztalon. Aktuális hadszintereken játszható küldetésekkel és fegyverzettel.

Egy szónak is száz a vége: több a játék és sereg,mint amennyire időm van. Ezért szelektálnom szükséges a következő 6 hónapra ezek maradnak "elöl": Age of Sigmar: Skaven (mert van még további 5 seregem), Infinity: Tohaa, Guild Ball: Union/Order. Meglátjuk mire jutok...

Ezt a bejegyzést 2018.09.12-én írtam és azóta nem élesítettem (képeket szerettem volna csatolni, átolvasni, javítgatni).Azóta pár dolgot/játékot/rendszert máeként látok. Itt hagyom ezt a bejegyzést és igyekszem 3-4 havonta írni egyet.Érdekes lesz látni a változásokat... ;)

Orruk-ok kaladjai Shadespire-ben...

 

Nagyjából két hete jelent meg a Games Workshop legújabb táblás játéka a Warhammer Underworlds: Shadespire.

Ez egy egy taktikai harci játék. Sok egyedi dolgot nem fedezhetünk fel (szinte mindennel találkozhattunk már valamelyik másik játékrendszernél) de sikerült egy egész hangulatos koktélt összehozni.
A játékot variálható táblán, figurákkal, egyedi kockákkal és kártyákkal játsszák.
A játékban használt paklik mindegyike teljesen testre szabható - vagyis minden játékos létrehozhatja a saját pakliját a felhasználandó képességeket és a játékban elérni kívánt célokat figyelembe véve.
Rendkívül gyors, kombinatív és taktikus játék, ahol a győzelem kulcsa a jó pakli, a manőverezés és a lapok megfelelő időzítése...(természetesen a kocka szerepe sem elhanyagolható)... ;)

Miért is írok erről? Nem azért mert sokan kezdték el. Nem is azért mert ez a játék érdekes lehet wargamer-eknek és társasjáték fun-oknak is. Azért ragadtam klaviatúrát (többek között), mert végre olyan összefogást hozott a játék, mely példaértékű és követendő. A HammerTime Cafe és a Metagame Kártya-, és Társasjáték Bolt közös Shadespire ligát hívott életre. Szuper kezdeményezés!

Időpontok:

November 4 (Szombat) Meta
November 16 (Csütörtök) HTC
December 2 (Szombat) Meta
December 14 (Csütörtök) HTC
Január 5 (Péntek) HTC
Január 20 (Szombat) Meta

...lesz szezon összesítés és ranglista.Óriási!

 

Miután elolvastam a szabálykönyvet (inkább füzet) és belelkesedtem, kiválasztottam egy frakciót. A most megjelenő Ironskull's Boyz-ra esett a választásom. Tetszetősek a figurák, átlagosak a képességek (semmi kiugró).

Így pontosan nulla darab játékkal a hátam mögött ma lemegyek a Metagame-be. Felmarom a dobozom a kockáimat és elindulok az első Shadespire versenyemen. Tisztában vagyok vele, hogy minimális esélyem van a négy frakció lapjaiból válogatott paklik ellen,de nem zavar. Ez buli! Legkésőbb holnap jövök vissza egy beszámolóval... ;)

 

 

Igazítsd céljaidat az eszközeidhez!

Liddell Hart az 1967-ben megjelent Stratégia című könyvében, pontokban határozta meg a stratégia és a taktika sűrített lényegét. A cikk címe az első pont.Teljesen logikus megállapítás. Akár a mindennapi életben is alkalmazzuk nap mint nap. Később még visszatérek az idézett mondathoz...
Társaságunk minden tagja játszik valamilyen "verseny játékkal". Nálam nem csak azok tartoznak ide, amelyekből ténylegesen vannak rendszeres megmérettetési lehetőségek, azokat is ide sorolom, amelyek: komplexitásuk, folyamatos változásaik vagy egyéb miatt lekötik a játékos (szabad)idejének minimum 70%-át. Sajnálatos módon - vagy nem ;) - ebben a viszonylag kis létszámú  - ám annál szerteágazóbb - hobbiban viszonylag szűk átfedések akadnak a csoporton belül a verseny játékok kapcsán. Szerencsére van igény a maradék 30% közös eltöltésére, sörmeccs játékkal.
Az egyértelmű volt, hogy egy skirmish-t keresünk, lehetőleg historical legyen és többet tudjon egy "kocka pókernél". Az alábbiakat találtuk érdekesnek:
Skirmish Sangin
Black Ops
Force on Force
Flying Lead
Fireteam:Modern
Spectre Operations
Danger Close
Oscar Sierra Charlie: Part 1
Wars of Insurgency
Mint látható kifejezetten a mostanában zajló konfliktusok stratégiai modellezését részesítjük előnyben. Legszimpatikusabb a Sangin, ezzel fogunk foglalkozni mostanában.
28mm-es figurákat fogunk használni. Egyszerűen azért, mert szeretjük szépen kifesteni a "seregeinket" és ehhez a méretarányhoz rendelkezünk mindannyian tereptárgyakkal/járművekkel.Szemfülesebbek már be is szerezték a csapataikat: tálibok és amerikai gyalogság. Én hosszas válogatás után a felkelő/gerilla/terrorista/szabadságharcos vonal mellett döntöttem...
Hamarosan ismét jelentkezem a figurákkal...

Sörverseny

avagy a legjobb 10 megtalálása

Már a bejegyzés elején szeretném leszögezni, hogy viszonylag kezdő vagyok a Brewes csapattal. Azért jegyzem le a meglátásaimat, elemzéseimet, hogy 40-60 meccs vagy akár negyed év távlatából láthassam az esetleges változásokat...

A jelenlegi S3 alapján 10 játékost lehet delegálni a versenylistába, egy lehet Union. Megpróbálom összefoglalni eddigi tapasztalataim alapján ki miért kerül be - vagy épp nem kerül be - a versenykeretbe.

Legfontosabb, hogy már az elején tudjuk,mit szeretnénk/tudunk játszani a csapatunkkal. Illetve miben tudunk jobbak lenni az ellenfélnél?!

Azt gondolom a Seresek teljesen átlagosak, szinte minden szempontból. Szívósak és jól tudnak küzdeni ( könnyű KO-t összehozni),páncélzat és védekezés tekintetében semmi kiugró. Viszonylag lassúak (azért lehet rajta segíteni), rövid playbook-jaik könnyítik a momentum "farmolást" és a többszörös hatások elérését. Bizonyos összeállítás a tömegbunyóra kihegyezhető, míg másik a pontszerzésre.Rendelkeznek AOE és távolsági opciókkal is (Harry ebben nagy segítség lehet). Könnyen tudnak KD-olni és elég sok az MZ "2-es játékosuk.  Kicsit olyan mindenes a csapat. Ezek alapján 2/2 - gól és TO - vagy 1/4-es csapatnak érzem őket. 

Kapitányok:  Esters (S2) és Tapper (S1)

Kihagyhatatlan, kötelező elem a kapitány a csapatba. Eddig minden verseny mérkőzésemre Tapper-t hoztam. Könnyebben játszható és szimpatikusabb volt, mint a női kapitány (nem tetszik a faragása szegény hölgynek). Esters csupán azért került a listámba, hogy ne legyek teljesen kiszámítható, illetve a conditions-al bőven rendelkező csapatok ellen ( Alkimisták, Hentesek, Szakszervezet...de felállás alapján pár másik is) talán jobb választás. A legutóbbi versenyen András játéka meggyőzött, hogy lényegesen több van Esters-ben, mint gondoltam. Azóta gyakorlok a női kapitánnyal is ,de nem igazán éreztem még rá. A 10-es listánál szükséges figyelembe vennem azon játékosok bekerülési esélyeit is,akik "csak" vele működnek igazán jól.

Kabalák: Scum (S1) és Quaff (S2)

Soha nem tettem még pályára a kutyát. Engem inkább zavar még a 40mm-es talp, mint ki tudnám használni az előnyét. A +1 TAC nagyon jó, annál csak a +2 TAC a jobb... ;). De Scum mozgékonysága elengedhetetlen. Amíg Friday alaptag, addig nem lehet kérdéses a macska szerepeltetése.

Csatátok: Friday (S1), Mash (S2) és VetSpigot (S2)

Friday csak abban az esetben maradna ki, ha egy kifejezetten verekedésre kiélezett csapatot tennék pályára (ilyen nem nagyon lesz). A legmozgékonyabb a Brewers csapatban - mivel ebben vagyunk igazán gyengék, így számomra kihagyhatatlan -, - DEF-et és méreg kondíciót tud osztani...és a legfontosabb:ingyen tudja mozgatni Scum-ot! Nagyon jól tud összedolgozni oSpigot-al.

Mash a szóbeszéd alapján Esters mellet tud igazán kiteljesedni (Protected). De MZ "2-es tulajdonsága és 40mm-es talpa "tökéletes" terület ellenőrzővé teszi. UM jellemvonása már csak hab a tortán.

 Veterán Spigot-al nincs tapasztalatom. Az eredeti verzió mindig kiszorítja csapatból. Érzem benne a lehetőséget,de még nem került pályára eddig...

 Középpályások: Hooper (S1), Pint Pot (S3), oSpigot (S1) és Stoker (S1)

Hooper sokszor szerepel a kezdőcsapatomba. Annak ellenére, hogy ő az egyetlen akinek nem rövidebb a Play Book-ja a TAC-jánál. Hasznos képességei vannak és egy KD-zott ellenfél ellen igazi "hentes"...

 

 Pint Pot nagyon izgalmas figura. Saját sör jelzőiből képes - 3 alkalommal egy aktiválásakor - támadni, Caracter és Heroic Play-t használni. Igazi momentum gyáros...

oSpigot a "Legenda". Minden alkalommal hoztam. Képességei az egész csapatot segítik - nyilván,ha megfelelő helyen van - szinte mindenre használható.

Stoker a tűzköpő. Az egyetlen a csapatban aki ARM2-vel rendelkezik. Molotov-jai tökéletesek a terelésre és/vagy zónázásra. Amennyiben az ellenfél csapata sok kondíciót képes osztani érdemes betenni.

 Középhátvéd: Stave (S1)

 Az egyik leghangulatosabb - és talán legismertebb - figurája a Sereseknek. Ennek ellenére nagyon ritkán kerül pályára. Mindössze 1 influence -el segíti csapatát és az a charecter play-e -amiért hoznád - kettőbe kerül. 2-es védelme és 0-ás páncélzata miatt ideális célpont, ha az ellenfél momentumot szeretne szerezni.

Elérkeztünk a Union játékosokhoz. Mint az elején említettem, már csak egy kerülhet - ebben a szezonban - a 10-es listára.

Gutter (S1), Hemlocke (S1), Rage (S1), Fangtooth (S1), Harry "The Hat" (S2) valamint az Avarisse és Greede (S1) páros szerződtethetők ebben a szezonban.

Nézzük sorban őket:

Gutter jó választás lehet. 2 Inf.-et hoz, gyors, MZ "2 átlagosan kezeli a labdát. Támadási gyógyíthatják és csökkentik az ellenfél páncélzatát.

Hemlocke is izgalmas. Jól segítheti a csapatot, de nem nélkülözhetetlen.

Rage nem tud olyat hozzátenni a játékunkhoz amiért betenném.

Fangtooth-on elgondolkoznék, ha nem 1 Influence-t adna...így mehetünk is tovább...

Harry "The Hat" Hallahan. Amelyik csapat hozhatja, az be is teszi S3-ba. "Broken". Ez a figura "egy isten"

Avarisse & Greede páros túrhatná ki egyedül a kalapost...ha tudnék velük játszani...

 

Összegzés:

Leggyakrabban a következő csapatot szoktam hozni: Tapper, Scum, oSpigot, Friday, Pint Pot és Harry.

A következő négy fér még a keretbe: Esters, Mash, Hooper és Stoker.

Remélem a hamarosan megjelenő harmadik kapitány új színt hoz a Sörösök játékába!

Köszönöm, hogy elolvastad! Találkozzunk a pályán... ;)

Foci, de kicsit másként...

„Ha nem tudod levenni a pattanó labdát, dobjál rá kabátot!"

Írhattam volna valami frappánsabb címet is (pl. ...a tékozló fiú visszatér...),de nem szerettem volna. A sok-sok "jó pofaság" mellett elveszne a lényeg: a játék minősége és a közösség ereje...

Az első hazai Guild Ball liga közepén már éreztem, hogy nem igazán fekszik nekem a Mérnökök céhe. Azt is tudtam, hogy lényegesen többet kellene gyakorolnom és foglalkoznom a játékkal, mint szeretnék. Így kapóra jött az óra bevezetése - és pár nem kedvelt játékos kapcsán - hátat fordítani az egésznek. Csonti csak így fogalmazta meg : Rage quit...igaza volt... ;)

Közben vettem csapatokat (és el is adtam), belekezdtem az Infinity-be. Azért szemmel tartottam a hazai GB életet mindig. Eleinte még mérhetetlen önbizalmamnak és önfejűségemnek köszönhetően sikerült elhitetnem magammal - és sajnos másoknak is ezt kommunikáltam-, hogy ez volt a jó döntés. Tévedtem. A közösség megmutatta, hogy minden félremagyarázás ellenére fontos része a játéknak az óra. Több résztvevős versenyeket produkáltak zsinórban, mint a több éve játszott Blood Bowl-osok (pedig itt is új doboz/kiadás látott napvilágot 2016 karácsonyára). A szervezők kijárták a hivatalos szponzor támogatást is. Meccsriportokkal, videós oktatással, cikkekkel halmozzák el az érdeklődőket. Golden age van!

Amikor meghirdették a tegnapi versenyt meg se lepődtem, hogy hat nap alatt - emlékeim szerint - elfogyott a 16 hely. Csak azt tudtam, hogy szeretnék én is részese lenni ennek a csoportnak ismét. Óriási szerencsémre - és mások önzetlen segítségének hála - részt vehettem a megmérettetésen.Jövök eggyel Barbara... ;)

Felkészülni igen gyengén sikerült. Voltak tervek, elképzelések a csapattal,de játszani egyet sem sikerült. A környék riasztóinak szerencsétlen közbenjárásának köszönhetően, teljesen kialvatlanul indultam. Sikerült késve megérkeznem - a hétvégi villamospálya felújításnak köszönhetően - egy 50 perces, szaunázással tarkított buszos városnézésnek köszönhetően... :(

A jelenlegi szabályok szerint 10 fős csapatot lehet delegálni a versenyre. Nálam ez így nézett ki: Tapper, Ester, Scum, Spigot, Stoker, Hooper, Friday, Pint Pot, Mash és Harry.

Első ellenfelem Walter (Union). Ezt hamarosan ti is végig röhöghetitek - ha szeretnétek - sikerült megnyernünk a kamerás asztalt. Tamás az egyik legjobb Szakszervezeti manager/játékos. Nem voltak illúzióim. Ezen a meccsen csapata így állt össze: VetRage, Benediction,Gutter, Minx, Mist és Coin. Nekem sikerült kiszenvednem a következő összeállítást: Tapper, Scum, Spigot, Hooper, Friday és Mash. Ellenfelem fogadott és megkezdődött az első Brewer's mérkőzésem. Hibát-hibára halmoztam: több influence került néhány játékosra,mint szükséges volt, így hiányzott a többiről, MZ 2" -es figuráimat is betoltam feleslegesen, aktivációs sorrendben is hibáztam...így hirtelen ennyi jut eszembe. ( A videó visszanézésekor nyilván fel fogok még fedezni jó pár ostobaságot) "Sajnos" ellenfelem nem volt ennyire rutintalan és már az első körben kitette Spigot-ot. A kockák sem segítettek, a játék folyamán öt alkalommal passzoltam és ebből csak egy volt sikeres...de nem ezen múlt a végeredmény. Walter végig nagyon segítőkész volt és több alkalommal is felhívta a figyelmem - már előtte ismertetett - játékosai bizonyos képességeire, amelyek kihatással lehetnek a döntéseimre. A csapatom MVP-je Friday Nagyon jó hangulatú tanuló játék volt. 12 - 4-es megérdemelt Union győzelemmel. Nem figyeltem a Plot kártya pontos szövegére, rosszul helyezkedtem, teljesen feleslegesen harcoltam Benediction-al.

A szüneti bandázás során rengeteg hasznos tanácsot és infót kaptam a játék aktuális "kombóiról" és sikerült pacsizni a rég nem látott ismerősökkel. A GépHáz klimatizált felsőrészében ideális körülmények között vártuk a második kör sorsolását. ( ...és az Emerald hozott nagyon finom sütit is :D )

 

Második kör: Csiga (Fish). Laci a legeredményesebb Halász edző, nem volt szerencsém a sorsolással. A következő sort hozta ellenfelem: Shark, Salt, Siren, Angel, Greyscales és Hag. Az én csapatom: Tapper, Scum Spigot, Friday,Mash és Pint Pot. ismét ellenfelem fogad így én választok térfelet. Elemezve a terepet - és legyőzve a szokásos lustaságot/beidegződést - helyet cserélünk. Kirúgok és indul is a küzdelem. Mondjuk ez erős túlzás. Sima 0-4 és Legendary Play után csak az ment meg rövid időre, hogy Csontival pont erről a szituról beszélgettünk a pihi alatt. Sikerül annyi Momentumot "farmolnom" , hogy kezdeni tudjam a következő kört és még a labda is nálam maradt. 4 - 4 - re szépítek, de percekkel később már csiga be is vágja a következőt. Idővel meglepően jól állunk - ez nagyon nem ment régen - és egész jól alakulnak a dolgok. Majd  megvillan az ellenfél tudása és csak Fortuna kegye ment meg az azonnali vereségtől ( 4 kockával nem "talált" Shark kapura lövése). Természetesen azonnal megbüntetjük az ellenfél kapitányát és pihenni küldjük kicsit. 8 - 6 . Egy időre ismét fellélegezhetünk és kicsit verekedhetünk a kékekkel. Ezt nem annyira bírják/kedvelik és mivel a kockák is jól forognak nálam kezd átrendeződni a játék. Spigot sikeresen leszakad Siren-ről - elkerüli a Hag- ot - pont eléri a labdás fókát. Sikerül kiszenvedni két sikert és boldogan jelentem be, hogy: Ball's Gone! Majd vakarom a fejem, hogy nincs momentumom a lövésre...mit csinálja?! Előttem a kártya épp csak ki nem szúrja a szemem a megoldás... végre sikerül fókuszba hozni a dolgokat. Playbook első sora Tackle és Momentum. Csiga úriemberhez méltóan nem emel kifogást amikor megkérdezem, hogy inkább választhatom-e ezt a megoldást. Spigot rácsavarja és...8 - 10! Gyorsan tovább is futtatom a Plot kártyából, mert nem szeretném, hogy Csiga a jobb oldalra rúgjon. Balra megy a labda és gyors csiki-csuki után,a Hag is megvillantja magát. Siren simán besétál távolságba és "megkéri" Scum-ot, hogy passzoljon az időközben felfejlődött Greayscals-nek. Okos macska ez, hibás a pakk leadása. Kimegy a labda és a pálya közepén - a legnagyobb buliban - folytatódik a játék. Próbálkozom amivel csak tudok, de nem tudom megakadályozni, hogy Angel bevágja a győztes gólt. 12-10-re nyertek, nagyon jó játékkal a pecások. A csapatom MVP-je: Tapper. Nagyon izgalmas meccs volt - szerencse is kellet hozzá -  sokat tanultam és lényegesen jobban kezeltem a csapatomat, mint az első mérkőzésen. Sok hibát vétettem: benéztem több alkalommal is az UM-et, rosszul helyezkedtem és a csapat összeállítás is lehetett volna jobb (erről később).

Kis pihenő ismét, sorsolás és megyünk is tovább...

 

Harmadik ellenfelem: András (Brewers). Tükörmeccs...ez érdekes lesz-gondoltam. Egyszerre felfedtük a kapitányokat és meglepetésemre ellenfelem Esters-t hozta (később elárulta, hogy nem szeretett volna ugyan olyan csapatot hozni). Én is betettem a 10-es listámba a női kapitányt,de papíron nem találtam elég meggyőzőnek...majd most meglátjuk, hogy jól okoskodtam-e?! András csapata: Esters, Quaff, Spigot, Friday, Stoker és Pint Pot. Nálam a következő összeállítás lépett pályára: Tapper, Scum, Friday, Spigot, Pint Pot és Harry the Hat Hallahan. A Union figurát még nem volt időm kellően kielemezni,de én is szerettem volna valami mást kipróbálni. Én fogadtam a labdát és próbáltam mindenre felkészülni....Esters rúgott ki és indult az óra. A labdát gyorsan visszapasszoltam hátra. András helyezkedését és jól elhelyezett molotov-al jutalmaztam és próbáltam felfejlődni. Az ellenfél kapitánya nem sokat teketóriázott, gyorsan lerohanta a Szakszervezeti besegítőmet és  - az átlag alatti dobások ellenére - már nem volt olyan őszinte Harry mosolya. Iszonyat mennyiségű momentumot szerzett, így csupán egy előnnyel várhattam a dobást. Fortuna kisegített és Tapper gyorsan le is küldte a termetes hölgyet a gyepre. Esters érezte a vesztét és "elénekelte" a Legendary áriát, majd érkezett PintPot és kiküldte az öltözőbe. 0 - 2. Nem tétlenkedtek a másik oldalon se: Harry is a zuhanyzóba látogatott. 2 - 2. Spigott kapott egy mérgezett kést a kutya blokkolta az utat. Ennek a fele se tréfa! Friday elszaladt a labdával, próbált kimaradni a tömegverekedésből. Stoker tűzlabdás mutatványa után teljes volt a káosz a pályán. Eloszlik a füst és Spigot is  fekve marad. 4 - 2. Teljesen elbuktam a baloldalt és kiszámíthatatlan, hogy ki kezdi a következő kőrt. Fortuna felkacag és ismét én osztok elsőnek influence-ket. Lecsapok valakit és próbálok elegendő momentumot szerezni a folytatáshoz (kondíciókat levenni, gyógyítani, Heroic  Play-eket aktiválni...stb.) András itt - szerintem - hibázik és felkocog a kapitányával. PintPot azonnal megragadja a lehetőséget és kifilézi a hamis másolatot ( 4 - 4 ) és 1 életben hagyja a viking tűznyelőt. Itt figyelmetlen voltam, mert csak egyszer számoltam a Commanding Aura bónusz sebzést, pedig körbefordult a playbook. :( A további eseményeket nem tudom rekonstruálni pontosan. 12 - 8 lett a vége, így sikerült egy győzelmet is összehozni. MVP egyértelműen PintPot volt.Nagyon élvezetes,szoros mérkőzés kerekedett a mirror match-ből. Sikerült kijátszanom a mérkőzésen, így nyertem egy ingyen beugrót a következő versenyre. :D

Nagyon sokat tanultam ebből a három mérkőzésből. Teljesült az elvárt minimum: nem kaptam ki 12-0-ra (ez csalóka, mert Csiga ellen csak a kocka segített ki). Belefértem minden meccsen az időkeretbe - azért van hova fejlődni. Nagyon sokat szükséges gyakorolnom, ha szeretnék méltó ellenfele lenni a jelenlegi hazai elitnek. Talán 2018-ra... ;)

 

Verseny előtti gondolatok...

2017-ben is tovább hasít a hazai Blood Bowl versenysorozat. Új helyszínen, új kiadású alapdobozzal,de szinte változatlan szabályokkal...

Ahogy eddig is a havonta megrendezésre kerülő versenyeket használjuk fel az idei EuroBowl (Portugália) felkészülésre. ugyan azok a szabályok, csapat összeállítási megkötések vannak érvényben, mint a világversenyen is. Ennek megfelelően továbbra is három csoportba (tier-ekbe) sorolták összeállíthatóság szempontjából a vérfoci csapatokat:

Szabályok:

NAF által elfogadott szabályok:
http://www.thenaf.net/blood-bowl/rules/
http://www.thenaf.net/wp-content/uploads/2013/06/CRP1.pdf

Formátum: Resurrection, azaz minden meccs után törlődnek a Casualty-k, SPP-k, vagyis minden meccsed ugyanazzal a csapattal kezded, amivel az elsőt kezdted.

Csapatépítés Veteránoknak 
Szabálykönyv szerinti csapatok 1.100.000 aranyból
Halflingok hozhatnak szakácsot.
Goblinok vehetnek bribe-ot.
Tier 3-as csapatok hozhatnak sztárjátékost.
Inducement-ek nincsenek.
Időmérés: Veteránoknál sakkóra alkalmazással, 70 perc/edző. Mérés a körök ideje alatt és a kirúgásokhoz felállásnál. Akinek elfogy, köre megszakad, onnantól már csak a fekvő figurákat állíthatja fel.
Tierek:
Tier1 (6 Skill, dupla nincs): Amazon, ChaosDwarf, DarkElf, Dwarf, Lizardmen, Norse, Orc, Skaven, Undead és WoodElf
Tier2: (6 Skill +1 Dupla Skill és + 20K arany a csapatépítéshez*): Chaos, ChaosPact, HighElf, Human, Khemri, Necromantic, Nurgle, ProElf és Slann
Tier3 (6 Skill +1 dupla Skill és + 50K arany a csapatépítéshez*): Goblin, Halfling, Ogre, Underworld és Vampire
Egy játékosnak csak 1 skill adható.
*A plusz pénzt fel lehet használni további skill-ek vásárlására is: normál skill 20K, dupla skill 30K. Az így vásárol skill-ekre is érvényes, hogy egy játékosnak csak 1 skill adható.
(11 alap játékos után lehet sztárjátékost szerepeltetni.)

Semmi változás a 2016-os szabályokhoz képest (talán itt lenne az ideje, hogy valamelyik "tökös" rendező végre kitaláljon valami újat).

Ismét három csapatlistával készültem a versenyre:

Tier 1 - Skaven

Életveszélyes csapat avatott kézben. Itthon kevesen használják, ezért is vettem elő.

Rat Ogre (én nem tudom elképzelni nélküle a csapatot)

2 x Blitzers (ex Stormvermin-ek) - (MB, Tackle)

Thrower (Leader)

4 x Gutter Runners (Block, Strip Ball)

4 x Linemen (rat) (Wrestle)

2 x Re-Roll, 1 x Fun Factor és Apothecary

 

Tier 2 - Ember csapat

Itt történt a legnagyobb (és régóta kért) változás az új kiadásban: az elkapó ára lecsökkent 60K-ra. Elméletben az ember csapat bármilyen játékstílusra képes így viszonylag könnyen tud alkalmazkodni az ellenfélhez és változtatni a taktikán (megfelelő összeállításnál).

Ogre (Block)
4 x Blitzers ( 2 x Guard, Tackle, Frenzy)
Thrower  (Block)
Catcher  (Wrestle)
5 x Linemen  ( Guard)

3 x Re-Roll, 2 x Fun Factors, 1 x Apothecary
Tier 3 - Alvilág csapat
Ezt az összeállítást mindig szeretném kipróbálni, annak ellenére, hogy a sztárok elvesztése után szerintem életképtelen...

Warpstone Troll (Claws)

2 x Skaven Blitzer (Mighty Blow, Guard)

1 x Skaven Thrower (Leader)

2 x Skaven Lineman (2 x Block)

5 x Goblin (2 x Wreste)

Glart Smashrib Jr.

Skitter Stab-Stab

1 x Re-roll és 1 x Fun Factor

 

Az alábbi nevezések érkeztek veterán kategóriában:

Alex - élőhalott (éles váltás a Dark Elf után, kiderül, hogy mennyire ízlik a verekedés az edzőnek)

BlackOrc - törpe (uncsi...Guard, Guard,Guard... lehetnénk kreatívabbak is )

dantes - gyíkember (Lacit nem láttam még ezzel a csapattal játszani, kíváncsi vagyok)

discret - erdei elf (legutóbbi versenyen döntő asztal, gondolom most is ez a cél)

FaVi - skaven (lehet, hogy próba,de lehet, hogy EB felkészülés áll a változás mögött, szorítok)

Itzla - erdei elf ( érdekes lesz...)

Vihar - ember

Wolio - erdei elf  (ez is egy tudatos EB váltás...szerintem hiba, maradni kellene az Északinál)

 

Verseny után jövök beszámolóval...

Miért pont Batman...!?

Szeretném leszögezni az elején, hogy nem szándékom eldönteni, hogy kinek melyik játét tetszen. Nem szeretnék megbántani senkit, akinek más az ízlése vagy más játékrendszer(ek) mellett tette le a voksát. Ez csupán pár gondolat az én meglátásaimról...

Lehetséges, hogy többen meg fognak kövezni de én nem vagyok egy képregény vagy szuperhős rajongó. Amikor elöszőr hallottam a Batman Miniature Game-ről nem is nagyon foglalkoztam vele. Megnéztem a szép figurákat, örültem, hogy ingyenesen elérhetőek a szabályok és csendesen mosolyogtam a spanyolok által lazán kezelt határidők betartásán. Közben játékok jöttek és mentek, de a BMG makacsul kitartott.

Szűkebb játékos (és baráti) körünkben felmerült, hogy keressünk valami érdekes, okos skirmish-t. Mindenki gőzerővel kutatott és sikerült is találni pár nagyon ígéretes jelöltet. Voltak amik elbukta már a témájuk, hangulatuk  miatt vagy gyorsan kiderültek a hiányosságaik. Végül is a Batman volt az, amelyik mindenben lefedte a felmerült igényeket.(kiemelném, hogy fontos volt számunkra a kocka szerepe is)

Hamar megrendeltük a kiválasztott figurákat és elkezdtük a terepek beszerzését. Azt már az elején leszögeztük, hogy ennek a játéknak csak Gotham-ben (nagyon jellegzetes városi terepen) van értelme.

A kezdeti botladozások után ( mindenkinek legalább 10+ éves wargame tapasztalata van a csapatban) gyorsan kiderült, hogy egy nagyon agyalós és igényes játékról van szó. Küldetés alapú, de komoly pontokat lehet begyűjteni az ellenfél figuráinak/csapatának likvidálásából is.

Nincsenek "auto win" figurák és kombinációk. Előfordulhat, hogy pont a vezéred beáldozása szükséges a győzelem eléréséhez, vagy a "legolcsóbb" figurádat kellene megvédened/pozicióba vinned.

Jelenleg 17 (!) különböző frakcióval lehet játszani Gothan-ben. A 18-ik LexCorp még nem rendelkezi megfelelő számú figurával. Kétszáz fölött jár a jelenleg elérhető figurák száma.

Ez vázlatként itt porosodott...hamarosan...folytatom...

Verseny előtti gondolatok...

Szombaton ismét Blood Bowl verseny lesz (az idei World Cup szabályokat használjuk). Remélem ismét olyan sok és remek edző lesz mint a februári versenyen! Itzla és mRmU is jelezte,hogy talán kipróbálja a Nekromanta csapatot így nem velük készülök a holnapi megmérettetésre(annak ellenére, hogy legutóbb is versenygyőzelmet hoztak ;) ). Mindenképpen viszek egy Tier1-es csapatot és két Tier2-vel is készülök.Lássuk az elképzeléseket:

Tier 1 - Dwarf / Törpe

Szombati Blood Bowl verseny - előkészületek

2015 első Vérfoci verseny szombaton (02.07.-én) kerül megrendezésre a Cantina klubban. Miklós barátommal szoktuk ezeket a rendezvényeket összehozni,leszervezni. Viszonylag kevés Blood Bowl verseny van hazánkban ( nemzetközi viszonylathoz képest) így már jó ideje ezeket a versenyeket használjuk fel a lelkes hazai edző nemzetközi felkészítésére, gyakorlásokra. Ez most sincs másként: a Lucca-ban megrendezésre kerülő 2515 World Cup szabályai szerint kerül megrendezésre a hazai megmérettetés is. Teljes leírás pdf veziója itt elérhető .

Aki valaha is játszott Vérfocit az nagyon jól tudja, hogy a jelenleg játszható 24 csapat közel sincs egyensúlyba ( ez talán minden GW játékra jellemző). Ezzel a versenyszervezők is tisztába vannak így a csapatokat különböző  csoportokba (tier-ekbe) sorolták erősség, játszhatóság szerint. Így adta magát a helyzet, hogy három összeállítást is készítsek.

Tier 1 - Dwarf / Törpe

Két éve is ezzel a csapattal mentem az EuroBowl-ra Ausztriába.Alig variáltam az akkori összeállításon:

2 x Troll Slayer

2 x Blitzer

2 x Runner

5 x Blocker

1 x Apothecary, 3 x Re-Rolls, 3 x Fun Factor, 1 x Ass. Coach és 1 x Cheerleader

A skill-ek kiosztása lesz inkább kérdéses. Most a versenyen 2 x Guard -os(a Blitzer -eknek) és 1 Block-os ( az egyik Runner-nek) verziót fogom kipróbálni...

 

Tier 2 - Necromantic / Nekromanta

Versenyről-versenyre változik a megítélése ennek a csapatnak. Én sem igazán tudom eldönteni. Voltak már szuper meccseim és óriási vereségeim is a csapattal. Ezt találtam ki :

2 x Flesh Golem

2 x Werewolf

2 x Wight

2 x Ghoul

4 x Zombie

2 x Re-Rolls, 1 x Ass. Coach és 1 x Cheerleader  Skill-ek: 2 x Guard (Wight-ok) és 2 x Block (Werewolf-ok) és egy Leader ( valakinek,majd kitalálom...) . A 2+1 RR -től tartok, de nem tudtam optimálisabbat összehozni...

 

Tier 3 - Undeworld / Alvilág

 

Igazi csemege a jelenlegi kiírás szerint: hozhatnak sztárjátékost! Így természetesen én is szerződtettem egy sztárt:

Warpstone Troll

2 x Skaven Blitzer

2 x Skaven Thrower

2 x Skaven Lineman

4 x Goblin

Glart Smashrib Jr.

2 x Re-rolls, 1 x FF és 1 x Apothecary

Skill-ek: 1 x Tackle ( Skaven Blitzer), 1 x Mighty Blow (Skaven Blitzer) , 1 x Leader (Skaven Thrower), 1 x Wrestle (Skaven Lineman) és Block (Troll). Igazi fekete ló a csapat...

Még nem tudom melyikkel fogok játszani holnap. Nyilván ami ellen szeretnének gyakorolni a World Cup-ra készülő edzőtársak. Verseny után beszámoló...

 

 

初陣 - Uijin

Eljött az első verseny is. Talán kicsit korán, de gyakorlásnak tökéletes. Akár a figurás játékok esetében az első lépés itt is egy koncepció megalkotása (jelen esetben a figurák helyett lapokkal). Volt egy lapkészletem (mégy egyszer köszönet Narem-nek!) és egy elképzelésem: Naval/Scout paklit építek. Szerencsére a gyakorló játékok alkalmával bebizonyosodott, hogy nem lesz életképes. Kevés benne force és nem tud kezelni bizonyos paklikat (fear, shugenja spell "torony"...stb.). Átgondolást követően körvonalazódott egy új ötlet,de sok-sok lap hiányzott a véglegesítéshez. Ennek ellenére úgy gondoltam érdemes elmenni a versenyre. Egyrészt tapasztalatokat szerezni és megismerni a jelenlegi versenykörnyezetet.Másrészt, pont annyit tudtam játszani egy nap alatt, mint eddig összesen. Közben igyekeztem begyűjteni a szükséges lapokat is. 90%-ban sikerült is leszervez/lebeszélni, hogy szombaton a kezembe kapom. Pár gondolat a helyszínről. A Tuan klub jelenleg Budapest legigényesebb helyszíne. Nagyon jó a kialakítása, remek helyen van (Kodály körönd) és rendkívül barátságosak a tulajdonosok/dolgozók. Komoly létszámmal képviseltette magát a hazai L5R játékoskeret.Annak ellenére, hogy a megelőző napon draft volt Fehérváron. Lelkesen várta mindenki a kezdést jó volt a hangulat. Számomra megalapozta a napot, hogy Szergej vigyorgó fejjel fogadott a bolt bejáratánál. Kb. 17 éve nem találkoztunk, de pont ott folytattuk, ahol anno abbahagytuk... :D

Sok-sok lapot kaptam (utólag is köszönet mindenkinek), de sajnos a legnagyobb "csomag" nem érkezett meg. Így az eredeti koncepció borult 11 lap hiányzott, kénytelen voltam betenni amit tudtam.(Nem játszom kölcsön lapokkal,van egy ilyen perverzióm...Pedig adott volna legalább egy tucat ember.)Így komoly veszélybe került a kitűzött cél: legalább egy csatát nyerni...

A következő paklival vágtam neki:

Nem lesz lista mert idő közben eltelt pár hónap és nem látom értelmét, hogy leírjam. Azon egyszerű okból kifolyólag, mert el eltelt időszakban pontosan zéró alkalommal sikerült játszanom L5R CCG-t (mondjuk más játékra se jutott időm). Ezért be kell látnom, hogy nem fogok tudni komolyan foglalkozni ezzel a remek kártyajátékkal. Felszámolom az eddigi gyűjteményem, eladom a lapokat illetve felajánlom a szervezőknek használják belátásuk szerint a versenyeken/rendezvényeken...

Köszönöm a hazai közösség minden tagjának a rengeteg tanácsot és segítséget. Sok sikert kívánok nekik!

Búcsúzom Rokugan-tól, ezúttal véglegesen...

(azért egy csatát sikerült nyerni a versenyen... ;) )

 

Csomag bontás #2

Eltelt egy hét így ismét vettem egy L5R booster-t. Most a The Coming Storm-al tettem egy próbát. Itt is minden lap érvényes az aktuális versenykörnyezetben. Nézzük mit sikerült bontani:

Gyakori lapok:

Fear the Thunder

Shiba Kakei

The Eternal Chase

Defensive Memorial

Untested Blade

Kakita Burei

Death from Above

Mirumoto Reji

Tested Blade

Nao

Nem gyakori lapok:

Profiteer

Bookkeeper

Unsanctioned Strike

Yorimoto Shotsuo

Ritka lap:

Daidoji Sutebo

Alapvetően elégedett vagyok a csomag tartalmával. Elég széles a szórás,de tekintve a jelenlegi lapkészletemet ez nem is baj. Továbbra sem tudom még, hogy melyik klánt választom a Sáska mellé...

Csomag bontás #1

Narem nagyon régi guru (vagy inkább sensei,ha stílusos szeretnék lenni) az L5R kártyás játékában. Mikor megtudta, hogy ismét  játszani szeretnék, összeállított részemre egy "kis" kezdő csomagot. Ezúton is szeretném megköszönni a figyelmességét!

http://f.ptcdn.info/397/018/000/1398856384-SamuraiRes-o.jpg

Sok minden változott kiadásról-kiadásra a játékban. Rengeteg új kifejezés, képesség került be a rendszerbe. Óriási öröm, hogy jó pár olyan is amelyeket még anno Marcival is hiányoltunk...

Hamarosan következik egy éra váltása, nevezetesen Rokugan világa (kártyás szemszögből) átlép az Ivory Edition II-be (röviden IvE2). Így teljesen logikus, hogy erre koncentráljak a pakliépítés szempontjából. Ezért az első booster-em egy A line in the sand csomagból került ki. Ennek minden lapja legális IvE2-ben.

Nézzük,mit sikerült bontanom:

Gyakori lapok (10) : Shikomizue, Ikoma Genichi,Strike First,Hida Kiruma,Ichigo's Guard,Shosuro Kiyofumi,Ideological Differences,House of Loose Silk,Untouched Lands, Akenohoshi

Nem gyakori (4): Sachina Sensei, Momiji, Press the Advantage, Tsuruchi Taito

Ritka (1): Tamori Wataru

Prémium (1): Minor Illusion (ez persze nem legális IvE2-ben)

Nem rossz csomag, teljesen középszerű lapok. Jelenlegi ismereteim alapján 3-4 használhatónak tűnik. Hamarosan tesztelgetek és akkor jobban átlátom az igazi értéküket...

Találkozzunk a harcmezőn!

http://military.china.com/zh_cn/bbs2/11018521/20041201/images/11990639_220409.jpg

 

Elefántcsont

Ismét egy újrakezdés, vagy csak a szokásos fellángolás? Majd az idő eldönti...

Nagyjából 20 éve ért véget saját elhatározásomból az L5R CCG-s pályafutásom. Nagyon szép időszak volt és úgy tűnik ez a játék most ismét meg fogja ragadni a lelkem...

Természetesen igyekszem teljesen új alapokon elkezdeni(újrakezdeni) az Öt Gyűrűt. Majd meglátjuk mennyire sikeresen...

A új kezdő klánom a sáskák lesznek. Miért? Egyszerű a válasz :Yoritomo...

http://img4.wikia.nocookie.net/__cb20071018151008/l5r/images/3/38/Yoritomo3.jpg

A terv az, hogy minden héten veszek maximum egy az az 1 db booster-t. Illetőleg a szükséges paklikat és versenyekre fogok csak befektetni. A jelenlegi kiadás még nagyjából 15 hónapig lesz legális versenykörnyezet.Ennyi időnek (és befektetésnek) elégnek kell lennie, hogy eldőljön: ismét csak egy fellángolásról van szó vagy sikerül magával ragadnia végleg Rokugan világának...

Azért van itt egy fontos kérdés: mikor fogok tudni és kártyázni? Heti egy alkalom nagyon jó lenne,de ez a jelenlegi munkabeosztásommal szinte lehetetlen.Illetőleg az egyéb játékok listáját is csökkentenem szükséges.Ami biztos marad (a ma esti elgondolás alapján): Blood Bowl, Malifaux,Guild Ball.Már csak egy monumentális sok figurás játék hiányzik.Itt elég komoly a vetélkedés: WHFB, Warmahordes és a15mm-es történelmi játékok közt. Elsőnek a rendszere riaszt,bár most jön az új kiadás. Másodiknak a versenyeken és a társaságon belül fellelhető feszültség miatt van egy kis félni valóm.Tény,hogy mióta nem játszottam kb. 35-40 budapesti új játékos is van. Legutolsónak a legnagyobb "hibája" a kevés játékos és a tematikus aprózódás...de ez legyen egy másik cikk és a jövő zenéje.Addig is : ROKUGAN,VISSZATÉREK!

Mi van a tálcán...?

Mielőtt kifejteném a bugyuta cím választást engedjetek meg nekem pár gondolatot.

Elsősorban szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik valaha is benéztek ide.

Külön köszönöm azok megtisztelő figyelmét,akik olvassák ezt a bejegyzést,annak ellenére,hogy az elmúlt közel másfél évben nem írtam semmit... 

ŐSZINTÉN:KÖSZÖNÖM!

https://www.youtube.com/watch?v=qTUU_ykQbfg

Vissza a címhez: tavaly megszületett a gyönyörű kislányunk Gréta. Igazat megvallva nem sok időm volt azóta ténylegesen a hobbira.Ez a bejegyzés is kb. 6 hónapja készülget...:D Lassan-lassan kezdek most visszatérni...

Természetese egy gyermek születése számtalan változást hoz magával.Én most csak azokra térnék ki,amelyek a hobbi szempontjából érdekesek. A gaming-room-ot megörökölte az új családtag. Így ki kellett pakolni mindent.Azóta már szobát is cseréltek a nagyobbikkal, Milán legnagyobb örömére. Ez ismét két nap pakolás és festés, illetőleg visszarámolást hozott.De azért van örömteli "hozadéka" is játékszobám elvesztésének: olyan dolgokat találtam...

Sajnos így nagyon sok figura, makett és félbe hagyott projekt (ezekből akad bőven) dobozba került és leköltözött a garázsba,pincébe. Szinte biztos, hogy 2030-ig nem nagyon fognak előkerülni...

Nincs mese, szelektálni kellett: mik maradjanak a tetőtérben (itt kaptam egy hobby sarkot)? Értelmes ember ilyen esetben felméri, hogy milyen játékokkal fog tudni biztosan játszani a közeljövőben. Akik ismernek tudják, hogy én nem tartozom az értelmes emberek közé az ilyen és hasonló esetekben. Már a dobozolás közepén azt nézegettem a net-en, tervezgettem, hogy 2014-be milyen újabb játékokba szeretnék belevágni.

Íme a rövid lista:

DreadBall: van egy bogár csapatom és a játék amúgy is nagyon hasonlít az örök kedvenc Blood Bowl-hoz(na jó , nem is).Sikerült is játszanom már velük három meccset.Nagyon jó , hangulatos a játék és piszkosul GYORS!(Festés: 0 , Játék:5)

http://manticblog.com/wp-content/uploads/2012/11/DreadBall-Contents-Shot.jpg

Infinity: Ez a játék már nagyon rég piszkálta a csőrömet. Tökéletesnek tűnt a jobb sorsra érdemes Necromunda pótlására/kiváltására. A figurák fantasztikusak, a rendszere szinte kifogástalan és remek kis csapat játssza Budapesten (is). Nosza mindjárt vettem is egy tisztességes méretű Haqqislam sereget. Játszottam párat és már a H.É.T.-re terveztem a verseny seregem...amikor a munka közbeszólt. A többit a végén inkább... (Festés: 3 figura, Játék: 3-4 alkalom)

http://www.thewarstore.com/media/INF/INF280403.jpg

Firestorm Armada: Ez egy fantasztikus űrcsata játék, gyönyörűen kidolgozott modellekkel (főleg az új egységek). A rendszere egyszerű ,de van kellő mélysége. Nagyon jó kis gárda alakult ki. Sajnos a két klub ahol elsősorban játszanak nekem kiesnek.Azóta sikerült el is adnom mindent...(Festés:0, Játék: 3 alkalom).

http://1.bp.blogspot.com/-5EKHuHZbkEo/Tw8ngCuQ7-I/AAAAAAAAOhw/9xlIb0BzYYs/s1600/fa-firestorm-cover.jpg

Guild Ball: Nem szeretnék jóslatokba bocsátkozni,de véleményem szerint ez a játék fogja leváltani a BloodBowl-t nagyon sok régi, hűséges edző esetében (főleg, ha a GW nem tesz semmit a játékosok megtartása érdekében). Kickstarter-ként is kiemelkedően kezelték a játékosok visszajelzéseit, letölthetővé tették a szabályokat, kártyákat és nagyon pofás papír csapatokat is. Kézzelfogható figurák majd csak decemberben várhatóak,de addig is remekül tudunk gyakorolni a papír játékosokkal. (Festés: 0, Játék:4)

http://2.bp.blogspot.com/-FhwJjczUZ-w/UxjKPjF2HHI/AAAAAAAAbU0/TGjWgoSdt3g/s1600/04767cbf0f9f96a4a21f3629fa8e1a34_large.jpg

EDEN: Nem egy mai gyerek,de egy viszonylag olcsón (kevés figurával) és könnyen elsajátítható skirmish. Szerintem jópofa a játék (stratégiákat kell játszani,nem csak agyatlanul mészárolni),  a csapat is remek. Folyamatosan fejlesztik, sajnos a hazai forgalmazó már megszűnt. (Festés:0 , Játék: 5 alkalom)

http://www.waylandgames.co.uk/images/uploads/taban/xEden,P20Logo,P20v2.jpg.pagespeed.ic.v3Tvhhvssx.jpg

By Fire and Sword: Azt már korábban is eldöntöttem, hogy nagyobb csatákat lehetőleg csak 15mm-ben fogok vívni/játszani. Így szinte azonnal el kezdett érdekelni lengyel szomszédaink játéka. A figurák gyönyörűen, a szabályok nagyon tetszenek. Amint tudtam rátettem a kezem egy orosz seregre. Azóta csak elméletben foglalkoztam a játékkal és a figurákkal is (sajnos). (Festés: 0 , Játék: 0)

http://images.popmatters.com/reviews_art/f/fireswordsplash.jpg

FoW/Battlegroup: Két WWII-es játékrendszer 15 mm-ben. Piszok jók, élvezetesek. Jelenleg épp orosz sereget építek.EW-t Flames of War-hoz és egy általánosat Kurks-hoz. (Festés:0 . Játék: 0)

http://www.flamesofwar.com/Portals/0/all_images/WargamesIllustrated/ArticlePics/WI302/Bovington-09.jpg

WHFB: Most épp ismét a patkányok vannak címlapon.Bár ki tudja mit hoz a kilencedik(!) kiadás... (Festés: 80%, Játék:5)

http://www.thediceabide.com/wp-content/uploads/2011/12/high_dark_elf_header-620x250.jpg

40K: Ez lesz az a játékrendszer, amit teljesen leépítek. Egyrészt a többi rendszerhez szükségem van utánpótlásra ( gyk. Még több figurára!), másrészt nagyon nem érzem a hangulatát a 40.000-nek (illetve nem azt kapom,amit régen annyira szerettem benne)

http://gadgetsin.com/uploads/2010/11/warhammer_40k_bolt_pistol_from_ultramarines_movie_1.jpg

Vissza a címhez. Jelen pillanatban csak úgy tudok festeni (hajnalban,éjjel vagy amikor a kicsi alszik), ha mobilis tudok maradni. Így van esélyem menteni az elkészült figurákat, base-eket...stb. Ezért kidolgoztam egy tálcás rendszert (komolyan, a hamburgeres multitól vannak piros tálcáim) amelyekre prioritás szerint kerülhetnek fel a különböző figurák,csapatok és projektek. Legelsőre kerülnek a legfontosabbak: bérfestések, bemutatóra készülő figurák, határidős feladatok. Második tálcára a félkész saját cumók, amelyek bevetésre kerülnek várhatólag a következő 2 hónapban (nyilván idővel átkerülnek az első tálcára). Végezetül a harmadik tálcán kapnak helyet az összerakásra váró, félkész mutyik és azok amelyekkel majd játszom valamikor...

WW1 újratöltve...

Ez az a korszak amit mindig is hiányoltam a rengeteg itthon is elérhető/játszott rendszer közül. De szerencsére a hobbitársak nem voltak restek és találtak egy egész jópofa rendszert a Through the Mud and the Blood-ot. Egyszerűsége ellenére minden megtalálható benne amire szüksége lehet a korszak iránt fogékony wargamer-nek: lövészárok harc, gáz támadás,repülők...és a hab azon a bizonyos tortán:aktiváláshoz egy speciális kártyapaklit használnak a játékosok!

Gyorsan megnéztem a fórumot kik jöhetnek szóba játékostársként és óriási örömömre csupa olyan ember nevével (vagy nick-jével) találkoztam akikkel élvezet a csata minden perce. Komolyan veszik a játékot,de nem a szabályok végletekig történő kihasználása (vagy épp kijátszása/értelmezése) a céljuk,hanem a JÁTÉK és a SZÓRAKOZÁS!

Tájékozódtam a futó projetkt-jeik alapján a harcvonal és seregek eloszlásáról és örömmel konstatáltam, hogy az angoloknál még elkél az erősítés.Másik (nem elhanyagolható) előnye a csapatnak, hogy 1:72-es méretarányú figurákat használnak. Imádom a 28 mm-es fém (és műanyag figurákat) ,de tény, hogy ilyen léptéknél (csaták és nem összecsapások modellezése) kényelmesebb (és természetesen jóval gazdaságosabb is) a 20mm-es környezet.

Meglepő mennyiségű figura és jármű készült a Nagy Háború korszakához (is). Sajnálatos módon jelentős részük csak külföldről rendelhető/szerezhető be. És itt ismét megmutatkozott a "kis társaság" újabb előnye: egyre-másra szerveződtek a közös rendelések. Így jelentősen lecsökkentve az egyébként tetemes postaköltséget.

Jelen cikkemben az első, úgynevezett "teszt rajt" és annak elkészültét szeretném ismertetni. A figurák az Emhar cég gondozásában jelentek meg még 2000-ben:British WWI Infantry with Tank Crew .

Kitűnő keményebb műanyagból készültek. Sajnos rettentő "sorjásak" (de erről később). Négy teljesen egyforma keretet tartalmaz a doboz. Minden kereten egyforma, ezért a figurák pózai nem valami változatosak,sajnos. Elvileg lehetne pozicionálni de ezt összesen 4 modellnél lehet megtenni a többi 7 túl statikus. Illetőleg van még egy páros - akik lőszeres/vagy szerszámos ládát cipelnek - velük lehet még variálni. fejcserével és a szuronyok le/fel helyezésével talán két különböző rajt össze lehet hozni.

Lévén ezek a teszt alanyok langyos szappanos vizes áztatás és körömkefélés után már base-eltem is a srácokat. Semmi különös csak szintbe hozás és minimális textúra. És itt következett a legnagyobb dilemmám: pontosan milyen is az angol korhű egyenruha színe? Ahány képet, rajzot és grafikát néztem meg, annyi különböző átmenetével/árnyalatával találkoztam a kekinek és a zöldesbarnának. Végül is úgy döntöttem, hogy az én katonáim már igazi veteránok lesznek így össze-vissza kopott és megviselt egyenruhákban fognak asztalra kerülni. A cél az volt, hogy ne kelljen semmit (újra)keverni és azért korhűek maradjanak.Ezeket a színeket használtam:

Egyenruha : Vallejo / 921 - English Unifor

Kapca/tarisznya: Vallejo / 914 - Green Ochre

Sisak: Vallejo / 924 - Russian Uniform

Hátizsák: Vallejo / 70886 - Green Gray + erős Shadow Smoke

Kulacs: Vallejo / 890 - Reflective Green

Tölténytáska/szíjak: Vallejo / 983 - Flat Earth

Puska: Vallejo / 70818 - Red Leather + Shadow Smoke és GW Chainmail + Badab Black

Takaró/ponyva: Vallejo/ 70874 - U.S. Tan -Earth

ww1_angolok 023.jpg

ww1_angolok 018.jpg

ww1_angolok 015.jpg

ww1_angolok 026.jpg

ww1_angolok 027.jpg

Mindenen használtam valamilyen tintás bemosást. Teljesen alap technikákkal készültek a harcosok: highlight, bemosás és shading. Ekkora méretbe wargame-hez szerintem nem is kell több. Próbálkoztam még egy kis minimális weathering-el is,de csak rosszabb lett tőle az összkép.Alapvetően elégedett vagyok az eredménnyel, eltekintve az iszonyatos sorja hegyektől! Valahogy el kell távolítanom ezeket,mert iszonyatosan csúnyák.

Következik a raj többi része és a speciális fegyverek: géppuskás és aknavetős. Majd azt követően egy löveg,de ezek már a következő bejegyzésekben...

Chimerancy

Ismét lesz egy liga Malifaux kegyetlen világán (pontos leírást itt találod: http://geistwald.blog.hu/2012/08/16/zoraida_nyara). Természetesen ismét eldöntöttem, hogy elindulok rajta...

Igazi gondot a mester kiválasztása okoz. Ebben a játékban minden frakció több mestert is felsorakoztat. Szerencsére sikerült "csak" 2,5 frakcióba vásárolgatnom: Outcast, Guild és Arcanists. Eddig azt próbáltam, hogy kifestem amivel játszom/nevezek szépen folyamatosan. Ez nem jött be. Így most megpróbálom az egész ligát (és remélhetőleg a versenyt is) egy mesterrel végigjátszani: Marcus - al!

 Marcus1440x900.jpg

Mint minden mester ebben a remek játékban, Marcus is teljesen egyedi. Ő a vadakat irányítja nagy előszeretettel (bármelyik másik frakcióból is hozhat beast-eket). Így egy kicsit olyan,mint egy indián sámán (nagyon kedvelem az amerikai földrész őslakosait). Mondjuk ezt nem is értem, hogy hamarabb jelentek meg kínai és japán figurák a játékban,mint indiánok...írok is a Wyrd-nek!!!

Figurák:

Az alapdobozt valami hihetetlenül olcsón szereztem még vagy egy évvel ezelőtt. Kicsit össze voltak mázolva,de ezt orvosolta egy oldószeres fürdő. Sajnos az alap Marcus modell/figura rettenetes.Egy igazai göthös raszta szegény. Szerencsére megjelent egy újabb változat,ami már méltóbb egy beastmaster-hez (és abból lehet valami indián félét is kreálni végre!). A doboz többi figurája se nélkülözhetetlen,de néha-néha biztos bekerülnek a csapatba (így ők bekerültek a "később festeni" dobozba).

A következő figurákban gondolkodom jelenleg: Jackalope,Silurids,Waldgeist,Moleman és Shikome (ezekkel rendelkezem is) Későbbiekben beszerzendő:Night Terrors , Guild Hounds , Malifaux Raptors és természetesen Marcus Avatár formája.

Festés:

Az alap elképzelés, hogy minden figura egy tematikus base-t fog kapni. Romok amelyeket már visszafoglalt a természet. Őszi hangulatú elemekkel, pocsolyákkal...stb. El is kezdtem a Jackalope-ot (ez a legkisebb figura és ezt tuti be is fogom tenni a csapatba). Sajnos ki is derült e tervem gyenge pontja: túl sok idő elkészíteni a base-t. közel egy órát szöszöltem,mire sikerült elfogadható terepet készítenem. 

jackalope 003.jpg

Nos itt tartok ma. Remélem holnapra sikerül kifestenem a totemet és elkezdeni egy Waldgeist-et. Elvileg minden nap tudok 2 órát foglalkozni a figurákkal...meglátjuk mire lesz elég.

Terveim közt szerepel még, hogy a csatákról is írok pár sort. Így talán sikerül fejlődést elérnem ...

Ismét eltelt egy év...

Egy nap híján pontosan egy éve készült az utolsó bejegyzés a blog-on...ez elég gáz. Elnézést kérek az olvasóktól,de így alakult. Munkahely váltás és jó pár izgalmas esemény van mögöttem (mögöttünk a családdal). Közben nem tétlenkedtem ám! Festettem , játszottam és szerveztem is bőséggel. Hamarosan felkerülnek ezek is ide...

Ám most egy kis tervezés. Mire is számíthatunk a 2012-es évben?

Ami biztos lesz Blood Bowl. Jelen pillanatban is zajlik a Cantina Liga 2, amire sikerült rekord számú (legalább is az általam szervezett ligák történetében rekordnak számít) 28 játékosnak neveznie.

Versenyek is lesznek idén: Blood Bowl, Warhammer Fantasy Battle és talán az új 40K lesznek érdekesek idén. Illetve még szóba jöhetnek a Flames of War , Malifaux és Warmachine is...

Festésbe a következők a tervek: Warmachine zsoldosaimat felfejleszteni (jelenleg 50 pont körül stagnálnak) legalább két vezérrel és 3-4 egységgel.

Legalább két BB csapat kifestése (magamnak és nem megbízásból) és egy stadion elkészítése (!).

WHFB skaven ETC sereg befejezése 10-12 figura van hátra és az osztagrácsok. Démonok felfejlesztése és a wood elfek befejezése (base-ek és pár javítás).

Historical: SAGA csapatok anglo-danish és wellsh befejezése ,festése. Illetve az 1/72-es témában a napóleoni poroszok lesznek idén terítéken.

Közben biztos érkezik jó pár megrendelés és új "szerelem" is...

Mint látjátok tervek vannak dögivel, már csak idő és pénz kell hozzájuk... ;D

IMPETUS 1

Sajnos ez a hétvége nem volt valami termékeny festés szempontból. De legalább sokat voltunk a szabadba. Mindenesetre nekikezdtem a gall/kelta sereg festésének. Kiválogattam azokat a modelleket, amelyek nem fognak hiányozni az elején (teszt csatákhoz fel van base-elve jó pár figura). Főleg azokra koncentráltam amiket később is szeretnék használni és fontos a kampány szempontjából, hogy festve legyenek. Illetve igyekszem minden olyan gyártótól bemutatni a figurákat, amelyeket sikerült szereznem.

Elsőre a lovasok (jobban mondva a lovak) kerültek elő. Ez egy nagyon érdekes csomag (Italeri, Set 6029:Celtic Cavalry), nagyon szépen kidolgozottak a figurák, de kevés különböző fajta ló és lovas van a kereteken. Illetve van még egy észrevételem: létezik kemény műanyagos csontszínű öntés és egy világosabb puha verzió is. Sajnos a világosabb verzió sorjás és a finomabb mintázatokat sem adja ki annyira jól. Tipp: ha lehetőségünk van belenézni a dobozba vásárláskor feltétlenül tegyük meg. Rengeteg felesleges vesződségtől kímélhetjük meg magunkat.
Lovasokat konvertálással tudom majd módosítani és változatosabb osztagokat összerakni,de a lovakat csak csere útján fogok tudni beszerezni (remélhetőleg a többiek se rohantak még előre a festéssel).

Egyelőre az alapszínek felvitelére törekedtem, hogy lássam mennyi idő alatt lehet TTQ-ra festeni az 1/72-es modelleket. Nem igazán kaptam választ a kérdésemre,mert össze-vissza festettem vasárnap délután. Az előkészítéssel nem volt sok gond . Szappanos vizes mosás után, itt-ott átkapargattam a lovakat. Feltettem őket az üdítős kupakokra, tettem a base-ekre egy kis texturát és végül lefújtam GW: Skull White -al.

Ezt követően elővettem a régi GW-s festékeimet és elkezdtem felvinni a színeket. Ennyire futotta:

 

 

Sajnos ez a tempó nem lesz megfelelő. Számításaim szerint 3 héten belül élesben kell csatáznom a kampányban (eddigre valószínűleg elérjük egymás a térképen) és elég jelentős előnyt jelent a 50%-osan festett sereg. Bele kell húznom vagy lemondhatok erről a bónuszról

IMPETUS a kezdetek

 

"Alea iacta est..." 

mondta volt Caesar, de belőle is csak egy volt. Amíg az északi barbár hordákkal vívta véget nem érő csatáit a birodalom területének megnagyobbításáért, addig vajon a nyugati-déli-keleti népek miben mesterkedtek?

Ez a hadjárat arra keresi a választ, hogy mi lett volna ha Rómát több oldalról szorongatják ellenségei, akik nem csak a légióinak legyőzéséért járó dicsőséget akarják megkaparintani, de egymással szemben is helyzeti előnyhöz akarnak jutni!

Talán Róma így is diadalmaskodik vagy a vérére szomjazó hordák legyűrik, esetleg újra demokráciát hoz egy nép az itáliai félszigetre?

Majd most kiderül...

A döntés a te kezedben van hadvezér!

"Divide et impera!"

Ezekkel a hangulatos mondatokkal vette kezdetét Magyarország (ismereteim szerint) első történelmi wargame kampánya. Meglepő de hazánkban elég komoly hagyományai vannak a historical játékoknak. Ez a csata sorozat (lényegesen több annál) az Impetus rendszert használja és mindenki 1/72-es modelleket vásárolt serege felépítéséhez. A szervezők készítettek egy nagyon pofás weboldalt is, ahol egy térképen lehet követni a kampány eseményeit. Természetesen én is csatlakoztam ehhez a remek kezdeményezéshez (mint mindenhez szoktam), remélem kitartóbb leszek mint legutóbb (Warmachine kampány). Miért is vágtam bele?

 

 1. Volt otthon rengeteg 1/72-es gall/kelta figurám
 2. Van lefordított magyar szabálykönyv,amely ingyenesen elérhető a weboldalon
 3. Olyan srácok játszanak a hadjáratban,akikkel élmény minden csata

Természetesen azért ez nem ennyire egyszerű. Mostanában kicsit kiábrándultam a fantasy/steampunk/sci-fi játékokból.Pusztán azért,mert nincs megfelelő egyensúly a seregek közt vagy a játék bizonyos fontos részeiben (lövés,mágia...stb.). Másik problémám, hogy ezek a játékok kifejezetten pénznyelőnek tűnnek, rendszeresen előfordul, hogy kénytelen vagy megvenni a legújabb modelleket, hogy versenybe tudj maradni a többiek seregeivel. Úgy gondolom, hogy az Imptusnál ez nem fog előfordulni. Nagyon olcsón beszerezhetők a 1/72-es modellek és 8-10.000 forintból már komoly seregeket lehet összerakni.Mindenesetre volt otthon pár doboz gall/ kelta figurám (talán 7-8 éve kezdtünk velük DBM-ezni) és belevágtam a kampányba.

A következőket szeretném megvalósítani a kampány végére:

 • kifesteni a sereget (TTQ szinter, base-ek is )
 • elkészíteni a sereg táborát (ezt a játékban használjuk)
 • végig csinálni a teljes hadjáratot
 • közben jól szórakozni,kikapcsolódni

Jelenleg itt tartok: van egy alap csapatom base-en (Basic Impetus). Ezzel fogok gyakorolni és játszani eleinte. Közben tudom nyugodtan festeni a többit.

 

Egyebek...

Időközben számtalan egyéb projekt (de szép magyar kifejezés ez is) fut nálam is. Mostanában egyre többen keresnek meg, hogy fessek ki ezt-azt. Nézzük mik kerültek hozzám mostanában:

Blood Bowl figurákat mindig szívesen festek. Különösen a régebbi figurákat/csapatokat. Ez a Ripper Bolgrot nagy kedvenceim közé tartozik. Régen valahogy volt karakterük a GW figuráinak, mostanában inkább csak jellegtelenek,egyformák. (Nyilván van akiknek ezek jönnek be jobban.) A troll sztár discret-nek készül, ha jól számolom ez lesz a harmadik Ripper amit eddig kifestettem. A megbízó kérésére maradtunk a kékes bőrnél és mivel elsősorban a goblin csapatban fog tevékenykedni , ezért a "mez" színei is hozzájuk igazodnak: sárga és fehér.

 

 

Ez is Vérfoci de már másé.Slann csapat festése a feladat. Egész pofásak a srácok (nem állítom, hogy olyanok mint a GaspA. "békái" de nem is kerültek annyiba!). Itt még nincs eldöntve a felszerelés színezése, csak az tuti, hogy mindenki a zöld valamilyen árnyalatában fog pompázni és, hogy a bese-eket mocsarasra kell elkészíteni.

Kicsit messzebbre hajózunk a stadionok világától. Iron Dwarves flotta is készülget nálam. Egyelőre egy alapdoboz, de várható a flotta bővítése. Színek még nincsenek teljesen "kitalálva" de az biztos, hogy a padlózatnak (már ahol van) fa színűnek kell lennie...

Ismét ugrunk egy hatalmasat. Mostanában nagyon megfogtak a történelmi játékok. Rengeteg szabályrendszer létezik és természetesen korszakokból is akad bőségesen. Engem most leginkább három "konfliktus" érdekel: Róma virágzása és bukása, a Nagy Háború és természetesen a Második Világháború.Remek blogja van Janos900-nak, aki Angliában tevékenykedik igen komolyan historical területen (is). Írásain felbuzdulva kitaláltam, hogy én WW1-et fogok játszani/festeni/modellezni. Nem kellett sokat keresgélnem és kiderült, hogy itthon is vannak igazi rajongói ennek a korszaknak. Szerencsére ők is 1/72-es méretben gondolkodtak és vásároltak figurákat, így én is viszonylag olcsón megúszhatom a seregépítést. Választásom az angolokra esett,mert velük még nem játszottam és viszonylag széles modell választékból tudok rendelni. Elsőre az itthon is beszerezhető modelleknek estem neki.

 

Társasozás

A hosszú hétvégén végre sikerült összehozni a bandát egy kis társasjátékozásra. Nagyon szeretjük ezt a kikapcsolódási formát is. Ráadásul mindenkinek van 6-8 olyan játéka, amelyek 4 játékos után kezdenek izgalmassá, érdekessé válni.

Most is sikerült egy ilyet találnunk:www.boardgamegeek.com/boardgame/9625/struggle-of-empires

4 órán keresztül zajlott a szövetségek kötése, csatározás, egymás zrikálása és győzködése. Piszok jól szórakoztunk. Meg is fogadtuk, hogy hamarosan megismételjük a "játszós napot". Remélem sikerül havonta egyszer társasoznunk...

Szélcsendes Pusztaság 2

Eljött a következő csata ideje. Ellenfelem Roland (skorne), aki Epic Lord Assassin Morghoul-t hozta. Szívesen írnám, hogy ez is egy remek csata volt (amilyeneket általában szoktunk Rolival játszani),de sajnos nem volt az. Szinte momentumom se volt és már ki is kaptam a második körben.

A verséggel nem is lenne semmi bajom (Roland klasszisokkal jobb játékos nálam és rutinosabb is). Az az igazi gondom, hogy nem találtam a Mercenaries figurák közül olyat,amelyik megfelelő válasz lenne erre a skorne összeállításra (szerintem zseniális és avatott kézben verhetetlen).

Így most egy időre kicsit hanyagolom a Warmachine/Hordes játékot...

Szélcsendes Pusztaság 1

Újabb liga,újabb belelkesedés. Lassan ez már törvényszerű az esetemben. Most a Warmachine/Hordes játékrendszer kapcsán. Valamikor régen (3-4 éve is lehetett) volt egy Arcadia nevű klub, ott kezdtem el ismerkedni ezzel a remek játékkal. Azóta sok-sok víz lefolyt a Dunán és velem is jó pár dolog történt. Nem részletezem...

Ami lényeges:Call 2 Arms Liga 2011 Windless Waste


 

A liga ismertetését és fordítását megtaláljátok itt:

geistwald.blog.hu/2011/02/12/wm_h_liga_a_szelcsendes_pusztasag

Zsoldosaimat fogom ebben a kampányban hadba vezetni. Elsősorban Magnus-t. Illetve reményeim szerint (optimizmusban nincs hiány) a kampány végére ki is festek 35-50 pontnyi figurát.

Sikerült is szerveznem egy 35 pontos csatát keddre, Xorand trollblood-jai ellen.

35 PTS (illetve a liga heti globális tényezője miatt 1.Hét 02.13.-19. Friss tartalékok - Minden caster +1 jack pontot, minden lock +1 beast pontot kap.) 36 PTS

Xorand - Trollbloods :

Grim Angus

 • Troll Axer
 • Troll Impaler
 • Earthborn Dire Troll
 • Pygmy Bushwhackers (10)
 • Trollkin Fennblades (10) + UA (Officer+Drummer)
 • Stone Scribe Chronicles

 

Vihar - Mercenaries :

Magnus the Traitor

 • Renegade
 • Renegade
 • Navigator (átalakított Mariner speciálisan a kampányra)
 • Long Gunner Infantry (10)
 • Steelhead Halberdiers (10)
 • Steelhead Heavy Cavalry (3) 
 • Kell Bailoch

 

 Sajnos rutintalan voltam és nem készítettem fényképet a terepről.De volt minden: erdő, ház, sziklás részek,kerítés...stb.

 Egy piszok izgalmas és változatos csatát vívtunk,melynek győztese: Grim Angus lett.

Gratulálok és köszi a játékot!